Mikor jó elültetni a fűzfát?
Nálam már sűrű gyökerük van a vízben álló kb. két hónapja levágott vesszőknek.
Nemsokára kiültetem őket.
Akár most is ,csak nedvesen kell tartani a földet .
Ez a fa nem kényes .
A legegyszerűbb, ha tavasszal, kihajtás előtt (pl. február vége, március eleje) vágod le, és egyből ledugdosod a kellő helyre. Ha már barkás, akkor a barkákat leszedegeted. A helyét akár már ősszel is feláshatod jó mélyen. Természetesen nem úgy dugványozol, hogy egy nagy bot alját leszúrod (bár a fűz gyakran még így is megmarad), hanem pl. 30 cm a földbe, 2 rügy a föld fölé. Aztán jól beiszapolod.
Amúgy év közben is lehet gyökereztetni, de télre már nem, mert a hideg földben nem gyökeresedik.
Akár vastagabb ággal is, a fűz sokat kibír.
De én inkább ilyen ceruzavastagságúval vagy kicsit vastagabbal próbálkoznék. A vastagabb elvileg több anyagot tárol, de valamiért a vékonyabb jobban gyökereznek.
De mivel ingyen van, meg lehet próbálni mindenféle mérettel, aztán győzzön a jobb, a legerősebbet meghagyod, a többit kigyomlálod.
Többször is sikerese ültettem fűzfát.
Kb 1 méter hosszú fél cm vastagságú szép ágakat szoktam levágni, amiket felkopaszítok és csak a tetején hagyok némi levélzetet.
Vízbe állítom egy árnyékos helyen, mert a napon bezöldül a víz.
Pár hét után már megjelenik a fehér gyökérzet.
Amikor elültetem, akkor egy darabig a slag végét odateszem és szivárogtatok rá pici vizet, hogy nedvesen tartsa a földet.
Látni rajtuk ha magukhoz tértek, mert a levelük már nem kókad le.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!