Miért végez a szappanos víz alig fél perc alatt a csótányokkal?
Sajnos a fürdőszobai szellőzőmön rendszeresen beszabadul hozzám néhány csótány, amik a fürdőkádamban szoktak landolni. (Hiába fújom csótányirtóval a szellőzőt, és hiába van lefedve, csak bejutnak vhogy - persze lehet, hogy a lefolyón keresztül jönnek fel.)
A lényeg az, hogy ilyenkor csak megvizezem a szappant - mint kézmosáskor - és a szappanos vizet rájuk fröcskölöm, és kb fél perc múlva elpusztulnak. Rendszerint pár másodpercre megtorpannak, aztán vadul rohangálnak összevissza, aztán görcsölve megdöglenek. Gyanítom, hogy a tracheákon keresztül jut be a szappan és emiatt fulladhatnak meg ... A biológiai, biokémiai magyarázat érdekelne.
Nagyon durva szappant használhatsz :D
A csótányok a legnagyobb túlélők. Állítólag egy atomtámadást is túlélnének.
Lehet, hogy nem is csótány volt, amit találtál.
Mi lenne, ha szólnál a közös képviselőnek, hogy irtassa ki a csótányokat?
Szerintem nem is csótány, ami egy szappantól megdöglik.
Milyen szappan?
De, sajnos csótányokról van szó, és mindenféle szappannál ezt tapasztaltam. (én olcsó szappanokat használok, pl. a Lidlis 100 forint alatti gyümölcsszappanokat és pl. még a babaszappant) Szóval csótány és szappan.
A sima vízben valóban nem fullad meg a csótány gyorsan, felteszem azért is, mert a páncélján lévő olajszerű bevonat víztaszító, és ahogy a vízipók is, jódarabig jut oxigénhez az ott képződő légrétegből. Szerintem akkor sem a víz miatt fullad meg, hanem attól, hogy elfogy a légrétegben az oxigén (mintha valaki egy zárt búvárruhában merülne le, ahol a maga kilélegzett levegőjét szívja vissza - az sem a víztől fullad meg, hanem a visszalélegzett széndioxidtól)
Szóval mégegyszer - az tuti, hogy a tracheákon bejutó, és a sejtekig eljutó, a szappanból származó vegyianyagmolekuláktól pusztulhat el, ami sejtszinten akadályozhatja meg a légzést. Gondolom. Tehát nem úgy hat, mint az idegsejtekre ható rovarirtók.
Szerintem a másodiknak van igaza.
Az biztos, hogy a darazsak (és más rovarok) bármilyen olajtól másodpercek alatt nagy kapálózással megfulladnak. A munkahelyen általában így irtjuk őket, ha valahová muszáj odamenni, ahol ők laknak, akkor öntünk rájuk egy kis olajat (az mindig van kéznél, mosogatós flakonban), ami eltömi a légzőnyílásukat.
Gondolom, a szappan is ezen az elven működik.
Lepontozás helyett ki kell próbálni.
Szkeptikusság helyett érdemes kipróbálni - ha valakit csótányos csapás ér ):o)
Van a házban irtás, én magam irtom, az is kinyírja őket, de mint írtam a szellőzőn át jönnek, vagy a kéménycsövön, nemtom, de vannak. És végez velük a szappanos víz.
Ezt elkönyvelhetitek tényként, mert az - engem nem az érdekel, hogy igazam van-e (mert igazam van ):o) ) hanem az, hogy milyen hatásmechanizmus végez velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!