Van bármilyen ingyenes lehetőség a darazsak kiirtására?
Sajnos nagyon elszaporodtak a darazsak, már a házból is alig merek kimenni. Viszont hogy drága pénzért szakembert hívjak, azt nem tehetem meg.
Milyen ingyenes lehetőség van, ha van egyáltalán?
Valami önkormányzati, esetleg a katasztrófavédelem segítene?
Ha a kérdező fél kimenni a házból miattuk, akkor nem hiszem, hogy fel merné kutatni az összes fészket és kiirtani. A fészek felgyújtása akkor se jó ötlet ebben a szárazságban, ha a fészek nem a padláson van, mert könnyen tűz lehet belőle.
Kérdező, ha ezrével vannak a kertedben és életveszélyes, megpróbálhatod kihívni a katasztrófavédelmet. De ha néhány tucat röpköd, az nem életveszélyes. A darázs nem téged akar bántani. Most felszaporodtak, kb novemberre majd eltűnnek. Télen fel lehet kutatni a kiüresedett fészket és le kell szedni. Kora tavasztól pár hetente ellenőrizni kell a szóba jöhető helyeket, és a fészekkezdeményeket hajnalban, hűvösben lefújni darázsirtóval, és leszedni, hogy ne szaporodjanak fel létszámban.
Én minden évben a szőlőérés elején (idén úgy 3 hete) egy reggelen végigmászom a ház meg a melléképületek padlását, és sima légyirtó spray-vel lefújkálom a fészkeken ülő darazsakat. (Nekem ez ingyen van, a cég adja benti használatra, de hát itthon is működik. :) Darázsirtó annyival jobb, hogy a tapasztalatlanok és félősek messzebbről is tudják fújni. Fújás után gyorsan ellépünk 2-3 méterre, nehogy a nyakunkba potyogjanak a vonagló darazsak, aztán 2 perc múlva lelökjük az immár üres fészket, és rálépünk, hogy a benne lévő bábok se keljenek ki.
Idén csak 15 fészek volt, más években szokott lenni 40.
A darazsak eléggé későn kelők, 8-kor még a fészek hátulján üldögélnek. Érdekes módon, még ha 30 fok van 8-kor, akkor se ingerlékenyek annyira, mint dél körül 30 fokban. Szóval, nyugodtan oda lehet lépni negyed percre fújni. (Természetesen, minél korábban és minél hűvösebb időben csináljuk, annál több időnk van ott motoszkálni.)
Különböző módokon már legalább 1000 fészket semmisítettem meg, és soha nem csípett meg egy se.
Ha nem a fészek közvetlen közelében vagyunk, akkor pedig csak egyetlen esetben támadnak: ha megfogjuk őket, vagy legalábbis azt hiszik, hogy meg akarjuk fogni őket. Mondjuk, eszegetnek egy szem szilvát, és leszakítjuk a mellette lógót, akkor lehet, hogy megelőző támadást csinálnak. Ennek is nagyon kicsi az esélye, de nem lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!