Kezdőoldal » Otthon » Kártevők » Melyik a leghatásosabb csótány...

Melyik a leghatásosabb csótányirtási módszer, mit tehetnék? A Biokill mennyire tartja őket távol, meddig lehet rájuk számítani?

Figyelt kérdés

Vázolom a helyzetet....

Kevesebb, mint fél hónapja költöztem be a polgármesteri hivatal utcájában lévő nem panel tömbbe, - tehát elvileg ennek egy tiszta környéknek kéne lennie- és éjszakánként felbukkannak ezek a kis dögök. Először a vécében volt rengeteg, első este legalább húszat ütöttem le légycsapóval, voltak elég nagyok 4-5 centisek is. Találtam a kamrában Biokillt, befújtam vele azt a részt, ahol nem volt rendesen befalazva a cső és a fugákon lévő lyukakat, az utóbbiakat be is tömködtem, ahogy tudtam.

Másnap próbáltam elérni a tulajt, de nem vette fel, beszéltem a szomszédokkal, ők azt mondták, hogy az előző lakó nagyon koszos és nagyon trehány volt (annyira, hogy ha beugrottak hozzájuk, akkor a ruhájuk mindig tiszta pecsétes lett a faltól meg a székektől) , ha rendesen takarítok és fújok a Biokill-ből, akkor rendben leszek. Végül elértem a tulajt, ő elirányított a közös képviselőhöz mondván, ő vagy szerez irtó embert vagy állja a rovarirtó szereket. A közös képviselő leszerelt azzal, hogy ő nem foglalkozik az üggyel, ez a tulaj dolga. A tulaj végül azt mondta, hogy bár ő nem tudta, hogy vannak, mert az előzőek nem említették, ha megmutatom a rovarirtóról a számlát, ideadja az árát.

Azóta fújogatom a Biokillt naponta kétszer, amikor már kevés volt egy flakonban, kevertem hipóval - azon az este egy se volt. Egy időben elkezdtek fogyni, max egy-kettő volt. Aztán találtam egy 4-5 centiset a fürdőszobában, amikor észrevett, akkor még csápokat égnek meresztve meg is rohant felém, mint valami tank, pedig azt mondták nekem, hogy ezek a fénytől félnek, és elbújnak, ha villanyt kapcsolok... Találtam azóta a kis szobában 1-2-őt, a konyhában egyet a pulton, tegnap felbukkant kettő a nagy szobában, ahol alszok. Ezen a ponton már elkezdtem pipa lenni, mert eddig legalább az alvó zóna biztonságos volt.

Pár órája kiugrottam mosdóba, a vécében megint találtam kettő hatalmasat, egyet meg a folyosón, pedig az egész lakásban szétfújtam fél flakonnyi BioKill-t, napközben meg háromszor felmostam, Domestosos, mosogatószeres és hipós vízzel is. Tegnap vettem az új flakon Biokillt, már nincs belőle egy csepp se, a kis r.hadékok meg itt vannak.

A tulaj ígérte, hogy elküldi egy burkoló ismerősét, aki lezárja a fugákat az egész lakásban, a vécében rendbe teszi a falat, ha talál más helyen is lyukat, azt is befoltozza. Az embere három órával az egyeztetett után megérkezett, már késő volt, így azt mondta, hogy másnap vagy azután egy nappal jön. Nem jött. Rácsörögtem megint a tulajra, már ő is mérges volt, hogy nem jön az embere, rátelefonált, majd visszaszólt, hogy tegnap délre jönni fog. És, hát... megint nem jött.

Nekem meg fogy a türelmem, és őszintén szólva kezdek idegileg is kiakadni ezektől, hogy ha este kiteszem a lábam a szobából, ezek ott vannak, és általában nagy példányok. Szinte nem alszok azóta, hogy ide költöztem semmit, mert este tíztől hajnal ötig a csótányokkal szórakozok.

Mit tudnátok ajánlani megoldásnak? Sok pénzt öltem bele, hogy ebbe a lakásba tudjak jönni, így a költözés minimum hónapokig nem kivitelezhető.

