Fűkaszáláskor mire figyeljek, ha 3 ágú késsel dolgozok?
Nagy(obb) fordulaton használd. Még a damilos fejjel lehet játszani a gázzal, a késest jobb magasabb fordulaton tartani.
Egyrészt azért mert egyfajta lendkerékként működik a tömege miatt, másrészt a szöghajtásnak is jobb a magasabb fordulat késés tárcsával.
A lendkerék elve szerint ha belendül a tárcsa akkor már a szinte alig kell neki forgatónyomaték, "viszi a lendület".
Minden egyes felpörgetéshez erőlködnie kell a motornak, ami üzemanyagban és kopásban is jóval több mint ha egyenletesen járna a tárcsa.
A szöghajtást is kíméled így, mert magas fordulaton könnyebben megbirkózik a fás vastagabb növények szárával, főleg ha gyengébb bozótost vágsz vele.
Ha mondjuk alacsonyabb fordulaton van és belevág egy olyan növénybe amit a kis fordulat miatt nem tud elvágni, akkor azzal hirtelen leterheled a kuplungot és a szöghajtást.
A szöghajtás kap egy "ütést" és az olcsóbb gépeknél átugorhat a kúpos fogaskerék ezzel ledarálva a fogakat.
90%-ban vagy az alacsony fordulattal, vagy a túl vastag fa szárral szokták hazavágni a szöghajtást (nem erdőirtásra van kitalálva egy ilyen szerszám)
Szóval nem azt mondom, hogy bőgesd ész nélkül a gépet, de mindenképp magas fordulattal engedd rá a növények szárára a késes tárcsát.
Kösz 3-as!
Végre nem egy rosszindulatú beszólogató okoskodó fsz!
Ez igazán felüdülés.
Tehát egy mondatban. Annyira játszani a gázzal, hogy azonos fordulaton maradjon, ugye? Egyébként kínai kasza, szóval max. gázon fogom tolni, 80-100%-ig. Egyébként a kés jobban igénybe veszi a gépet, gyakrabban pihentessem?
Kinai motornak nem sok jövőt jósolok.
Ugye nem hobbi kategória ?
Igen, próbáld egy magasabb, állandó fordulat szám tartományban tartani a gépet. Nekem egy 2500m²-es telkem van, azon szoktam késessel kaszálni. Rengeteg a gyökérről kihajtott akác, meg a vastagabb szárú növény, néhol lícium is szokott kihajtani szóval esélyem sincs damilt használni, mert 5 perc alatt leeszi a damilt a dobról ez a növényzet.
Ebből azt akartam kihozni, hogy én kettőből két nap alatt szoktam ezt lekaszálni. Mondjuk nekem egy Sthil gépem van és nem szoktam pihentetni csak ha kész vagyok a felével ami 3 óra folyamatos meló kb. Inni szoktam csak megállni pár percre. Kínai gépnél fingom sincs hogy mennyit bírna ki folyamatos használattal.
Tárcsa is csak akkor terheli jobban a gépet ha nagyon dzsuva a terület amire rá kell menni. Ha sima lágy de vastag szárú növényzet van akkor az meg se kottyan neki, viszont nálam pl. vannak olyan részek ahol nem csak a gép de a derekam is megérzi a terhelést :D
Talán annyi még, hogy ha 2 ütemű akkor érdemes jobb minőségű akár full szintetikus olajat venni a benzinhez. Egyrészt nem bűzölög annyira plusz a kenése is sokkal jobb lesz a motornak (nem kokszolódik le a henger és a dugattyú annyira)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!