Tudsz magról ültetett vagy magról kelt gyümölcsösről? Hol van ilyen?
A keresőszavak alapján úgy gondolom, hogy a kérdező azt hiszi, a heirloom gyümölcs(táj)fajtákat magról szaporítják, ahogy a paradicsomot, és ilyeneket szeretne.
Hát pedig, ahogy már leírták, ilyen nem létezik. A régi fajtákat is oltványról vagy sarjról nevelték, mivel magról szaporítva teljesen bizonytalan lesz a termés minősége, ahogy vagy elfogadható termést produkál, vagy pedig visszaüt egy bármilyen rossz termésű ősre. Ezért ilyesmi magról szaporítással csak kiskertben próbálkoznak az emberek, árutermelésre nem alkalmas a módszer.
Manapság meg már főleg értelmetlen lenne ilyen régi fajtákból árutermelő gyümölcsöst készíteni, mivel a régi fajták nem ok nélkül koptak ki a közhasználatból. Vagy gyenge a termésminőségük, vagy nem tudnak megbirkózni a modern növénybetegségekkel. Szóval, ilyet esetleg magának tart az ember, mert a gyümölcse eladhatatlan lenne a piacon, a jó minőségű modern fajták mellett.
Ezt nem mostanában fedezték fel. Vagy 20 éve láttam egy könyvet, és már vagy 20 éves könyv volt akkor is, amiben rajzok voltak olyan fák gyökérrendszeréről, amiket nagy nyomású vízzel kimosattak, és közben rajzolták, hogy hogy hol milyen gyökeret találtak. Na, ebben láttam leírva az általad leírtakat.
Pontosabban, ez csak egy féligazság így. A fa az első években fejleszt lefelé egy főgyökeret, amire az átültetett csemete nem képes. Viszont 6-8 éves (vagy fajtól függő korban) a magról helyben kelt fánál is kialakul ugyanaz a gyökérrendszer, mint az oltványoknál. Egy 25 éves fáról a gyökérzete alapján már nem nagyon lehet megmondani, hogy hogyan indult, mert a vastag gyökerei annak is oldalirányba fognak állni, a lefelé menő egykori főgyökér meg ezekhez képest satnya lesz, vagy éppen el is hal. Mivel akkorra már a mellékgyökerek is fejlesztenek szálakat a mélybe, és sokkal jobb helyeken, ahol addig még nem járt gyökér.
De az egy dolog, hogy milyen a gyökérzet. A másik dolog meg, hogy genetikailag milyen termésre képes az adott fa. Ezért nem szaporították különösebb gyakorisággal magról régen se a gyümölcsfákat.
Majd szeretnék gyümölcsfákat / gyümölcsöst saját felhasználásra, nem piacra. Érdekelne, hogy almából, körtéből, cseresznyéből, meggyből, barackból stb. milyen fajta, amelyik nagy eséllyel hasonló gyümölcsöt terem, mint a származási fája, ha létezik ilyen hozzáférhető adat / tudás, és milyen fajta, ami magról ültetve viszonylag gyorsan felnő gyümölcshozó fává. A kevésbé édes, sőt savanykás, kisebb gyümölcsű, ellenálló, vadabb fajták érdekelnek.
A magról kelt fa gyökeréről nekem is tudomásom volt, hogy lenyújtózik a vízhez, csak nem ilyen részletesen. Ezért is érdekel a magról ültetés.
(Esetleg vennék kisebb gyümölcsöst, ha számomra megfelelő helyen van.)
Sajnos nem értek a gyümölcsészethez, laikusként írom mindezeket.
"nagy eséllyel hasonló gyümölcsöt terem, mint a származási fája"
Ez leginkább a beporzástól függ, amit meg ugye a "méhecskék" végeznek. Viszonylag nehéz koordinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!