Saját földem eladásába miért szól bele az állam, vagy
az agrárkamara? Mennyi esély van rá, hogy élnek az
elővásárlási jogukkal, és ismeretlen kézbe kerül ez a
csodás föld?
Figyelt kérdés
El szeretném adni a földem egy barátomnak, már régóta használja, műveli,termel rajta,mert nekem nincs időm rá. Úgy döntöttem, megkérdezem kell-e neki, és ő aztmondta nagyon szeretné sajátnak, hisz a tavalyi termés megtetszett neki, jó föld. Meg is egyeztünk egy baráti árban, mentünk az ügyvédhez hogy akkor átírjuk. Közölte, hogy ez nem olyan egyszerű, 2-90 nap mire átírják. 60 nap az állam meg az agrárkamara reagálási ideje (úgy emlékszem ezeket mondta de rendesen felhúzott ezzel és nem figyeltem teljesen), nekik elővásárlási joguk van vagy valami földműveseknek. Plusz erre még maximum 30 nap mire átírják. Nem is értem mi közük van ehez?! Számíthatok arra, hogy nem a barátomhoz kerül a föd, hanem valakihez, aki lehet nem is használja, vagy vár vele hogy később többért eladhassa? Mennyi esély van arra, hogy élnek az elővásárlási jogukkal? Valakinek van tapasztalata?
Ha ez ilyen bajos, inkább csak haszonélvezetet adj rá a barátodnak vagy találjatok valami más jogi megoldást!
2018. nov. 11. 22:34
2/12 A kérdező kommentje:
Mindenképp szeretném, ha az ő nevén lenne, hisz ismerem a családját, ha ő már nem tudná, a fia biztosan művelné, sokat segít neki már most is. Az én fiaim már kevésbé érdeklődnek a mezőgazdaság iránt. Az eggyik össze törte a traktorom amikor tanítgattam, jól össze is vesztünk rajta azóta nem jött a közelébe se. A másik meg az egyetemen mérnöknek tanul, nagyjából ki se jött velem sose, nagyon nem érdekli ez a gazdálkodás dolog. Elfogadtam, nem erőszakoskodok, nem érdekőldhet mindenki ugyanaz iránt. Szóval ha én már nem bírnám csinálni, tőlük ott rohadna meg. Ezért szeretném, ha jó kézbe kerülne, ezért akarom a barátomnak adni.
2018. nov. 11. 22:42
3/12 anonim válasza:
Ha a dolog ennyire bonyolult, akkor kerüld meg. Ajándékozd a barátodnak, legfeljebb némi illetéket kell fizetni az államnak, aztán a fennmaradó összeget meg rendezitek egymás közt.
2018. nov. 11. 22:51
4/12 anonim válasza:
Most vagyunk nyakig ilyen ügyben.
Termőföldet csak egyenesági leszármazottnak, vagy felmenőnek lehet ajándékozni, barátnak nem.
Semmi gond Kérdező az eladással, mindösszesen kifüggesztik 6 hónapra, de a kutya nem fog vele törődni.
Ha mégis jelentkezne valaki, akkor visszalépsz és nem adod el, mert jogodban áll meggondolni magad. A barátodnak meg add bérbe 99 évre. Aztán ha eltelik némi idő, ismét megpróbáljátok. Akár évente, nem tilos.
2018. nov. 11. 23:01
5/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat! Azért megbeszéltük, hogy kifizeti az árát, hisz annó ez a nagyapámnak sok pénzbébe került. Így jól jár mindenki,hisz baráti áron adom, de ennyiért csak neki. Remélem hogy tényleg senki nem akarja megvenni elővásárlási joggal. A szerződést már megírtuk, így más opció nincs.
2018. nov. 11. 23:34
6/12 A kérdező kommentje:
Utolsó: nálatok okozott gondot ez az elővásárlási jog?
2018. nov. 11. 23:35
7/12 anonim válasza:
A szerződésbe írjatok egy magasabb árat, azon úgyse veszi meg senki. Ti meg annyit fizettek egymásnak, amennyit megbeszéltetek.
2018. nov. 11. 23:35
8/12 anonim válasza:
Nálunk is ajándékozás lett volna, ráadásul családon belül, de nem egyenesági rokonnak. Így most a pro forma eladás mellett döntöttünk, még csak most kezdődik a kifüggesztés.
Ezt, hogyha belép valaki visszaléphetünk az ügyvéd mondta.
De a földtörvény baromi bonyolult, ez az ügyvédi ismertető eléggé jól leírja, de nagyon alaposan és nagyon figyelmesen olvasd el!
Ennyit egyébként a magántulajdonról... sz*t se ér ez a fogalom manapság.
2018. nov. 12. 06:51
10/12 anonim válasza:
Semmi gondotok nem lesz. A törvény szerint a földrész eladásában az államnak van elővásárlási joga. (öröklésnél meg minden az államé) De az állam nem fog élni az elővásárlási jogával, ezért engedélyt kapsz az eladásra. ( Ha a barátod tulajdona lesz a földrész , és ő is eladná, akkor ő is így járna mint te) Öröklésnél is mindent az állam örököl a törvény szerint (igen ingatlant, ingóvagyont, földet) de az állam lemond az örökösök javára. Ez egy ősrégi törvény. Ennek a lényege az, hogy nagyon sok olyan öreg ingatlan, földrész van ahol kihaltak, és nincs örökös. Így az államra visszaszáll az egész. Ja, és igen, ez a papírmunka 60 napig is eltarthat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!