Hol lehet kis mennyiségben, mondjuk darabra egyedi facsemetéket rendelni?
Nem gondolom, hogy lenne ilyen. (Más se tud erről, mint láthatjuk.)
Az általánosan árult facsemeték többségükben egyféle vagy esetleg kétféle alanyon vannak. Speciális alanyt csak akkor használnak a faiskolák, ha nagyobb megrendelés érkezik. Kis mennyiségben egyszerűen nem érné meg, mert háromszoros árat úgyse volnának hajlandóak fizetni a csemetéért az emberek, 500 Ft felárral meg megbukna a vállalkozás. Speciális alanyt általában külföldről kell beszerezni, tehát már az alanyvásárlás is külön probléma lenne az előállítónak.
Ha valami különleges alanyra van szükséged, akkor azt behozathatod pl. Olaszországból, és hozzáértő ismerőssel beoltathatod, vagy te beolthatod.
De milyen lenne az a különleges párosítás, amit szeretnél, és nem kapod meg a környéken?
Biztos, hogy vadmeggyet akartál írni? Ilyen alany nincs szerintem. A sarjadzó, semmire se való meggyfajtákat nevezik vadmeggynek, nem? A meggy oltvány általában sajmeggyen van, esetleg vadcseresznyére lehet még, de arra inkább csak a cseresznyét szokták oltani. Miért lenne jó a vadmeggy alany?
A sárgabarack nagyjából mindenhol mirabolan szilván van. Az őszit meg nem érdemes szilvára, mert megfogja ugyan, de nem lesz hosszú életű, 5-10 év, és addig se lesz valami szuper.
Az almaalanyoknak utána lehet nézni oltványtermelőknél. Ahol használják a kívánt fajtát, onnan veszel alanyt, és oltasz rá olyan fajtát, amilyet szeretnél. De hogy egy darabot oltanának neked, az igen valószínűtlen.
Almát oltani is nagyon könnyű. A guglival utána lehet nézni, hogy melyik termelő használja a kívánt alanyt (ha nem valami különlegesség), és lehet, hogy szokott is oltani olyant, amilyet szeretnél.
Igen, tudom, mi miért más, mivel értek annyit az oltáshoz, mint egy jobban képzett kertészmérnök. Ezért is próbáltam kiszedni belőled, hogy mit mire és miért akarsz oltani, mert te meg szerintem nem annyira értesz hozzá, csak olvastál a neten ezt-azt, és hozzá tudtam volna szólni, hogy mit hogy lehet megoldani, mit érdemes meg nem érdemes.
A szokványos nemes fajtákat be tudod szerezni faiskolákból, ez a legkönnyebb, 1-200 Ft-ért levágnak neked egy vesszőt az 50-ből. Ami ritkább fajta, azt kertészeti fórumokon lehet beszerezni hobbitársaktól, általában postaköltségért, én is kaptam így vagy 50 fajta szemzőhajtást meg oltóvesszőt. De egy kis guglihasználattal olyan tangazdaságokat is lehet találni (nekem sikerült), ahol árulnak oltóágat. Ilyen helyeken talán alanykérdésekben is tudnak segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!