Budapesten mindenhol romlik a helyzet vagy lépjek, amíg még lehet?
Örökségből van lakásom.
Nagyon szeretem, zajos helyen van, de aranyos lakás, kicsi rezsijű és sok az előnye.
5-20 éve egy békés, családos, kutyasétáltatós környék volt.
Egész kevés rablás és kocsilopás. (Sajnos midkettő előfordult, de nem olyan sok.)
Sötétben se kellett félni.
Tisztaság, belső részhez képest sok zöld, állandóan épült valahol új társasház parkkal. Kutyások, futók.... Büszke voltam a környékre.
Az elmúlt 2-3 évben rohamosan romlott a közbiztonság, illetve nemcsak az, hanem alapvetően egyre több a drogos, az igénytelen ember, a hajléktalan, a kosz.
Vagy khm vizeletszag van a ház tövében, vagy konkrétan "zombi" üldögél ott, vagy órákig ott ül és telón trécsel igénytelen, ápolatlan, aggasztó kinézetű ember.
Ha jól szűrtem le a petykák alapján, az elmúlt pár hónapbn több rablás is volt a közvetlen környékünkön.
Amúgy imádnék ott lakni és akkor lépnék csak, ha párom van, pénz van és (2.) gyereket tervezük.
A zaj miatt kisebb értékű lakás, félek, kisebbet tudnék máshol venni.
Hitel, jelenleg, ezért nem játszik!
S.O.S!
"Senki nem mondta, hogy ötször drágább városrészbe kell költözzön. Csak drogosmentesbe, gettómentesbe."
Értsd meg, hogy Budapesten - szerintem - nincsen gettómentes, drogosmentes övezet.
Én csak elhiszem, hogy ott, ahol laksz - ami ugye nem Budapest - van. A többi hozzászóló is II. kerület hegyekben lévő részeit írta, kiemelt övezeteket mondtak.
Az nem 5 km a Századosnegyedtől, hanem 20.
"Azért, mert elköltözöl 3 km-t vagy akár 8-at, még lehet ugyanaz a háziorvosod"
Hogyan? Az enyém 400 méterre van, de mikor májgyulladásom volt, 4 napig gyűjtöttem az erőt hozzá, hogy képes legyen elvonszolni magamat.
Nagyszüleim 200 métert alig bírnak menni és rendszeresen járnak... ÉS ragaszkodnak is a sajátjukhoz
Egyébként nem lehet hivatalosan sem, kerületi kell legyen.
"Nem, nem kell munkahelyet váltani azért, mert valai egy másik kerületbe költözik, ezt nem is értem, már ne haragudj, de vicces :)) Mi a harmadik helyen lakunk 30 km-es körzetben a városban és a budai aglomerációban, és közben mind ugyanott dolgozunk ... Nem értem az összefüggést."
Mert nem vagy belvárosi, agglomerációban laksz, az egy TELJESEN MÁS ÉLETVITEL.
Belvárosban vagy ahhoz 10 percen belül vivő járat mentén azért lakik az ember, mert az egy teljesne más életforma.
Pl. nem kell autót fenntartani, és minden gyalog 5-10 percen belül elérhető, sétával.
Ehhez hozzá vagyunk szokva 5 generáció óta.
Nekem 5 megállót utazni villamossal már megterhelő, nem is vállalnám rendszeresen. Sajnálom az életemből kidobott időt is rá.
Nincs az a pénz, hogy én akár napi 20 perc utazásra adjam a fejemet.
29
Nézd, én értem, hogy neked jó ez a környék, vagy jü volt, ezerszer leíram. De teljesen fölösleges emiatt a II. kerületet szidalmazni, mert a szélén egy kis kurfliban elmegy a kis Magit körút :) Nem véletlenül a város egyik legdrágább környéke vaolt és lesz, mindig.
Amit leírtam a környékedről, azok a tények. Ami neked nem tetszik, mert te szereted, de attól még ez igaz. És a te érdeked, hogy lásd a tényeket, mert tényleg most van lehetőséged váltani, ha az életkörülmények már ennyire elromlottak.
Emlékezz az előző válságra: 8 éven át semmit nem mozdult a piac, az árak a béka feneke alatt voltak. Ha benneragadsz és tovább romlik a környék, s jön a kövi válság, mit csinálsz?
Nézd, vannak helyzetek, amikor az előre menekülés a segítség, a megoldás.
Azt pedig elhiheted, hogy minden hozzászólásom jószándékű. Egyrészt kiterjedt tapasztalatom van a témában, másrészt nem áll érdekemben átverni téged.
"Iskolaváltás: átiratkozással működik, egy órás procedúra. Három hét, ha intézménykeresés is van benne."
Én arra gondoltam, hogy ha valaki az ország legerősebb iskolájában tanul, vagy sikerült bejutni pl. a jogra az ELTÉre, nem fog átiratkozni egy gyengébbe.
