Kezdőoldal » Otthon » Kert » Eperfa kérdés, valóban nem...

Eperfa kérdés, valóban nem önbeporzós, és kettő kell belőle?

Figyelt kérdés

Régen,mikor a családi házunkba költöztünk, volt egy bokor,igen bokor! amiről nem tudtuk mi.Az egyik szomszéd mondta, hogy itt eperfa volt, de kivágták,és a sarjai nőttek így ki.Szerettem volna megtartani, ezért egy vesszőt meghagytam, a többit levágtuk.Fává neveltem, viszont sose termett.

Azt mondják azért ,mert egyedül van.Végül kivágtuk,mert amúgy is rossz helyen volt.

Azt nem értem, láttam már egyedül is, pl.a holt Tisza parton is,ahol nyaralónk van, vannak fák,meggy stb eperfa is ,az meg terem.

2019. aug. 8. 08:00
 1/4 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, a fekete eper egyes fajtái nem önporzósak. A fehér (ami nem fejlődik nagy fává) az mind önporzós, és egyes feketék is.
2019. aug. 9. 06:13
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem tudom akkor milyet lenne erdemes venni,vagy rendelni,eleg lenne egy fa.
2019. aug. 9. 06:49
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Elég 1 db. Biztos van a környéken egy két bokor vagy fa.

Talán már találkoztál ezzel az írással, de ha mégsem ajánlom szíves figyelmedbe!

A fehér szederfának (morus alba) mindig édes a termése és színe lehet sárgásfehér, rózsaszín vagy sötét pirosas fekete is, azaz fekete. Ez az, ami megtéveszti még a legtöbb hozzáértőt is.

A fekete szeder (morus nigra) vagy más néven savanyú szeder viszont csak sötét, fekete színű gyümölcsöket terem, fehéret soha, íze is más, inkább savanyú-édes és a termésén nagyon rövid a szár vagy kocsány, ellentétben a fehér szederrel, ami fél-egy centiméteres szárral kapcsolódik az ághoz.

Tehát van két fajunk, legyen A és B, és A-nak van két változata, legyen A1 és A2. Na most, A2 a megtévesztésig hasonlít B-re és még a szakértők egy része is összekeveri a kettőt és az A2-re rendre rámondják, hogy az B. Ugye, milyen tréfás? Mi ne tegyünk így, ha most már így megbeszéltük.

Fehér szederfa Morus Alba

Fehér szederfa

A fehér szederfa (morus alba) Kínából származik, a 6. századtól terjedt el Európában, hozzánk 18-19. században terjedt el rohamosan a selyemhernyó-tenyésztés fellendülése miatt, mivel a növény levele a selyemhernyó fő tápláléka. Gyümölcséből pálinkát főztek és főznek ma is, fája pedig hordókészítésre kiváló alapanyag. Ha nagy fehérszemű fajtát szeretnénk, akkor az Eldorado-t keressük (A1), ha pedig nagyméretű, de sötétszínűt, akkor a Sicilia fajtát (A2) ültessük.

A fekete szeder vagy savanyú szederről (morus nigra, azaz a „B”) azt hihetnénk, hogy ugyanolyan elterjedt nálunk, mint a fehér szederfa, de ez koránt sincs így. Míg a fehér szeder példányai ma is az egész országban mindenhol megtalálhatóak, addig a fekete szederfából alig tudunk néhány példányról. Budapesten három, Szadán egy és a Balatonfelvidéken hét fekete szederfáról tudunk jelenleg, de valószínű, hogy ennél több van.

2019. aug. 9. 13:59
 4/4 anonim válasza:
Nem kötözködni akarok, de létezik egy harmadik faj is, a (Morus rubra) vörös eperfa, ami mivel nagyon ritka, így nem is annyira közismert.
2024. máj. 31. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!