Berkenyéket (madár-, barkóca) májusban lehet dugvánnyal szaporítani? És a madárbirseket?
Szeretném szaporítani a fáimat, mert vagy be sem szerezhetőek, vagy csak kisebb vagyonért.
Magról egyetlen egy csírázott madárbirsből. Dugványokkal sikeresebb lehetnék? (Főképp a szecsuáni és pekingi madárbirseimet szeretném.)
madárbirset könnyebb,
berkenyét is lehet, de csak fiatal (rendszeresen visszavágott) anyanövényről
Erősen kétlem, hogy májusban sikerülne. Olyankor nyugalmi állapotban lévő fás dugvány már nincs, érett zöld hajtás pedig még nincs.
Tehát vagy március elején próbálkozz, vagy augusztusban.
Szabadban, a reggelt és késő délutánt kivéve árnyékos, de nem egész nap túl sötét helyen a legjobb, néha öntözve, esetleg üveggel leborítva. A föld fölött fás dugvány esetén csak 2 rügy legyen.
A magvetés biztosabb.
Madárbirsnél összegyűjtve erjeszteni érdemes a termést. Ha megerjedt, megtisztítani, és egyből elvetni a magot. A berkenyét is el kell vetni még ősszel. Mindkettő hajlamos nem kicsírázni az első évben.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Igaz, nem erjesztettem a madárbirs terméseit, csak vízben áztattam egy ideig, és húsköpennyel együtt tettem földbe.
A berkenyéim viszont még túl fiatalok, nem hoznak bogyókat, náluk csak a dugvány jöhet szóba. Furcsa, miért májust olvastam dugványhoz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!