Egy személynek elegendő egy 35-40 nm-es garzonlakás?
Induló lakásnak cukor. Senki nem budai villában kezdi az életet (najó, Lézerjaniékat kivéve). BP-en frekventált helyen még alá is lőttél a 20 misivel.
Ha lesz család, akkor meg lehet cserélni nagyobbra. 35-40 m^2-es lakást egy-két hét alatt el lehet adni, ha úgy alakul. De addig is a sajátodat fizeted!
Ha van rá pénzed, akkor simán. Mondjuk én inkább másfél szobásat keresnék, vagy legalább olyat, ahol a konyha egy kicsit elkülönül. Sok garzonban jártam már, de azoktól a modernektől a hideg ráz, ahol egy szoba van és annak a sarkában a konyha. Én ebből még nem láttam olyat, ahol otthonosan éreztem magam sajna, avagy csak nem volt ötletes az elrendezés.
Összességében egy főnek elég 35-40 nm, főleg ha egésznap dolgozol és csak aludni jársz haza gyakorlatilag. Mi sokáig laktunk 47 nm-en ketten, most 53 nm-en és bőven elegendő kezdésnek. Egyedül már-már kihasználatlan lenne.
Köszi a válaszokat! Ha egy légterű sem ijednék meg, mert felhúzok egy ytong falat azt kész, meg az összes felújítási munkálatokat én végezném el (vizet kivéve, de arra van haver). Láttam már tök jól kialakított 35 nm-es garzont, amiből lett 1,5 szobás amerikai konyhás kis lakás :)
Amúgy aki itt írta, hogy neki még 60nm is kicsi, az mit csinál a lakásában? Körbe körbe futkos a szobákban, vagy mi? :D
Csak a térigényre reagálnék. Én még az árzuhanós időszak végén vettem lakást. 50-60 nm körül kerestem, de annyi idő eltelt a válogatással, hogy egy évre rá már egy 80 nm is kijött a pénzből, úgyhogy ezt választottam két okból. Nekem is kell a tér. Nem táncolok és futkosok, egyszerűen nyomaszt a kis belső tér. Néha a 25 nm-es nappaliban "befulladok" és egybe kell nyitnom a konyhával. Lehet, hogy pszichés :), lehet, hogy egyszerűen ezt szoktam meg, mert a szüleimmel hodály családi házban éltünk.
A másik oka, hogy ugyan egyedülálló vagyok, de tervezek családot és ha lesz, se kelljen költözni. Kilencszer költöztem életemben és azt mondtam: soha többet nem dobozolok ki-be, úgyhogy olyan lakást választok, ami életem végéig megfelelő lesz, bárhogy is alakul az életem. Még azt is belekalkuláltam, hogy max az elsőn legyen, mert ha öreg leszek, oda még fel tudok menni :)
Ráadásul így a felesleges szoba ki van adva ami 3 év alatt már visszahozta a lakás árának 10%-át.
35-40 bőven elég 1 embernek, tényleg 1.5 szobást lesz érdemes nézni, vagy kialakítani.
36 nm-en éltünk ketten 1.5 évig, elég volt. Nem volt hely a konyhában, nem hogy asztalnak de egy normális hűtőnek se, meg kettőnknek se.
65 nm-be költöztünk. Végre elfér egy kisebb(!) l alakú kanapé, szekrények, konyhabútor, asztal, székek, konyhában munkafelület, konyhai eszközöknek hely.
Van hely a munkasarkunkak, külön hálószoba, fürdő ahova ketten beférünk, gardrób ami elnyeli a dolgaink.
Kicsi a 65 nm mert nincs külön spejz, és ha lesz gyerekünk max csak 1 dolgozósarkot tudunk majd tartani, zsúfolt lesz a lakás.
Majd meglátod kérdező, ahogy öregszel, változnak az igények, lehet a házasság, gyerek témakörben is.
"Egy személynek elegendő egy 35-40 nm-es garzonlakás? ... Tekintve, hogy otthon egy 15 nm-es szobában élek szerintem tökre elférnék :D"
Akkor mi is a kérdés?
Azt mindenesetre ne döntsd el 25 évesen, hogy akarsz-e házasodni meg gyerekeket, mert bárhogy alakulhat az élet. De a lakás ezt a részét nem kell, hogy befolyásolja: ha majd nagyobbra lesz szükség, elköltözöl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!