Ha egy fa kérgét körbevágjuk fűrésszel, akkor kipusztul?
Ha képes a vágáson keresztül átszivárogni a nedv, akkor simán begyógyulhat.
Több mm-t képes begyógyulni az átvágott kéreg.
Ha ki van szedve egy pár centis csík körben a kéregből , akkor már biztosan ki fog dögleni, de nem túl gyorsan.
Én még nyár közepén egy 3cm törzsátmérőjű almafáról damilos kaszával véletlenül lehántottam a kérget 5-10cm részen teljes körben.
Ősszel még semmi baja nem volt.
Szóval nem olyan gyors, ahogy az előző írja.
Nekem is "sikerült damilos kaszával körbeháncsolni egy kis fámat kb 3 éve. x gazda kerészeti műsorába adta a tippet :
a lefejtett háncsot szigszalaggal körbe, ahogy volt ragasszuk vissza, majd körbetekerve a fát zárjuk a sebet. később 2-3 hónap múlva fontos felvágni a szigszalagot, hogy tudjon nőni a fa.
Nekem szilvafával majdnem teljes körben kb 10 cm magasan teljesen háncsolt fát sikerült így megmentenem. A helye a balesetnek látszik, de szinte körbenőtte a fa.
Konkrétan a kérdésre: nagyon függ a fa fajtájától. a dió például vegetációban szinte biztos kidöglik, de más fák (cseresnye, meggy) jobban bírják, de nem szeretik a háncsolást. jó eséllyel a záratlan körbeháncsolt fa elpusztul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!