A boros hordókban használt kén szalag elégetésével ki lehet irtani egy régi pincéből a rovarokat?
Úúúú, az tényleg rengeteg. Még így sem jött be?
Nekem úgy 30 m3... :(
Akkor van más megoldás?
Van megoldás, de nem kénszalaggal kell csinálni. Egy 15m2-es pincében nekem összejött. Épp kémiából az oxidációról tanultunk, hát összekevertem 25deka ventillált (nagyon finomra őrölt szemcséjű port így árulják, a mezőgazdasági boltban) kénport kb. 15 deka hipermangánnal, betettem egy babkonzerves dobozba, a tetejére negyed maroknyi levagdosott gyufafejet raktam és a pince bejárattól letávolabbi ponton ráejtettem egy égő gyufát, majd usgyi... Mire a lépcsőhöz értem, már derékig ért a fehér, szúrós füst. Másnak persze így utólag egy késleltetett vagy távindítást javallanék, de hát Istenem, ez volt életem első kémiai kísérlete, 10...11 éves koromban... :D
Naszóval a kénes pokoli füst orrán-száján dőlt a pincénknek, én meg ijedtemben rácsaptam persze az ajtót.
Fél óra múlva a nyitott ablakokon azért átszellőzött annyira, hogy már az ajtó nyitható volt, ettől kezdve újabb óra múlva le is mertem menni, kaptam rendesen levegőt. A művelet eredményeként a pincében lévő összes keresztespók olyan hófehér lett, mintha gipszbe mártották volna őket. A pincebogarak napokig nem jöttek elő, de mivel a járataik mélyen vannak, sokfelé ágaznak, plusz ilyen esetelben saját testükkel torlaszolják el azokat a vész elmúltáig, így előkerültek ismét. Szóval senkit se akarok áltatni, hogy van csodaszer a pincebogarak ellen.
Lehetne próbálni lezárni a nyílásokat és napokig benntartani a kéngázt, de elég egy túlélő pete a milliárdnyiból és máris ott a baj megint. Ráadásul mi a garancia, hogy a kiásott alagutakba nem költözik be holnap egy arra járó bogárcsalád?
Ha van a pincétekben száraz falszakasz, ahola bogarak közlekednek, tegyetek erre a nyomvonalra svábbogár és csótány esetén borax+nullás liszt keverékét. Vagy kisebb siker mellett próbálhatod még hozzákeverni a szódabikarbonát is kis mennyiségben. Ezt megeszik a bogarak, szomjasak lesznek a boraxtól, ráadásul a liszt meg csirízzé köt bennük. ám ahogy ráisznak, vagy nedveset ráesznek, perceken belül a bikarbonáttól felfúvódnak - megdöglenek. (ők nem büfiznek) Az anyagot persze behordják járataikba is kicsinyiknek, így a teljes kolónia kidöglik idővel, ha a szer folyamatosan ki van téve nekik.
Lehet még próbálkozni a fal tövében körben, megszakítás mentesen végigszórt piretrin és domotox rovarporok fele-fele arányú keverékével is, ha háziállat nem tud bemenni a pincébe. Egyik por egyik dögöt irtja ki, a másik meg azt a dögöt, ami a másik szerre immunis. Egymagában egyik szer se volt nálam tartósan hatásos, viszont a kettő együttese kiválóan bevált nagy fekete amerikai csótányok és macskából szóródó bolhák ellen is egyaránt...
Köszi! A kén szag nem maradt nagyon meg a falakban...?
Ez a permetezős (bordói lé) is érdekes lehet (főként a pókok miatt). A meszelés nem túl jó, mert belül csupasz tégla a fal.
A kérdező kommentje:
>Köszi! A kén szag nem maradt nagyon meg a falakban...?
A gázos eljárásnál se annyira vészes a dolog, ha a füst már alaposan kiszellőzőtt. Tartósan nem okozott kénszagot, inkább a dohosság szaga távozott egy pár hétre, meg ugye a pókok szép fehérek lettek. Egy rovartani szakértő megeshet, igencsak fura következtetéseket von le ha meglátja a kezelés utáni állapotot. Barlangi (persze élő) állatoknak szokott a színe így elmenni, mert fény hiányában nem kell a rejtőzködő szín sem. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!