Mit csinálok rosszul, ha minden szobanövényem kipusztul?
90%-ban direkt olyan növényeket szerzek be, amitől mindenki odáig van, hogy "lehetetlen" kinyírni..... és mind kipusztul jellemzően 2-3 hónapon belül.
Jelenleg már csak egy cserépnyi snidling húzza még valamennyire, bár az is úgy néz ki, hogy az utolsókat rúgja.
Amit írnak a neten, hogy hogy kell csinálni, azt betartom:
"Bár jól viseli a napot, de inkább félárnyékos helyre telepítsük a növényt ahol pár óráig éri a fény."
- Tökéletesen abszolválva, egy olyan ablakban van, ahol 1-2 órát süti a nap függönyön keresztül, kicsit szűrve, emellett több órát van lombok félárnyékában.
"Hidegtűrő növény"
- Jól szigetelt, nem huzatos ablak mellett van, amit nem szoktunk nyitogatni. Így megfázni nem tud. A fűtőtest viszont elég messze van ahhoz, hogy melege se legyen.
"Erősen száraz, csapadékhiányos éghajlaton is megmarad. Őse kevés csapadékú vidékről származik, szárazságot jól tűrő növény."
- Igyekszem, de ha 1-2 napig nem adok neki vizet, akkor egyből szanaszét fekszenek a levelei, és sárgulni kezd. Ha minden nap adok neki, akkor meg áll alatta.
De ez csak egy példa, volt már kismillió növényem (anyósnyelv, vízipálma, szobafutóka, kakukkfű, stb), mindnél úgy csináltam mindent ahogy írják vagy ahogy anyukám mondja (neki gyönyörű virágai vannak, ért hozzá), de egyszerűen kidöglik az összes. Már kezd elmenni a kedvem az összes gaztól emiatt. :)))
Ilyenkor mi történik? Hogyan kellene a növényeket gondozni, ha nem úgy, ahogy a "szakirodalom" és a hozzáértők állítják? Hogyan tudnám kideríteni, mi bajuk van a növényeimnek?
A fö gond, hogy egyrészt nem jó tanácsokat veszel figyelembe, másrészt fogalmad sincs a növények igényeiröl.
A félárnyékos hely egy növénynem a keleti-nyugati ablak függöny NÉLKÜL!
A hidegtürö nem annyit jelent, hogy nem nyitogatott ablak, hanem meghatározott höfok, általában 15 fok alatt és SOK fény mellett.
A szárazságot júl türi is ilyen, egy fütött lakásban eleve adott a szárazság, emellett attól hoyg naponta öntözöl egy növényt, nem szabad alatta állni a víznek, öntözés után 10-15 perccel ki kell önteni alulról.
Szerintem jobb lenne, ha elöször leírnád, milyen lakásoban élsz, hány fok van általában, merre néznek az ablakok.
Utána eldöntenéd, milyen növénnyel akarsz próbálkozni - mert amiket felsoroltál, azok egy helyen garantáltan nincsenek meg, söt egy részük semmilyen lakásban -, és konkrétan arra kérdeznél rá. (Akár tölem privátban is, szivesen segítek.)
Ha egy növénnyel már egyenesben vagy, akkor lehet a következövel próbálkozni.
De szerintem a fö gond a nem megfelelö hely a növénynek a lakáson belül.
"A félárnyékos hely egy növénynem a keleti-nyugati ablak függöny NÉLKÜL!"
- ezt honnan kellene tudni?
- függöny nélkül meg kiégett már egy csomó növényem :( de megpróbálhatom a kis snidlingemmel, rontani már nem igazán lehet a helyzetén...
"A hidegtürö nem annyit jelent, hogy nem nyitogatott ablak, hanem meghatározott höfok, általában 15 fok alatt és SOK fény mellett."
- akkor miért nem ezt írják mindenhol? Nálam a hidegtűrő azt jelenti, hogy hidegtűrő.
- kint akkor hogy marad életben? a szabadban -10 és +40 fok között bármennyi lehet, nincs ilyen stabil hőmérséklet...
"A szárazságot júl türi is ilyen, egy fütött lakásban eleve adott a szárazság"
Egy leheletnyit inkább párásnak mondanám a lakást (nem vészes, de a száraztól nagyon messze van... szerencsére, a száraz levegő engem is kikészít).
