Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kivágott szivafa fájába lehet...

Kivágott szivafa fájába lehet laska vagy shiitake gombát oltani?

Figyelt kérdés
Mennyire jó erre a szilvafa?
2019. szept. 13. 08:11
 1/6 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Lehet csak keveset hoz. A szilva cseresznye nem igazán jó. És a kőris és éger se. A tűlevelűek és akác kimondottan nem ajánlott.
2019. szept. 13. 13:15
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A laska a teljesen elhalt fára nem megy rá, és azt hiszem, a shiitake se. A még élő, de már beteg fát támadják meg. Ilyen a frissen kivágott fa is.

A szilva tönkje elvileg jó a laskának, és terem is rajta. A gond az, hogy a szilva

- vagy kiszáradt, teljesen elhalt, és akkor a gombának már nem megfelelő

- vagy az egészséges gyökerű szilvát vágtad ki, aminek kutya baja, szépen ki fog hajtani jövőre, és a gomba nem bír vele. Olyan fa tuskója jó, ami vagy nem is nagyon hajt ki, vagy nem közvetlenül tönkről, hanem gyökérről. A szilva akkor jó, ha már ki akar száradni, nem is sarjadzik, de még él egy kicsit a fa.

Vagy pedig az élő törzset felvágod 60 cm-esekre, némi szikkasztás után árnyékos helyen állítva földbe ásod, és a tetejét beoltod. Ha ilyened van, ami élt még, de pát hete ki lett vágva, akkor ezt beolthatod. Vagy a csomagban kapható oltócsapokkal, vagy oltóanyaggal, sőt még az is jó lehet, ha piacon vásárolt gombafejet teszel a tönk tetejére, nejlonnal letakarod, a tetejére egy téglát raksz, és a környezetét nedvesen tartod. Nekem már termett így laskám, beásott almatörzsön.

2019. szept. 15. 08:33
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, ment a zöld kéz!

2 hete kivágott, egészséges szilvafát próbálok beoltani vásárolt anyaggal. Gabona szemek vannak átszövetve gombafonallal, ezeket tettem rá a kb. fél méteresre felvágott tömbök tetejére. Egyes tömböket fóliáztam is, másikba lyukakat fúrtam, abba tettem a gabona szemeket, és fa tiplivel lezártam. Pincében tudom tárolni őket, ahol 80% körüli a páratartalom, és 11 C körüli a hőmérséklet. Remélem sikerül a kísérlet :)

2019. szept. 16. 16:01
 4/6 anonim ***** válasza:
Akkor a fa jó. Viszont pincében nem lehet laskát termelni, fény kell neki, ez nem csiperke. Nem az átszövetésnél kell a fény, hanem a termelésnél. Vagy szabadban, vagy világítással, csak az meg többe kerül, mint a megtermelt gomba. De az átszövetésnél meg kevés lesz szerintem a 11°C.
2019. szept. 17. 05:01
 5/6 mindentudó99 ***** válasza:
Én nyárfába oltottam tavasszal. Szépen átszőtte. Már jön pár homba rajta.
2019. szept. 17. 06:15
 6/6 A kérdező kommentje:

Úgy olvastam, hogy fény akkor kell majd neki, amikor termőtesteket hoz. A pince világítását be tudom állítani időzítővel, és azt olvastam, hogy nem nagyon kényes a fény minőségére. (Remélem ez igaz!) Egy pár ledes izzó nem fogyaszt olyan sokat, hogy gond legyen belőle.

Kicsit aggaszt, hogy a 11 C elég lesz-e neki, és elindul-e az átszövetés...

2019. szept. 17. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!