A szomszédok beszéltek valami speciális ragacsról, ami olyan, mint az egér ragasztó, de itt annyi van, hogy ha körberakom vele a problémás pontokat, akkor szinte lépni se tudok, a vécébe meg egyáltalán nem tudok bemenni. Említették a házikóvá hajtogatható csapdát is. Főleg arra lennék kíváncsi, ekkora szaporulatnál az mennyire megbízható? Nem értek ehhez, de kicsit félek tőle, hogy ennyinél csak odavonzza őket a kapszula, de nem fog már rájuk hatni az a valami, ami a kimúlásukat okozza. :s

Azt is említették a szomszédok, hogy most valami nagy invázió van. Aki már tapasztaltabb csótány ügyben, az esetleg nem tudja, meddig tarthat?

2018. okt. 5. 01:41
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Olvasd már el légyszives a biokillnek a használati utasítását.

A permettel érintkezve a rovarok 8-10 héten keresztül folyamatosan elpusztulnak.

Késleltetett hatás: lehetővé teszi, hogy a szer a búvóhelyre is bekerüljön a rovar testéről (pl. hangyaboly esetében).

Ez azt jelenti, hogy a szer 8-10 hétig hat, ha nem mosod le 10 perc múlva domestoszzal.

Lefújod a fal mellett a padlót, meg azokat a területeket ahol látod hogy előjönnek. Hagyod hogy magától megszáradjon.

A biokill nem úgy hat mint a chemotox, hogy ráfújod és megdöglik.

A rovar lábára ragad, amit tisztálkodás közben lenyalogat, és ettől elpusztul, de közben beviszi a búvóhelyre, ahol a többire is ráragad, ők is lenyalogatják és kampec.

Tehát ne kapkodj.

2018. okt. 5. 20:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt még elfelejtettem, hogy a biokillt ne keverd semmivel, főleg ne hypóval.

Keress rovarírtó szakembert, mert házilagos módszerekkel nem fogsz megszabadulni tőlük.

A számlát pedig hajtsd be a tulajdon.

2018. okt. 5. 20:31
 3/10 A kérdező kommentje:

Volt, hogy nem töröltem fel, egyik éjszakáról a másikra se hatott, ellepték a lakást, ilyenkor egyértelmű, hogy nem nyugodt az ember, ráadásul hatalmasok, nem kis körömnyik.

Azért kevertem hypo-val, mert este vettem észre, hogy kevés van a flakonban, ezért vegyszer-vegyszer alapon kipróbáltam. Azon az estén nem voltak. De, ha ezek szerint semlegesíti...

2018. okt. 5. 21:05
 4/10 A kérdező kommentje:
Még annyi az irtással... hogy kapásból tudok négy szomszédot, akiknél állandóan, és még kettőt, akiknél elvétve van. Oké, hogy nem panel, hanem tégla épület, de ha a többieknél nincs irtás, akkor nem fognak visszajönni?
2018. okt. 5. 21:08
 5/10 anonim ***** válasza:

De visszajönnek, ezért kellene a közös képviselőnek foglalkoznia a témával, hogy az egész házban végezzék el a csótányírtást.

De sajnos ezt a tulajdonosoknak kell megszavazni.

2018. okt. 6. 07:40
 6/10 anonim ***** válasza:

Nekem a konyhaszekreny mogott voltak. 20%-os ecetet leontottem,mert nem tudom elhuzni a szemrenyt. Azota nem igazan vannak.

E.bayrol rendeltunk elotte irtoszert. Az is jo. Mert az egesz lakas tele volt csotannyal,de azota csak a konyhaban max. Vizre,kajara jonnek.

2018. okt. 7. 03:56
 7/10 A kérdező kommentje:
Nagyon nem akar vele törődni a közös képviselő az a gond. Szerinte a tulajoknak a dolga gondoskodni a csótányokról - miközben azért vannak a lakásokban, mert tele van velük a pince...
2018. okt. 8. 00:56
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha szép szóval nem megy, lehet a hivatalosan is.

A lakóközösség segítségére lehet ilyenkor a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézet.

