Leesnek-e féléven belül az ingatlanárak?
Vagy még lehet őket pumpálni?
A magyar folyamatok egyébként teljesen szinkronban működnek az amerikai (USA) folyamatokkal, csak ők egy kissé előrébb vannak.
↑ Na például ő sem számít válságra :) Őt meglepetésként érné, ha hamarabb történne valami, mint amire számít.
De legalább nyitva hagyja a lehetőséget. Mert aki mindig, minden eshetőségre számít, azt nem érhetik meglepetések.
MNB adott ki elemzést, hogy a lakáspiac itthon a gazdasági folyamatokhoz képest túlhevült.
Nem ilyen "leesnek az árak a felére" meg hasonló elszállt dolgok lesznek szerintem amiket sokat itt várnak. De egy korrekció ami elviszi az utolsó 1-2 év drágulását az sztem várható. De így sem lesz olyan olcsó mint 6 éve, de korrigál.
Nem biztos, hogy válság kell hozzá. Elegendő, ha csak elég ideig tart a stagnálás. A tőzsdén azt figyeltem meg, hogy hosszabb stagnálás után nagy változás történik. Vagy felfelé, vagy lefelé. A tőzsdén ez úgy működik, hogy ha tartósan alacsony áron stagnál, akkor jelentős emelkedés jön, mert a befektetők elkezdenek vásárolni (mindig van egy első, nagy befektető aki produkál egy "tüskét", ezt a jelenséget azonnal követik a többiek). Ha viszont tartósan magas áron stagnál, akkor egyszer csak elkezd nagyot esni, mert a befektetők egy idő után úgy érzik, hogy ideje realizálni a hasznot és elkezdenek eladni.
Nagyon hasonlónak tartom a tőzsdéhez az ingatlan piacot, lévén, utóbbit is nagy mértékben mozgatják a befektetők.
17: Ez jó észrevétel, csak nem tartom valószínűnek, hogy amíg 1 részvény van 500 Ft-ért is, és 1 ingatlan viszont 20 millió, addig a nagy befektető, mondjuk egy ingatlanbefektető elkezd eladni 500 milliárd értékben
Mert amit írsz a tőzsdén, annak ez volna az ingatlanos változata.
Az is nagy különbség, hogy az ingatlan vagyon, a pénz nem vagyon.
Sokkal kevésbé likvid, a nevében is ott van: ingatlan.
17.:
... meg azt is gondolom, az ilyen nagy ingatlanvagyonok inkább ipari jellegűek, nem lakóingatlanok.
Mi most a lakáspiacról beszélgetünk itt.
Lakóingatlant építtetőként tudsz nagyobb mennyiségben eladni. A nagyobb értékű LAKÓingatlanok szerintem azok kezében vannak, akik lakják is. Nem nagyon tudok olyanról, hogy valaki akár csak 10, 50, 100 lakást is adna ki, és ha mégis, hát a piac szempontjából ő nem birtokol olyan nagy értéket, hogy tüske tudna lenni.
Van ráció abban, amit írsz, emiatt van, hogy egy újabb jelentős áremelkedés kevésbé valószínű. De mivel a lejtmenethez már az is elég, ha a befektetők többen, szétszórtan elkezdenek eladogatni, az árak is magasan vannak, ezért a stagnálás után az árak esése a reálisabb irány.
(Én az ingatlanokat a tőzsdei termékekkel állítottam párba, mint például fémek, részvények, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!