Nagy méretű hársfát vissza lehet vágni kisebbre?
Köszi! Szerinted mekkorát hagyjunk a fő ágakból? Vagy teljesen vágjuk le őket, tövig?
Egy társát évekkel ezelőtt kivágattuk, a mai napig jönnek a meghagyott tőből a hajtásai... Gondolom, nagy esélye van, hogy ez is túléli a visszavágást. Azt azért nem szeretném, hogy elpusztuljon.
Az öreg hárs jól viseli a csonkítást. Annyira vágd vissza, hogy előre lássad a leendő koronáját. Persze, a nem kívánatos helyen vagy irányba növő friss hajtásait ugyancsak vágd le.
A hárs vitalitására jellemző az, amit a régi fáról írtál. Hasonló a kivágott akáchoz: kihajt a gyökereiről. Ezeket is vágd le, ha nem akarod szaporítani. Lehetőleg ásd ki a gyökeréig és tőből irtsd ki a fiatal sarjat.
Elpusztulni nem fog semmiképpen, a hárs jól tűri a csonkolást is. Én tavasszal csinálnám, egy-két kivétellel minden fa akkor visel el legtöbbet.
Arra számíts, hogy jövőre 2-3 m-es hajtásokat hoz, 3 év múlva ugyanekkora lesz, csak inkább szélesebb, mert széthajlanak majd a vékony, hosszú ágak. Lehet, érdemesebb lenne kivágni, és valami kisebb fát ültetni helyette, esetleg hasznosat.
4-es, köszi a tanácsot.
Szerintem még így sem lesz akkora, mint most. Kb. 180 cm-től ágazik el a törzse, egy vastag és 3 vékonyabb ágra.
Utána mit lehet tenni, az új hajtásokat lehet ritkítani, évente újra visszavágni?
Amúgy a hárs is hasznos :) Jó az illata virágzáskor, gyógyteát is lehet pár fajta virágából, leveléből főzni (bár azt még nem tudom, a miénk melyik fajta).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!