Miért van ennyire felfújva Buda?
Mikor Budára érkeztem, a magyar Beverly Hillsre és Malibura számítottam, hatalmas fényűző villákkal, menő autókkal, ellenben mikor a hétvégén szétnéztem a 2. és a 12. kerületben, jórészt lerobbant, omladozó vakolatú szocreál házakat, üres, gazos és elhanyagolt telkeket valamint olcsó, 10+ éves import autókat láttam magam körül.
Akkor miért mondják azt, hogy Budán az elit lakik, mikor az egész környék olyan elhanyagoltnak tűnt?
Ez az autó dolog amúgy érdekes.
Látok hatalmas Budai házakat, 2-3 autóbeállóval, érnek vagy 60-80 milliót. És előtte meg sima Swiftek, Corsák, meg régi olcsó autók állnak. Meg látok panelek előtt BMW X6-ost, meg V10 motorral szerelt Audit, és hasonló 15+ milliós autókat. Kinek mi.
Illetve a Budán az elit lakik sem feltétlenül igaz. Azért nem mindegy, hogy Rózsadomb, vagy Gazdagréti, Kelenföldi lakótelepekről van szó.
Illetve sokan öröklik, kapják a házakat generációról generációra. Esetleg vették régen, mikor bagóért lehetett. Átlag fizetésből rendbe tenni, felújítani nem tudja, viszont alap szinten működtetni igen.
A vicc, hogy a felettesem 60+ milliós házának a rezsije ugyanannyi, mint egy szakadt távhős panel rezsije. Ha választhatnék én is inkább laknék egy nagyobb épületben, mint egy panelban.
Buda szellősebb, zöldebb mint Pest, kevésbé zsúfolt,kevésbé szmogos.
Bár hozzáteszem:mára már ez is változott, ott is vannak zsúfoltabb részek, és pl. a XI. kerületi útfelújítások miatt most hatalmasak a dugók.
Kevesebb a hajléktalan (bár az utcán elvileg már máshol se lehetnek), több a jobb állapotú lakás/ház/villa.
Szó sincs arról,hogy élesen jobb mint a pesti rész, de a fentiek miatt élhetőbb mint Pest belső része.
A 4-es metró, buszok, villamos miatt a közlekedés is jó.
"szétnéztem a 2. és a 12. kerületben, jórészt lerobbant, omladozó vakolatú szocreál házakat, üres, gazos és elhanyagolt telkeket"
Az utcaszintről nézted.
Bentről viszont gyönyörű panoráma van az ablakaikból Pestre. ;)
Egy-két kerületből/utcából nem lehet megítélni egy várost.
Nézz körül a Rózsadombon, Pasaréten, menj fel a várba, a Normafához, vagy a budai hegyek bármelyikére.
És ha az ember városnézőben van, nem a kocsikat meg a villákat keresi, hanem azokat a helyeket, amelyek híresek és szépek.
Buda pedig tele van ilyenekkel, régi műemlékekkel, templomokkal stb.
Maga a királyi vár vagy a Mátyás templom is megér egy-egy délutánt.
Budán van a Széll Kálmán (régen Moszkva) tér is, ami egy borzalom, de nem ebből ítélek meg egy különben gazdag építészeti kincsekkel rendelkező várost.
Budán élni életérzés.
De ezt csak mi érthetjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!