Fügefát megtámadták a darazsak, hogy tudnám őket elzavarni?
Azt tudni kell, hogy ahol a darazsak táplálkoznak, ott nem csípnek. Én rendszeresen bemegyek akár 100-500 darázs közé is, még soha egy se csípett meg. Néha méltatlankodik, amelyikhez hozzáérek véletlenül, vagy ujjheggyel félrepöccintem a gyümölcsről, de csak körberepül, és elmegy. (Fontos: ha illatszert használsz, akkor előfordulhat, hogy támadnak. Más esetben teljesen kizárt, csak az csíp meg, amit konkrétan megfogsz. Meg ugye, a fészek közvetlen közelében támadnak, ha veszélyesnek találnak.)
Mikor érik valami gyümölcs, és minden tele van a szagával, ott esélye sincs a csapdának. Tíz éve próbálkozom mindenféle lehetséges csapdával és csalogató anyaggal, amit csak a neten írnak, mindet kipróbáltam, de feleslegesen.
Amit tenni tudsz: a ház és az összes melléképület padlását (meg minden egyéb szóba jöhető helyet) nézd végig kora reggel, és fújd le rovarirtó spray-vel a fészken ülő darazsakat, majd 10 perc múlva lökd le a fészket, és taposd össze, hogy a bábok se keljenek ki. Én sima Chemotox-szal vagy hasonlóval szoktam, évi 20-30 fészket, de ha nyúlbéla vagy, létezik direkt darázsirtó spray, amivel 2 m-ről lehet fújni.
Fogsz egy régi porszívót, minden plusz szűrőt kiszedsz belőle, csak az maradjon, ami a darazsat bent tartja. Szépen össze lehet őket porszívózni, én szedtem már össze egy nap 500-at. Mikor meguntad, a porszívó csövébe (járás közben) belefújsz vagy három rövid spriccet. Hosszút ne, mert a hajtógáz berobban... Az se veszélyes mértékű persze, de ijesztő. Vársz fél-egy órát, a darazsakat kiöntöd valami kemény felületre, és ami még él, azt agyontaposod, ne szenvedjenek. Repülni akkor már egy se fog, ha jól csináltad a spricceket, tehát nem kell félni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!