Hogyan távolítsam el a penészt a lakásból, a falakról és a bútorokból?
Penészedésnél okot kell megszűntetni...
Valamiért túl magas a nedvesség tartalom. Túl jól záródó ablakok, szellőztetés hiánya. Technikai ok miatt ázó nedvesedő ház...
Ott valami nagy gáz van. Vagy technikailag, vagy valakinek a fejében.( Pl napi 10x felmos szellőztetés nélkül, bent tereget rengeteg ruhát)
Az előzőeknek igaza van, legelőször ezeket kell ellenőrizni. Mi régi társasházban lakunk, az északi oldalon hőhíd van kialakulva a rossz építés miatt, csak külső szigeteléssel lehetne megszüntetni, azt meg jelenleg nehéz kivitelezni a sok idős miatt, akik nem akarják bevállalni.
Mi akármennyit szellőztettünk, nem segített. A végén beszereztünk egy elektromos párátlanítót 60ezer Ft-ért, télen napközben mindig megy, havonta kb. 2000 Ft-tal emeli a villanyszámlát. Nem örülünk neki, de még mindig jobb, mint a penész, ami nagyon károsítja az egészséget. Nálunk a Szavo sem használt, meg semmi, csak ez a párátlanító.
Kihívtam egy épületgépészt, aki azt mondta, hogy valószínűleg a ház szigetelésével lehet a probléma. Külső szigetelést javasolt, csak nálunk ez lehetetlen, mert régi társasházban lakunk és se pénz se hajlandóság nincs a lakóközösség részéről. :(
A hypos vizet pedig 1:9-es arányban próbáltam, de csak a festéket hozta le sajnos.
Valami más megoldás nincs, ami magát a penészt ölné meg esetleg?
Nem használ sem a hypo, sem a szavo, hidd el nekem. Ugyanezzel a gonddal küzdöttem. Társasházban lakom, az ablakok ki lettek cserélve, viszont kívülről nincs szigetelve a ház. A hálószobában hőhíd alakult ki, az északi oldalán állandóan penészedett. A hőhídat építész állapította meg. Kívülről szigetelni kellene, de nálunk sem egyezik bele a ház nagy része, mert itt idősek laknak és nem érdekli őket.
Rengeteget szellőztettem, használtam hypot és szavót, már szétmarta a tüdőmet. Időlegesen segített, de mindig visszajött a penész. A végén be kellett ruháznom egy párátlanítóra, mert semmi, de tényleg semmi nem használt, az újrafestés sem. Kb. 60ezerbe kerül, tavaly és idén télen is használtam, napközben mindig megy, úgy 2.000 Ft-tal emeli meg a villanyszámlát, de kétnaponta összegyűjt 4-5 liter vizet, pedig nagyon figyelek a szellőztetésre és arra is, hogy soha ne teregessek ebben a szobában. Mióta ez a párátlanítom meg van, nem penészedik a fal, ezt bátran állítom, hiszen tapasztalom nap mint nap a hideg időben. Semmi más nem segített.
A külső szigetelés megoldaná, akkor nem csapódna le a belső, melegebb falrészen a pára, de sajnos ez nálunk is kivitelezhetetlen a lakók miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!