Hozzáérték, tudnátok válaszolni egy két kérdésemre lakáseladás utáni teendőkkel kapcsolatban?
Első lakáseladásom lesz, és mindenki mást mond körülöttem a dolgok menetéről, plusz amiket én olvasok.
1: Ha 5 éven belül szerszett ingatlant adok el, utána automatikusa fizetendő a 15% szja, ha veszek helyette másik lakást?
2: A lakás fele 5 éven túl az én birtokomban van, a másik fele tavaly került birtokomba. Így gondolom csak a felére kell 15%?
3: Ha pl 6 millióért vettem összesen, de 10ért adom el azt a részt, az semmit nem befolyásol hogy "4 millió nyereségem " volt rajta összesen, ugyan úgy 10 millió után kell fizetnem szja-t?
Jövedelemadó, tehát a jövedelmed alapján fizeted. Azaz, ha többért adtad el,mint vetted.
A szerzés éve számít, onnan számít az öt év.
A különbözet után adózol.
Mértéke itt:
Köszi!
És ha mondjuk ajándékozási szerződéssel tettem szert arra a részre, akkor az egész után kell fizetnem gondolom?
1: Nem. Előnyösen változott az adózás, progresszív. 0. naptári évben, 1. évben: 100% az adóalap, 2. év 90%, 3. 60/, 4. év 30%, 5. év 0%. Ennek a 15%-a az adó.
2., 3. Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!