Lakás eladás, ház vásárlás, milyen sorrendben, hohyan?
Úgy döntöttünk szeretnénk eladni a lakásunkat, a vételárból kifizetni a rajta lévő hitelt. A megmaradt összeghez hitelt felvenni és egy családi házat venni.
De hogy megy ez ilyenkor, ha eladjuk a lakást, hol lakunk amíg találunk házat?
Előbb házat keressünk vagy a mi lakásunkat áruljuk?
Hisz hiába nézek ki egy házat, nem fogják azt nekem tartani csak úgy amíg eladjuk a miénket.
Aki csinált mát ilyet hogy érdemes ezt a folyamatot elindítani egyáltalán?
Hát nagyjából ez a két fogatókönyv van pedig:
1. Eladod, amiben most laksz - ekkor az eladással nem kell sietni, megvárhatjátok az álomvevőt. De aztán amíg keresel - és imádkozol, hogy legyen olyan abban az időszakban olyan a piacon, ami nektek pont jó -, addig laknod kell valahol. Ebben vagy meg tudsz egyezni a vevővel hosszabb kiköltözésben, vagy akár visszabéreled tőle, vagy laksz rokonoknál, albérletben és/vagy a cuccoknak raktárt bérelsz.
2. Kinézheted az álomotthont, és utána vagy drukkolsz, hogy ne keljen el, amíg eladod a tiéd, vagy lefoglalózod és drukkolsz, hogy legyen vevőd szerződési határidőn (általában 3 hónap) belül (és ha nem jól lőttétek be az eladási árat, akkor megy folyamatosan lejjebb).
Mindkettő sajnos rizikós és bele kell számolni azt is, hogy a hitel intézése (sajáté és egy esetleges vevőé) akár 3 hét is lehet, és hogy ugye mikor érsz rá mutogatni a sajátodat meg nézegetni másét... aki esetleg szintén mondjuk gyorsan el akarja adni, de később akar kiköltözni - szóval soktényezős.
Én egyszerre szoktam csinálni a kettőt.
Általában könnyebben találok vevőt, mint egy jó új lakot.
Ezért újabban inkább előbb az újat kezdem el nézegetni, és közben felkészíteni a kiköltözésre a meglévőt. Mert azért ha pl. 20-30 éve benne laksz, az elég melós. Selejtezni, összerámolni, stb.
Ha tudsz bérelni egy sufnit vagy tárolót, akkor azt felhasználva sokkal gördülékenyebben tudod majd az aktuális időpontban elhagyni a lakást. Én pl. a szezonálisan nem használt holmikat (karácsonyfa, téli csizma, télikabát) , mérethelytelen ruhákat, régi tankönyveket, gyűjteményeket, emlékeket, nemtudomhogymegakarometartani dolgokat teszem egy ilyen helyre.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!