Milyen gyümölcs fát lehet ültetni olyan helyre ahol fenyőfa volt?
A fenyőfa lehullott tűleveleinek gyantája nem kedvez más növényeknek. A tűlevelű erdők aljnövényzete ezért gyér, alig-alig van a fák alatt fű.
A kiásott gödörbe ne tiszta istállótrágyát tegyél (talán nehéz is lenne beszerezned), hanem komposztföldet.
Az ősszel kiásott gödör 80x80x80 cm legyen.
Az első válaszoló nem ért hozzá, a második már kapisgálja.
A diófa minden része tartalmaz juglont, ami más növények fejlődését akadályozza.
Évekig tart, mire a juglon lebomlik, és a diófa minden részében ott van, a levelektől, termésen át a gyökerekig, mindenben.
A talajból több év, mire eltűnik, addig a diófa volt helye - nem csak a gödör, hanem a korona sugarában a föld is - alkalmatlan a legtöbb növénynek.
Véleményem szerint hiába ásol nagyobb lyukat, hiába töltöd fel máshonnan hozott földdel, szinte borítékolható a bukás.
Várj, vagy telepíts oda pár évre mást.
Kerti padot, kis szökőkutat, medencét, gyereknek homokozót, csúszdát, kerti fészert. De növényt még ne.
"Az első válaszoló nem ért hozzá, a második már kapisgálja.
A diófa minden része....."
Te meg olvasni nem tudsz b. meg!
NEM diófát kérdeztek!!
Nem kell kapásból káromkodni
A legjobbakkal is előfordúl
Igaza van a 3-as válaszolónak, csakhogy ő nem a kérdésre válaszolt.
Tény, hogy akárcsak a fenyőfák alatt, a diófák alatt (helyén) sem marad meg a fű (növényzet), de azért mindkét fa alatt nő valamicske növény.
Úgy tudom, a fenyőgyanta hamarább lebomlik (4-5 év), mint az általa említett juglon, viszont nem írta meg ő hány évre taxálja a juglon lebomlását. Viszont aki már medencét stb. létesít ott, az aligha fogja néhány év múlva azt lerombolni, hogy gyümölcsfát telepítsen mert akkorra alighanem eléri a nyugdíjas kort....
Azzal az állításával, hogy a kérdező hiába cseréli ki a földet, abszolút nem értek egyet, hacsak nem olyan földet visz oda ami diófa (fenyőfa) alól származik. Ha valamit kicserélek, akkor az ki van cserélve!
"A fenyőfa lehullott tűleveleinek gyantája nem kedvez más növényeknek. A tűlevelű erdők aljnövényzete ezért gyér, alig-alig van a fák alatt fű."
Hát nem egészen. Legfeljebb vastag fenyőtűréteg esetén a mulcsozó hatás miatt, azaz az élő talaj fölött van egy csomó fenyőtű, amin nem tud áttörni a fűmagból kikelő kicsi sziklevél, így elhal. De ez szalmatakarás esetén is ugyanígy működne.
Közvetlenül a fenyő alatt nincs semmi fény, ezt az aljnövényzet nem bírja. Sűrű fenyvesben a talajra alig ér valami világosság.
Ellenben ahol ritkás a fenyves, ott azért van aljnövényzet:
De még a fényhiánynál is sokkal fontosabb a kérdés szempontjából, hogy a fenyő a gyökereivel közvetlenül a talajfelszínig totálisan és sűrűn beszövi a talajt. A hűvös, párás, csapadékos hegyvidékek kivételével ezért nyáron így a legutolsó vízmolekulát is kiszedi a felszíni rétegből, ezért kiszárad minden kisebb növény a fenyő alatt. Már többször előfordult, hogy a fenyő közelében a földön lévő virágcserép alján lévő lyukakba alulról belenőtt a fenyő gyökere, ősszel vittem volna be a növényt, és nem tudtam felemelni, a jellegzetes fenyőgyökerek ott tartották...
Amúgy a lehullott fenyőtű a talajba keverve egy év alatt elbomlik. Én a nagy ezüstfenyőm alól 2-3 évente szoktam elszállítani a gyümölcsösbe a fenyőtűt, és a lehullott levelek alsó rétege a fa alatt olyankorra már elkezd lebomlani, komposztálódni, pedig ott nem sok nedvesség éri.
Amikor kivágtam a nagy lucot, decemberben, utána a következő ősszel már kalapos gombák nőttek a gyantás tönkön. De már tavasztól minden növény szépen fejlődött ott, ahová pár évtizeden keresztül a fenyőtű hullott.
Szóval, kérdező, nyugodtan ültess bármit a fenyő helyére, nem fogod kárát látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!