Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Újépítésű lakás vásárlás...

Újépítésű lakás vásárlás (projekt)?

Figyelt kérdés

Szép napot,

Aki esetleg már átesett olyan újépítésű lakás vásárláson ami még csak épuloben volt (Budapesten), azt megszeretném kérdezni hogy van-e ebben rizikó. Mivel olyan lakást vennék ami esetlek 1-2 év múlva készul el, mikre kell oda figyelnem? A határidot mennyire szokták betartani? Javaslatok? Elore is koszi!

#ingatlan #lakás #Újépítésű lakások
2019. márc. 24. 08:55
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"Azt nem értem, mért áll meg a kötbér 2 hónapnál.. Ilyen nincsen."

De van, ezt tartalmazza a szerződés, ennyit vállaltak. Ha nem tetszik, elállhatsz a szerződéstől, csak közben úgy elmentek az árak, hogy hülyeség lenne emiatt elállni tőle.

2019. márc. 24. 11:57
 12/18 anonim ***** válasza:

10: Hűt pedig az önkormányzat ellenőrei azok, akik átveszik az épületet, van használatbavételi engedély is, azt is ők adják ki, a terveket is ők hagyják jóvá.

Igen, a jogszabályoknak megfelelőség: a műszaki és építészeti követelmények is jogszabályban vannak rögzítve!!

2019. márc. 24. 17:47
 13/18 anonim ***** válasza:

11: Egy szerződés semmis, ha nem felel meg a Ptk-nak, azaz a Ptk felülírja. (Jogszabályi hierarchia! A Ptk magasabb szintű jogszabály, mint egy szerződés. Ajánljak egy jó ingatlanos ügyvédet?)

A kötbérnek az a légyege, hogy érdeke fűződjön a mielőbbi átadáshoz az eladónak. Ezzel ellentétes volna, hogy ha időben véges lenne a kötbér anélkül, hogy a birtokbaadás megtörtént volna.

2019. márc. 24. 17:52
 14/18 anonim ***** válasza:

"Egy szerződés semmis, ha nem felel meg a Ptk-nak, azaz a Ptk felülírja."

A Ptk. nem rendelkezik a minimális kötbérről, sőt még a maximálisról sem, azt csak a bírói gyakorlat szűkíti le, hogy ne lehessen aránytalan mértékű. De ez most, ahogy írtam, független a kötbértől. Szerződés szerint elállhatok a szerződéstől 2 hónap után, ameddig a kötbért fizetik. De ahogy már írtam, nagyon rossz döntés volna a részemről, mert közben 8-10 millióval kerülne többe egy ugyanilyen ingatlant megvásárolnom. Tudják ezt kivitelezői oldalról is, így nincs rajtuk nyomás. Még ha a foglaló összegének dupláját is kellene visszafizetniük, akkor is nyernének az ügyleten, mert másnak el tudnák adni drágábban az ingatlant. Így nincs miért sietniük. :-)

2019. márc. 24. 18:23
 15/18 anonim ***** válasza:

A kérdésre válaszolva: egy jó, általad választott ügyvéd nézze át a papírokat.

Jól nézd meg, mi van a szerződésben. Pl az alaparban általában csak 3-4 fajta nem a legjobn minőségű csempéből lehet választani. A konyha szintén lutri. Az építő spórol, ahol lehet. Persze veled megfizetteti a prémium kategóriát is. A sógoroméknál a járólap (4 éves) és össze vissza repedt. Mi félkész állapotúra kértük. Így a 3000 forintos járólapot nem 5000ként számítjuk, a konyhagépek nem a gagyik lesznek, és ugyanannyiba kerül kb mintha az építtető csinálta volna.

2019. márc. 25. 03:43
 16/18 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat :)
2019. márc. 25. 08:35
 17/18 anonim ***** válasza:
14: Egy fél szóval sem utaltam arra, hogy állj el, hanem azt mondom, tovább is jár a kötbér szerintem, menj el egy ügyvédhez emiatt!;)
2019. márc. 25. 08:58
 18/18 anonim ***** válasza:

Tudom, nem ez a kérdés, de hagy mondjam el, hogy én a mai magyarországi építőipar oltárán nem áldoznám fel a vagyonomat. Olyan mértékű szakemberhiány van, hogy az elmondhatatlan. Aki tegnap pék volt, az ma burkoló és ma már valamelyik gigaprojekten burkolja sorba a lakásokat. Láttam már visszabontott falakat vasszerelés hiánya miatt a -1. szinten (!!!), láttam visszabontott falazatot és gépezetet több ezer négyzetméteren nem megfelelő roppantó gyűrűk használata és teljes felázás miatt. Láttam ujjnyi vastag repedéseket 3 éve átadott épületeken, láttam elfúrt vízvezetéket műszaki átadás után 3 nappal, ami miatt egy teljes lakás padlóburkolata kuka, két hét szárítgatás volt a program, majd a kivitelező vissza akarta rakni a felszedett, eláztatott járólapot. Éreztem huzatot "legkorszerűbb" nyílászárók között. Láttam felrakott szigetelést, amin rajta maradt a szigetelő anyag védő fóliája és még nagyon hosszan sorolhatnám, amit csak az elmúlt két évben a saját két szememmel láttam. Részemről ez éppen elég ahhoz, hogy elmenjen a kedvem attól, hogy akárcsak befektetés céljából is teljesen újépítésű lakást vásároljak. Silány minőség társul a hanyag munkával.

Ma a 8-10-12 éves épületekben nézelődnék, ahol már kijöttek az esetleges hibák, talán orvoslásra is kerültek azok.

Ha mindenképpen ezt szeretnéd, számíts legalább 3 hónap csúszásra. Legyen a szerződésben olyan kötbér, ami a te költségeidet (pl. lakásbérlés) biztosan, bőven fedezi az átmeneti időszakban. Nézesd át a szerződést ügyvéddel kerüljön akármibe is, véletlenül se szerepeljen benne olyan kitétel, hogy növelheti kedvére a vételárat ilyen olyan címszóval. Időnként pedig vigyél el az épülő lakásba szakértő szemeket, aki látja, hogy az a cső nem jól áll, az a csatlakozás problémás lesz, az ablak mellett nem kéne tenyérnyi helynek lennie és stb.

2019. márc. 25. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!