Telekvásárlásnál hogyan kerülhetem el a buktatókat?
Ügyvéd nem csak szerződés-kötésben segít, hanem természetesen az is a dolga, hogy bármely jogi akadály, ami a te figyelmedet elkerülte, az az övét ne kerülje el. :-)
Értékbecslő hogy kerül az asztalra? Alkupozícióba szeretnél kerülni a vételnél? A vevő nem köteles elfogadni egy (nem)független értékbecslő becslését, joggal ragaszkodhat az általa megszabott árhoz, te pedig eldöntheted, hogy annyiért megéri-e neked, vagy sem.
Mondok két példát.
-Egy kiszemelt telek rendezési tervén szúrtam ki véletlenül,hogy a telek előtti utcát szélesíteni fogják, az eladó pedig a teljes területet hirdeti. Vagy 200nm-t le kellene adni a rendezéshez. Az áron ez nem látszik.
-A településtérképen az adott telek 2 hrsz-on található, a hirdetésben ez nincs benne. (Lesz ebből nekem hátrányom, ha egy családi házat szeretnék rajta építeni? Össze lehet vonatni korlátozás nélkül? Vagy majd kiderül?)
Nincs olyan cég, amelyik - nyilván jópénzért - az én érdekeimet képviselve utánanézne mindennek, ami szóba jöhet és esetleg még kérdezni is tudnék tőlük?
Jó példák, tényleg!
A második eset az egyszerűbb, erre a kérdésre az ügyvéd választ tud neked adni, illetve az önkormányzat építésügyi osztályán lehet érdeklődni.
Az első eset: nem biztos, hogy csökken a telek értéke, vagy hogy emiatt kevesebbet érne, mert 200nm-t kisajátítanak majd belőle. Véleményem szerint, ha ott majd utca, közművek stb. lesz (márpedig emiatt történhet majd meg a kisajátítás), az mindenképp értéknövelő tényező.
Szóval ebben az esetben sok dolgot kell mérlegelni, hogy reális-e az ár, vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!