Mi a csudát kezdjek a muslincákkal?
Korábbi években soha nem voltak. Ha gyümi van itthon, az mindig hűtőben van. Nincs elöl semmi, amire jöhetnének, és mégis. (A macskafű volt az egyetlen tippem, azt ki is vágtam rögtön, nem is kaptak újat.)
A múltkor már kínomban leporszívóztam a falakat (nemröhög!), de ugyanúgy szaporodnak vagy jönnek vagy nem is tudom, honnan termelődnek újra, főzés közben beleesnek az edénybe, rajzanak, felhőkben repülnek, több tucat.
Mi a fenét lehet velük csinálni?
Tedd, amit a darazsak ellen:
vágj ketté haránt irányban egy PET-palackot. tegyél bele félbevágott vagy romlott gyümölcsöt. A palack felső részéről csavard le a kupakot és fordított helyzetben (szájával lefelé) illeszd a palackba. Ha az illesztésénél hézag van, szigetelőszalaggal tekerd körbe. A rovarok bemásznak a rothadó gyümölcsre, de kimenni nehezen tudnak. Jobb hatás kedvéért a kupakot meghagyhatod, és csinálj bele egy kisebb lyukat. Nem találnak ki. Aztán rovarirtót permetezz be és elpusztulnak. ismételni kell.
Tedd az ablakba, erkélyre, olyan szobába, ahol nappal nem tartózkodtok - megtalálják és nem lesznek a szobában. Nem teljesen rothadt gyümölcsre gondoltam.
Ha gondolod, hogy még több lenne belőlük (egy ideig bizonnyal, de ha lefújod őket, akkor is jönnek helyettük), vesd el a tanácsom.
Ez nem rossz ötlet, de nálam nem volt túl hatékony.
Először is, szúnyoghálón nem jutnak át.
Ha nincs, akkor meg vegyél ragasztós légypapírt, és tedd fel az ablak közelében ott, ahol leginkább megjelennek. Nem egy úri dolog, de működik. Szürkület táján ki akarnak menni az ablakon, de ha nincs nyitva, akkor rászállnak a légypapírra.
Van csapda direkt muslicáknak (gyümölcslégy), olyasmi, mint a molycsapda: odacsalogatja őket, a ragadós papírra pedig ráragadnak.
Házi módszer: egy kis tálkába/palackba vagy ami jólesik önts vizet, ecetet/almaecetet és folyékony szappant. Keverd el, rakd le olyan helyre, ahol a muslicák szeretnek kolbászolni. Rászállnak a folyadékra lakmározni, de mivel a folyadék felületi feszültsége kisebb lesz a víznél, elsüllyednek.
Igen, ezt kihagytam a sztoriból, amúgy a lakás összes ablakán szúnyogháló van, szóval eleve érdekes...
Amúgy picike egyszobás lakásról van szó.
A rovarcsapda szuper ötlet, köszi, nekem eszembe se jutott! Viszont lényegében ez is tüneti kezelés, jó lenne kideríteni, honnan meg miért rajzanak. A konyhaszekrényben nincsenek, azt átnéztem, elöl viszont tényleg nincs olyan kaja, amit szeretnének. Ezek is be tudnak motyózni a szekrények mögé, mint a kajamolyok? Vagy hol érdemes keresni őket? Jó lenne, ha végleg eltűnnének...
Olyan helyen keresd őket, ahol van esély páralecsapódásra, vagy legalábbis nehezen szellőzik. Extrém, de pl. a szeméttartó és a szemeteszsák között is képesek szaporodni. Ami azt illeti, a hűtő sem tabu, a már fertőzött gyümölcsből ott is kikelnek.
Mosogató, fürdőszobai lefolyó, wc, akár panellakásban a szellőzők. Szóval sok helyen megjelenhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!