19 évesen megérné belevágni ingatlanvásárlásba (hitellel) vagy inkább csak maradjak az albérlet gondolatánál?
Minél előbb elkezded saját ingatlanba tenni a pénzt, annál jobb! Az albérletfizetés csak viszi a pénzt és semmi hozadéka.
Igaz, hogy 19 évesen még bárhogy alakulhat az életed, akár más városba vagy országba is vethet a sors, de egy lakás mindig jó befektetés, el is adhatod majd, ha éppen úgy jön ki a lépés.
Ha teheted, vágj bele a lakás projektbe, mert az albérletfizetés ablakon kidobált pénz, ami nem térül meg.
Szerintem a ház hitellel.
Igaz, hogy magasak az ingatlan árak, de az albérleté sem alacsony.
Ha mindketten dolgoztok, akkor bármelyik fizethető, de mindenképpen a saját ház éri meg jobban. Ha 15 évre vállalasz hitelt, akkor elég alacsony a törlesztőrészlet. Annyira, hogy mellette simán tudtok félre tenni. És abból akár újíthattok is a házon vagy korábban kifizethetitek a házat végtörlesztéssel. Az albérlet szerintem aránytalanul drága. Ráadásul megbízhatatlan. Ha később babát is szeretnétek, a főbérlő már akkor kidob mikor még csak neki jutott eszébe, hogy talán már gondoltatok rá. Még akkor is, ha fix időre bérlitek, pl 5 évre. Akkor is kidobhat, max. megbüntetik, de inkább kifizeti a bűntetést, mint, hogy azon kelljen aggódnia, hogy gyerekkel nem tehet ki titeket.
Hosszú távon a saját lakás. Inkább a saját törlesztőd fizesd, mint az albérlet árát.
DE! Ha még egy percig sem laktatok együtt, akkor én egy időre mégis albérletbe mennék - lakva ismered meg a másikat igazán, ha esetleg problémák lennének köztetek miatta, derüljön ki még azelőtt, hogy közös hiteletek legyen!
Mennyi önerőtök van? Mennyi a nettó, bejelentett fizetésetek összesen? Hol vásárolnátok, melyik városban és mekkora lakás az elképzelés? Hol éltek most? Nem akartok továbbtanulni?
Csak ezek tudatában lehet bármit is javasolni.
Bocsi, most kezdek ezekkel a fogalmakkal komolyabban ismerkedni. Az önerő pontosan mit jelent? Utánanéztem de nemigazán értem. Nem tudom mennyi lesz a nettó fizetésem, júniusra keresek rendes munkahelyet (összeköltözést meg szeptemberre terveztem, addig félre is teszek). Egyelőre diákmelón vagyok. Barátomnak viszont csak diákmelós fizetése lesz plusz ösztöndíj még 1 évig. Úgyhogy max havi 200.000 összesen :/
Kiskunhalason szeretnénk. Én ugyanúgy halason lakok. Továbbtanulásom nem számít mivel esti sulin leszek.
Akkor ezt egyelőre kár feszegetni, nem tudtok lakást venni.
A bankok az ingatlan árának maximum 80, de inkább 30-40%-át hitelezik meg. Ez azt jelenti, hogyha 15 milliós ingatlant néztek ki, kell lennie 5 milliótoknak.
Ezen felül illetéket, ügyvédi díjat kell fizetni, ez eseteteken kb 2+1-2%.
Ezen túlmenően a párod semmilyen hitelt nem kaphat, nem lehet adóstárs ösztöndíjjal és diákmunkával sem. Te sem kapsz 3 hónapos munkaviszonyra hitelt, bár ennyiről kell keresetigazolás, de nézik a korotokat és hogy mióta dolgoztok. Plusz 3 hónap alatt nehéz összespórolni milliókat.
Elkezdhetném a kiskapukat, további adóstárs, szülői házra jelzálog, csok és társai, de igazából mindegyik kockázatos és értelmetlen. Éljetek kicsit, dogozzatok, gyűjtögessetek, szerezettek tapasztalatot, olvassatok sokat pénzügyekről, aztán néhány év múlva térjetek vissza erre.
8-as vagyok, elírtam, szóval 30-40% önerő kell, 60-70, maximum 80%-ot hiteleznek meg.
Önerő az, amit te fizetsz az ingatlan árából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!