Miért nem tudom kihúzni a sárga- és fehérrépát a földből?
Ezt csak eső,vagy beáztatás után lehetne.Esetleg ásóval is lazitani a földet .
De a mellette lévőnek is megszakadhat a gyökere,és megáll a fejlődésben .
Nagyobb lesz a kár,mint a haszon .
Ezt egy nagyon laza szerkezetű talajban lehetne csinálni .
Napi használathoz sem ritkitjuk a répát. Veszünk ki a sor elejéről.
Én ritkítva szoktam kihúzgálni, mindig a nagyokat, csak ősszel fogok neki a sor végén. Száraz föld esetén meg a sor közepén ásom, ahol csupa nagy van egymás mellett. (Van egy 10 cm széles répaásóm hozzá.) Persze, csak olyankor lehet kézzel kihúzni, amikor elég nedves a föld. És nálam meg lett ritkítva kicsi korában, hogy ne legyen túl sűrű, mert akkor nem fejlődnek rendesen, és kihúzni is nehezebb, ha összeérnek a gyökerek.
Kihúzásnál általában nem elég csak a szárát fogni, hanem 3 vagy akár 2x3 ujjal magát a gyökeret is fogom, mozgatom is ide-oda egy kicsit.
Ha nálad olyan nagyon-nagyon sűrű, akkor ne foglalkozz vele, hogy beleszakadnak, hanem ritkíts, még ha el is dobálod a kiszedetteket. Ha nagyon sűrűre hagyod, akkor nem fognak megnőni soha, mert nem lesz helyük, elnyomják egymást. De jobb lett volna már pár mm gyökérvastagságnál ritkítani.
A répát egyelni szokták még nyár elején, amikor már szép, de még ritka zöldje van, de már jól elkülöníthetőek a gyökerek egymástól. Ekkor már elég erősen kapaszkodik a földbe ahhoz, hogy a kisebbeket kihúzhatod anélkül, hogy kirántsa a nagyobbat. kb. 2cm-ként kell hagyni egy tövet, akkor tud nőni normálisan.
Ha most állsz neki egyelni, jó alaposan öntözd 2-3 napig, hogy felázzon a talaj, utána talán ki tudod húzni törés nélkül.Ásóval nem buzerálnám, még az is kijön a végén, aminek benn kell maradnia.
Ha hazajön a barátnőm, majd megkérdezem tőle.
A répámat ő szokta húzogatni...
Köszi a válaszokat, a vicceseket is :D
Akkor majd próbálkozom alapos öntözés után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!