A kötöző szalagok elérnek vagy leszakadnak?
Figyelj, nem tudom pontosan miféle szalagról beszélsz, úgy értem nem tudom miből készült.... De ha műanyag, az lefog előbb-utóbb szakadni, viszont sokáig erősek tudnak lenni részleteiben, és irtó veszélyesek a környezet számára!
Főleg a madarakra, de más vadon élő állatokra is veszélyes! Nem vicc!
Nekünk nagy kertünk van sok fával (közelben sok szőlőföld), a fákon is sok madárfészek, és fecskéink is szoktak lenni. A fákról télen vagy tavaszra gyakran lepotyognak előző évi fészkek, és akkor tudom szemügyre venni őket! A fekete rigó fészkétől kezdve a legkisebb madárkáig, az összesnek a fészkében láttam már ilyen műanyag kötözőszalagot! Legtöbb szalag már annyira elévülve, hogy szálaira van hullva, meg rövidebbre töredezve, de mégis 1-1 30-50 centis, akár hajszál vékonyságú szál is irtó erős tud még lenni. És ha ezt a madár beépíti fészekanyagként a fészkébe, akkor később a fiókái, de akár még saját maga is belepusztulhat, ha beleakad a lábuk!!!! Márpedig nem egyszer beleakad, már találtam olyan régi fészket fa alatt, aminek a külsején lógott a mumifikálódott fióka, lábánál fogva műanyagba gabalyodva. De nem egyszer kellett létrára mászom a fecskefészkek alatt, mert élő kisfecskével is találkoztam már fészek műanyag alkatrészébe akadva!!!!
Ha ezek nem lettek volna benne, egy fűszál, vagy más természetes anyag sokkal nagyobb eséllyel enged, és szakad el, ha beleakad egy madár!!!
Sajnos a madarak nem tudják, hogy veszélyes a műanyag, csak azt látják, hogy száraz vékony valami, és örömmel szedik össze fészekanyagként!
Ezért lenne jó, ha a növénytermesztők nem hagynának a földeken, kertekben szanaszét ilyen műanyag vackokat!
Ha már ilyet használ valaki, akkor legyen annyi benne, hogy nem az elévülésben bízva kinthagyja, hanem szüret vagy betakarítás után levágja és összeszedi ezt a szemetet!!! Vagy természetes anyagból készült kötözőt használjon, ennyi!!!
(Más állatra is veszélyes lehet, akár sünökre, akár nagyobb vadakra ha nagyobb méretű és mennyiségű a szalag....)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!