Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Érdemes lakáshitelben gondolko...

Érdemes lakáshitelben gondolkodni?

Figyelt kérdés

Budapesten élek lassan 6 éve, és azóta albérletben vagyok. Szinte évente új helyre kell költöznöm, mert már többször is eladták a tulajok. Plusz ugye ott van az is, hogy minden hónapban nem kevés pénzt, közel 100 ezret költök arra, hogy aludhassak valahol. Ismerőseim intettek, hogy kezdjek nagyban gondolkodni, és bebiztosítani a jövőmet. Igazuk van, és eszembe jutott a lakáshitel, de őszintén nem merek belevágni. Érdemes gondolkodni rajta? Megéri? Egyelőre nincs annyi pénzem, hogy az önerőt ki tudjam fizetni, de már elkezdtem gyűjteni. Muszáj mert én sem látom úgy a jövőmet, hogy csak egy albérletben tengődöm, ahonnan vagy kitesznek, vagy nem. A pénzem meg konkrétan "eltűnik" egy olyan albérlet kifizetésénél, ami soha nem lesz az enyém.

Köszönöm a válaszokat.

25N

2019. febr. 25. 20:16
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Bár nem tartozom neked magyarázattal, de 20 évvel ezelőtt vettem fel 3 milliót és vettem az agglomerációban egy házat, amit 10 évre rá, több mint a duplájáért adtam el.

Közben kötöttem egy életjáradéki szerződést is, amit becsülettel fizettem 11 évig, mert az volt az eredeti tervem, hogy majdan a két ingatlan árából veszek egy komolyabb házat. De meggondoltam magam, egy kis lakást vettem és az életjáradékkal kifizetettet kiadtam.

Megjegyzem, ha a bérlő "fizetné", neked ahhoz sem lenne semmi közöd, nem irigykedni kell örök lúzerként az albiból, hanem leutánozni!

2019. márc. 1. 15:58
 12/12 anonim ***** válasza:

"félek 20 akárhány évre hitelt felvenni. Mert ki tudja mi lesz 20 év múlva."

Ez olyan értelemben szamárság, hogy a lakhatásodat így is, úgy is meg kell oldanod, tehát ez a "kötelezettség" nem csak 20 évig, hanem életed végéig megvan :)

"ha 30 évre vennék fel... de őszintén, 55 éves koromig kellene fizetnem?"

Nem. Akármikor előtörleszthető részben vagy egészben, ha van miből. Én még sosem fizettem ki végig egy hitelt, mindegyiket hamarabb törlesztettem vagy azért mert volt rá pénzem vagy azért mert volt egy olcsóbb hitel.

"azt a lakást időközben el lehet adni, vagy mindenféleképpen meg kell várni a futamidőt?"

Bármikor eladhatod, a bank levonja a fennálló tőketartozásodat, a többi a tied.

#8-as írja, hogy a munkanélküliség, betegség gondot okozhat a hiteltörlesztésben, de ez ugyanúgy előfordulhat az albérlet esetén is. És hidd el, a tulaj hamarabb kidob a lakásából, mint a bank a sajátodból. Az előbbihez elég 1-2 hónap elmaradás, az utóbbihoz nagyon kilátástalan helyzetben kell lenni és úgyis kell hozzá legalább 1-3 év (ha együttműködő vagy a bankkal akkor simán át lehet vészelni egy állás elvesztését, stb).

2019. dec. 20. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!