Az ÁNTSZ honlapján megtalálható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (OTH, országos intézetek), a megyei/fővárosi kormányhivatalok és a járási/kerületi hivatalok részére történő bejelentési (jelentési) kötelezettséget előíró hatályos jogszabályok felsorolása, méghozzá szakterületenként.

A lakóközösség segítségére lehet ilyenkor a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézet.

Egészségügyi kártevők elleni védekezés

36. § (1) A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók és egyéb állati kártevők (a továbbiakban együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) az Eütv. 73. § (1) bekezdése szerint gondoskodni kell.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában egészségügyi kártevőnek minősülnek:

a) emberen élősködő vérszívó tetvek,

b) maláriát terjesztő és egyéb vérszívó szúnyogok,

c) betegséget terjesztő vagy okozó kullancsok és atkák,

d) embervért is szívó bolhák,

e) ágyi poloska,

f) házi légy és egyéb élelmiszert szennyező vagy vérszívó legyek,

g) csótányok és egyéb élelmiszert szennyező rovarok,

h) vándor- és házi patkány,

i) házi egér és a zárt térben megtelepedett egyéb egerek,

j) az előző, a)-i) pontokban fel nem sorolt bármely állat, amennyiben tömeges előfordulása következtében vagy egyéb körülmények miatt közegészségügyi ártalmat okoz, illetőleg járványügyi szempontból veszélyt jelent.

(3) A (2) bekezdés h) és i) pontjában felsorolt rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn. E jogszabály alkalmazása szempontjából lakott területnek tekintendők a városok és községek beépített területén fekvő, emberi tartózkodásra alkalmas létesítmények (lakóházak, középületek, üzemek stb.), az utcák (terek, parkok stb.), valamint az ott található műtárgyak, továbbá - területi elhelyezkedésüktől függetlenül - a járműforgalmat szolgáló létesítmények, a repülőterek, kikötők, személy- és teherpályaudvarok, egészségügyi intézmények, üdülők, táborok, valamint élelmiszer-ipari, élelmiszer- kereskedelmi, közétkeztetési és vendéglátó-ipari egységek, illetőleg a mezőgazdasági üzemek lakó- és gazdasági épületeinek, raktárainak elhelyezésére szolgáló területek az épületekkel és az épületeket körülvevő 100 méter széles területsávval együtt.

(4) Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni.

(5) Amennyiben a fenntartó a (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a kistérségi intézet határozattal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.

(6) A fenntartó a védekezést - ha jogszabály másként nem rendelkezik - saját kivitelezésben is elvégezheti, amennyiben rendelkezik az egészségügyi kártevőirtás végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételekkel. Ennek eredménytelensége esetén a kistérségi intézet határozatban elrendeli egészségügyi kártevőirtással hivatásszerűen foglalkozó szakvállalkozás igénybevételét.

(7) Amennyiben a védekezés közvetlen járványveszély elhárítása miatt szükséges, annak végrehajtásáról a kistérségi intézet haladéktalanul gondoskodik.

(8) Ha a kistérségi intézetnek a védekezésben való részvétele azért vált szükségessé, mert a fenntartó a

(4) bekezdésben előírt kötelezettségét megszegte, akkor a kistérségi intézet a fenntartót a védekezés költségeinek megtérítésére kötelezi.

2018. okt. 8. 07:26
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Elfelejtettem írni, tegnap volt a burkoló, és elintézte a vécében meg a fürdőben a lyukakat, este és hajnalban nem is voltak ott. Viszont a szobánkban meg jönnek, mint az őrült... Úgyhogy ha nem hajlandóak valamit csinálni, akkor muszáj lesz lépni.

2018. okt. 8. 23:32
 10/10 Pók Beáta válasza:
Bioboltban kapható kovaföld.Ha veszel olyan porszerű és azt kell elszórni a fal mentén.Ebbe a porba olyan mint az üvegszilánk található.A csótányok rámennek és szétvágja őket.De ez jó poloskákra más rovarokra is.Nekem egy rovarirtós ajánlotta poloskák ellen.De ezekre is jó.Kitartást.Nem lehet felmosni vagy két hétig.Ezt a port simán ecsettel /festő/ lehet szépen porozni.És a kipusztítása nem egy hónap sajnos.
2021. febr. 19. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!