"emellett attól hoyg naponta öntözöl egy növényt, nem szabad alatta állni a víznek, öntözés után 10-15 perccel ki kell önteni alulról."
Igen, ezt is csináltam, nem nézett ki jobban.
"Szerintem jobb lenne, ha elöször leírnád, milyen lakásoban élsz, hány fok van általában, merre néznek az ablakok."
Fűtési szezonban 17 és 21 fok között változik a hőmérséklet, de vannak hűvösebb helyek. Nyáron nem tudom, sose mértem még, de nincs kibírhatatlan forróság a lakásban, egészen kellemes.
Ablakok mindenfele vannak, kivéve észak irányába. Minden ablakba csak 1-2 óráig süt telibe oda a nap, azon kívül lombos félárnyék jellemző.
"amiket felsoroltál, azok egy helyen garantáltan nincsenek meg, söt egy részük semmilyen lakásban"
Amiket felsoroltam, azokat mindet úgy találtam vagy úgy ajánlották, hogy olyan növények amik bárhol megélnek.
----
Tápoldatot néha kapnak, átültetni szoktam.
Ugyanonnan veszem őket, ahonnan anyósom (neki is gyönyörűséges virágai vannak), vagy pedig anyukámtól, anyósomtól kapok valami általuk szaporított növényt - ami náluk marad, az szépen megmarad. Szóval az az egy 1000%, hogy nem maguk a növények "hibásak". Valamit én rontok el. :D
Valószínűleg túlöntözöd.
Olyan növény nincs, amit megfelelő méretű cserép esetén télen ne lenne elég 5-8 naponta öntözni. Nekem rengeteg szép növényem van, eladásra is nevelgetek, és nyáron kb. 5-6 naponta, télen 7-8 naponta öntözöm őket.
Semmilyen növény nem igényli azt, hogy egyszerre kevés vizet kapjon. Hanem azt, hogy két öntözés közt kiszáradjon a földje. Szóval öntözd meg őket bőségesen, amennyi vizet felvesz a cserepük, aztán meg csak akkor, ha már kókadni kezdenek a legérzékenyebbek. Úgy is lehet, hogy alájuk öntesz sokat, és amit nem szívtak fel, azt negyed-félóra után leöntöd.
Ami veszélyes még, az a kaspó. Főleg a nem teljesen profi növénytartók esetében. Ezekben nem látod, ha megáll a növények alatt a víz. Ha megáll napokra, rendszeresen, az a legtöbb növényt kinyírja. (A vízipálmát mondjuk nem.) Ha kaspóid vannak, akkor helyezd el őket a kukában, és használj virágalátéteket.
Agyontápozás kizárt?
A kakukkfű meg a snidling nem szobanövény, ezekkel a kertben (erkélyen) próbálkozz nyáron, lakásba nem valók.
Anyámból, nagyanyámból, barátnőimből kiindulva általában mindenki túlöntözi vagy, kiszárítja őket /túl alacsony a szoba páratartalma/.
Víz, tápanyag, fény, ha ebből bármelyik túl sok vagy túl kevés, tönkremegy a növény.
Szeresd a virágot. Az fontos.
A másik akkor locsold, ha teljesen száraz a földje. Vegyél neki tapsot azt szeretik.
Ablakban, radiátor mellett nem sok nővény marad meg.
Ennyi a nagy titok.
Néhány választ nem igazán értek, leírtam hogy pl egy növény anyukámtól van, ő is az ablakban tartotta, erre megkapom, hogy nem élnek meg ablakban meg a kertészetből kikerülve biztos más kellene neki.....
Azt meg nem teljesen értem, hogy a snidling meg a kakukkfű nem szobanövény, nagymamámtól kezdve a barátnőmig majdnem minden ismerősöm tartja ezek közül legalább az egyiket (vagy más fűszernövényt) a konyhában cserépben, pont innen jött az ötlet a snidlingre, hogy gyerekkoromban úgy szerettem maminál, hogy mindig kéznél volt a konyhában. :)) Csask neki gyönyörű volt, nekem meg elég elkeserítően néz ki.
Na mindegy, lehet manapság már szép műanyag gazokat is kapni, azok már csak nem pusztulnak ki. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!