Mit tehetek katicabogár invázió és mezei poloska invázió ellen?
Már készülsz a tavaszra?
Lakásban valóban a szúnyogháló tűnik az egyedüli hasznos megoldásnak, azt még lehet fokozni azzal, hogy befújod biokill spray-vel, és körbe a ház falát, és az ajtó, ablak tokot,ennek réseit is.
Növényeken a poloska ellen olvastam de nem próbáltam ki, hogy sárga színű kétoldalas ragasztószalag megfogja őket, de ránk nézve nem mérgező.Pl. a paradicsom alatt, a szárra kell ragasztani. Bár a biokill sem mérgező emberre..
Ha családiház, akkor megállapítod merről jön az uralkodó szélirány az év nagy részében na és oda csinálsz egy jí nagy színes íllatos virágágyást ami majd oda vonz boldog boldogtalan rovart...
Ha ez a szomszédban van, vagy kint az után, akkor bizony megszívtad és csak a szúnyogháló meg a vegyszerezés maradt.
Mivel a házunkat tavaly ellepték a katicák és a vándorpoloskák, megpróbáltam utánanézni a védekezés lehetőségének.
A kérdező nem a hazai, őshonos karicára gondol, hanem a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából, Ázsiából betelepített harlekinkaticára.
Sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, melyeket könnyűszerrel kiszorít élőhelyükről, ezért a harlekin ma már több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt.
Mivel levéltetvekkel táplálkoznak, ezek hiányában elkezdik az őshonos katicák lárváit is elfogyasztani, megrágja az almát, a körtét és a málnát is.
Ja, és sajnos csípni is szokott.
A rossz hír, hogy mind a harlekinkatica, mind a vándorpoloska ellen, egyetlen (viszonylag) hatásos védekezési mód, hogy nem engedjük be a lakásba. Vagyis szorosan, pontosan illeszkedő háló az összes ablakra.
Sajnos (tapasztalatból tudom), hogy még így is bejutnak a lakásba. Én mindenhova hálót szereltem, ezért nem értettem, hogy jutnak be a házba. Aztán észrevettem, hogy amikor bejövünk a ház ajtaján, a vándorpoloska észrevétlenül a hátunkra kapaszkodik (és kinek van a hátán szeme?) és máris bent van.
Tudomásom szerint jelenleg nincs olyan "vegyi fegyver", amely hatásosan irtaná ezt a két büdös, undorító betolakodót.
Hát nem tudom mit lehet tenni, de én már teljesen elkeseredtem.
Gyakorlatilag napi szinten jön elő 1-1 poloska valahonnan, és nem lehet velük mit kezdeni. Plusz még rohadt büdös is ha agyoncsapom.
Még decemberben feltekertem a szobában a szőnyeget, az alatt is voltak kupacokban tízesével összebújva...
Nálunk is sok van sajnos, és minden télen így volt, néha több, néha kevesebb. De tél végén már mind kimennek, és átadják helyüket a kedves kis hangyáknak, hihihi, akik után a darazsak látogatnak.
Ha egy kicsit változtatunk a szemléletünkön, akkor se lesz kevesebb (de több se!) de nem fogunk miattuk feleslegesen negatívan gondolkozni. Meg kell gondolni, mi árt jobban: ők vagy a mérgek kisprayezése a környezetünkbe. Nehogy azt gondoljuk, hogy ezek ártalmatlan kis vegyszerek. Nem olyan rémes ez, hiszen ők nem paraziták és nem bántják az embert mint a szúnyog, bolha, tetű, ági poloska vagy csótány. Pfúúj! Na azok tényleg bosszantóak és irtani kell.
A nem bánt egy dolog, de elég zavaró hogy az éjszaka közepén arra kelek, hogy az arcomra esik rá, vagy bele a kajámba mikor eszem, vagy a frissen mosott ruhám büdösíti be.
De jártam már úgy, hogy boltban a táskámban volt, és ahogy készítettem ki a pénztárcám, elkezdett eregetni...én meg vörös fejjel ott álltam körülöttem 20 emberrel, és olyan irgalmatlan poloska szagom volt hogy legszívesebben elmenekültem volna a világból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!