Mi az ingatlan adásvétel időpontja?
Az adásvételt követő kötelezettség teljesítése miatt kérdezem.
(Az ingatlant tulajdonjog vételár kifizetéséig való fenntartásával adta el az eladó)
Melyik számít az adásvétel időpontjának:
1. adásvételi szerződés megkötésének dátuma
2. az adásvételi szerződés földhivatali érkeztetése (tulajdonlap széljegyzés)
3. a vételár kifizetése
4. Eladó tulajdonjog bejegyzési hozzájárulása (vételár kifizetése után)
5. A földhivatali szerződés kiadásának dátuma
6. Az ingatlan vevő általi birzokbavétele
Tehát, ha a fentiek mind különböző napon történtek, akkor melyiknek a napján történt meg az adásvétel?
A válaszhoz nagyon hasznos lenne az azt megalapozó jogszabályi hely.
1)
Az adásvétel az ár kifizetésével realizálódik. tehát nem az 1-es, mert ez csak egy előszerződés.
2)
Az előszerződés/szándéknyilatkozat alapján készült széljegyzet nem tulajdonjog.
3-4)
Rendszerint együtt jár és ez az ingatlan adásvétel időpontja
5)
Milyen földhivatali szerződés?
Az ingatlan nevedre írásáról? Ez nem releváns, mert ez a terheltségüktől függ, lehet 1 hét, lehet 1 hónap.
7)
Mit nevezel birtokbavételnek?
Amikor beköltöztél?
Mert nem az a birtokbavétel, hanem az a pillanat, amikor már megtörtént a kifizetés, az adásvételibe leírásra került, hogy az eladó a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájárul, leolvastátok az órákat, átadta a kulcsokat.
Vehetsz te úgy ingatlant, hogy soha nem költözöl be.
2.
Adózás és illetékfizetés szempontjából ez számít annak.
És ha az van az "adásvételiben", hogy csak másfél év múlva fizet és akkor mond le a tulajdonos a tulajdonjogról?
Ezt azért jegyzem meg, mert az írta a Kérdező, hogy az összes pont különböző időpontokban történt.
Az a nap, amikortól megadta az eladó a beleegyezését a - a pénz kifizetése után - a vásárló tulajdonjogának a bejegyzésére.
Szerintem előtte csak beszéltek az ügyletről, akkor történt meg, amikor ki lett fizetve.
Különben meg:
- Jó napot kívánok, én vagyok a Kovács Benő! Lakásvásárlást tervezek, és szeretnék érdeklődni, hogy el tudná-e vállalni az ügyvédnő, hogyan dolgozik a télen, mikor van ügyfélfogadás, stb. És az adózás szempontjából hogy alakulnának a következők, ha nekem van egy ... és veszek egy.... ?
Meg fogja mondani.
Ebben igazad van, csakhogy amit kötöttek, az nem adásvételi (és itt van a probléma gyökere!) hanem előszerződés/szándéknyilatkozat. Jogilag ilyen készül, amikor leteszik a foglalót.
Ha megállás nélkül adásvételiként beszélünk róla, akkor neked van igazad, csakhogy ez nem az. A széljegyzet csak az elővásárlásra jogosít, azaz a tulaj nem adhatja el másnak, az előszerződésben foglalt határidőn belül.
A vevő meg bármikor visszaléphet, mert semmi nem kötelezi legfeljebb bukja a foglalót és az ügyvédi költséget.
6
Vannak hihetetlen szerződések, megkötik és utána itt kér tanácsot. Pl: átadja úgy a lakást-házat, hogy a vételárat havi bontásban kapja. Aztán ha nem fizetnek megy a sopánkodás. Fent a papír tetején ha az van'ADÁS-VÉTELI SZERZŐDÉS', én azt tekintem mérvadónak. Alul meg van egy dátum. Pont. Az összes többi a két végpont között van leírva. Már ha le van írva. Ügyvéd és ügyvéd között............
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!