Én a legerősebb iskolák és több egyetemi szak mellett 12 különórára tudtam járni ovis korom óta önállóan, mert 2-3 percekre volt a lakástól mindegyik helyszín. Evvel a lehetőséggel nem tud vetekedni az agglomeráció.
Ezek mellett a szempontok mellett teljesen eltörpül az, hogy most éppen milyen hangulatú az utca.
"rezsi": Lakásokban közös költség van, ami tartalmazza a felújításokat, a szemétszállítást, takarítást, karbantartást, liftügyeletet, házrezsit, közös képviselet díját, és nem tudok még egy olyan házat, ahol 250 alatt van víz nélkül vagy 300 alatt vízzel 1 nm, ez különlegesség.
Na még egyszer: kettő hónapja nem élek Budapesten, addig Budán éltem, mindig is.
Vannak gettómentes környékek: kérlek, mutasd meg nekem az I, a II kerület drogos gettóját! ;)
Másrészt: mondd, hányszor van egy átlagos embernek májgyulladása, és hányszor nem hív rá mentőt, nem hívja ki az orvost, nem megy be magánvizsgálatra (nem kívánt rész törlendő)?
A kérdező szempontjából irreleváns, hogy a te nagyszüleid mennyi időt töltenek a házorvosnál hetente. Mi a mieinknek fizetjük a házhoz menő szolgálatot vagy odamennek ők taxival, mindez Budán.
Munkahely: köszönöm, mint ismétlem: Budán éltem eddig. És aranyszabály: oda az ember nem költözik, ahol "minden ottvan 2 megállóra busszal (!)", mert ott a szmog, a zaj, a boltok rakodó teherautója stb. A fővárosban ráadásul van házhozszállítás ételekre is ...miért kellene ehhez egy zajos, zsúfolt környéken élni, közel a tescohoz?
Autót az ember nem kényszerből tart fenn, hanem mert akar. Akkor is tartottam, amikor 5 metrómegállóra jártam dolgozni, mert az nem a munkábajáráshoz kell.
Amiről te beszélsz, az a belsőpesti életmód, amit valóban nem tudok megélni, mert mi soha nem éltünk Pesten, sőt, soha, senki a családból.
De nem a te életedről van szó, meg nem is a számomra megfelelő életvitelről. Hanem arról, hogy a jelen problémájára, mely a mindennapjaira nyomja rá a bélyegét, most szerencsésen van gazdaságilag is lehetősége változtatni.
33
Egészen pontosan miért kellene egy kerületváltásnál kiíratkozni az egyetemről vagy az iskolából? Értelmezhetetlen.
33
Értem, tehát az általad számított összegben sem a távfelügyelet havi díja, sem pedig a biztosítáásod nincs benne.
Nekem húszezer nem lenne érv arra, hogy átköltözzek Pestre Budáról, de mások vagyunk. De ez off, akérdezőről van szó, sokadszor mondom.
"A kérdező szempontjából irreleváns, hogy a te nagyszüleid mennyi időt töltenek a házorvosnál hetente. Mi a mieinknek fizetjük a házhoz menő szolgálatot vagy odamennek ők taxival, mindez Budán."
Erről beszéltem eddig is.
Ez nem egy olyan életorma, ami kijön havi 40-50 000-ből, mi pedig úgy rendezkedtünk be, hogy kijöjjön, mert nem tudjuk, milyen élethelyzetek jönnek még.
Képzeld, mi nem tudjuk kifizetni a taxit és a házhoz menő szolgálatot!
33
Ja, most látom, mit írsz az iskoláról :)
Nem tud vetekedni a aglomeráció azzal a lehetőséggel, hogy jó iskolában tanulj?
Nos. Budakeszi kiemelt részérő vagy akár Telkiből a legtöbb tanuló a Francia Iskolába, a Német Gimnáziumba, a Fazekasba vagy az Amerikai Iskolába jár, felsőoktatásban pedig Corvinus, Elte, vagy a külföldi egyetemek a szórás. Ahogy a II. kerületből is. Sőt, itt adott az a lehetőség is, hogy nemcsak együtt járnak iskolába, de együtt is nőnek fel az oda járó gyerekek. Kapcsolatrendszer.
De a kérdezőt ez még mindig nem érinti.
38-as:
Köszönöm, éppen ezt mondom. Millió elérhetó, nem lepattant környék van a városban, ahol lehetősége van a kérdezőnek szépen élni adott esetben.
Csak elkövettem azt a hibát, hogy felhoztam példának a II. kerületet, rácsaptak és azóta mindenki ezzel foglalkozik,ki tudja, milyen hülye indíttatásból.
Kérdező:
Továbbra is javaslom, hogy nézz szét a városban! Nézd meg az ingatlan.com-on, hogy ha a 600.000 ft-os átlagos nm ár környékén el tudod adni a lakásod, milyen lehetőségeid adódnak és hol. Az jelzi a környéket, szűr mindenre, kijelzi akörnyékbeli, átlagos négyzetméterárakat.
Tájékozódj. Aztán meglátod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!