Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Saját földem eladásába miért...

Saját földem eladásába miért szól bele az állam, vagy az agrárkamara? Mennyi esély van rá, hogy élnek az elővásárlási jogukkal, és ismeretlen kézbe kerül ez a csodás föld?

Figyelt kérdés
El szeretném adni a földem egy barátomnak, már régóta használja, műveli,termel rajta,mert nekem nincs időm rá. Úgy döntöttem, megkérdezem kell-e neki, és ő aztmondta nagyon szeretné sajátnak, hisz a tavalyi termés megtetszett neki, jó föld. Meg is egyeztünk egy baráti árban, mentünk az ügyvédhez hogy akkor átírjuk. Közölte, hogy ez nem olyan egyszerű, 2-90 nap mire átírják. 60 nap az állam meg az agrárkamara reagálási ideje (úgy emlékszem ezeket mondta de rendesen felhúzott ezzel és nem figyeltem teljesen), nekik elővásárlási joguk van vagy valami földműveseknek. Plusz erre még maximum 30 nap mire átírják. Nem is értem mi közük van ehez?! Számíthatok arra, hogy nem a barátomhoz kerül a föd, hanem valakihez, aki lehet nem is használja, vagy vár vele hogy később többért eladhassa? Mennyi esély van arra, hogy élnek az elővásárlási jogukkal? Valakinek van tapasztalata?
2018. nov. 11. 22:30
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2018. nov. 12. 22:43
 12/12 anonim ***** válasza:
85%

Na tegyünk rendet a fejekben, mert nagy káosz.

Először is. 60 napra (nem 6 hónapra) kell kifüggeszteni a szerződést az önkormányzat hirdetőtáblájára. Csak ezután jön az Agrárkamara és a társai. Az egész jóváhagyási procedúra 6-8 hónap minimum.

Haszonélvezetet nem lehet alapítani, csak közeli hozzátartozó javára.

Ajándékozni nem lehet csak közeli hozzátartozó javára.

99 évre nem lehet földet bérbe adni.

Rájelentkezés esetén a szerződéstől nem lehet visszalépni!

Nem csak az Állam élhet az elővásárlási jogával.

2018. nov. 13. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!