Szerintetek mikor lesz vagy lesz-e egyáltalán megoldás az ingatlanok áraira?
Mindenki arról panaszkodik, hogy mennyire megdrágultak az albérletek, ingatlanok. Én teljesen kilátástalannak érzem a helyzetet, mert a havi fizetésem konkrétan egy lakás bérleti díja, abból is a legolcsóbb. 30 évesen majd pedig nem szeretnék szobát bérelni valami idegen házában.
Lakástakarékon gondolkoztam, de egyedül kilátástalannak érzem a helyzetem, mert hiába gyűjtök, az sem elég egy Bp-i lakásra.
A helyzet gáz, de nem kilátástalan, úgyhogy ne csüggedj, főleg, ha még fiatal vagy!
Ha olyan szakmában dolgozol, amivel csak keveset keresel, akkor vagy tanulsz jobbat, vagy marad a vidék. A bökkenő, hogy még a vidéki nagyvárosokban is sokkal kevesebb álláslehetőség van, mint Bp-n. Persze lehet ingázni, de az idő mellett rengeteg pénzt is elvisz,az utazási költségtérítés a legtöbb munkahelyen nevetséges.
Ezek az ingatlanárak azt jelentik, hogy Budapest kitette a "Megtelt" táblát. Az agglomeráció meg alig fejlődött, leszámítva hogy a 30-40 éves infrastruktúra mellé felhúztak egy rakás újépítésű társasházat, ahová csak aludni jár az ember.
Munkahelyek azért vidéken is vannak, mondjuk ha kultúrális, tudományos területen, vagy pedagógusként szeretnél elhelyezkedni, akkor szívás a vidék.
Ha mindenképpen Bp-en akarsz élni, akkor irány külföld, de azért ott sincs kolbiból a kerítés, valószínűleg jó pár évig ott is csak társbérlet mellett tudsz félretenni.
Azért dráguilatka meg Budapesten az albérletek és a lakásárak mert a vidéken az álláslehetőségek, illetve a keresetek korlátozottak.
Jóval kevesebb munkalehetőség van, jóval kevesebb bérért, ezért aki teheti Budapestre költözik, így aztán aki albérletet akar kiadni, vagy tömegközlekedés közelében lévő ingatlant eladni, az egekbe emelheti az árát, sőt, még válogathat is kinek szeretné el/kiadni.
Budapest közeléből be lehet járni dolgozni, de pl. ahonnan autóbusszal lehet bejutni annak már esélye sincs a reggeli dugók miatt időben beérni.
Igazatok van, vidéken is lehet állást találni, de ha ott is albérletet szeretne a szerényebb fizetésből fenntartja magát, és kb. ennyi.
Akinek nincs szülői segítsége, millió közeli bére, annak esélye nincs nulláról indulva Budapesten lakást vásárolni. Vidéken pedig nincsenek ekkora fizetések még a keresett. népszerű munkakörökben sem.
Vidékről is lehet Budapestre, vagy a közeli nagyvárosba járni dolgozni, azaz ingázni és akkor már nincs albérlet.
Ahol én lakom, (50 km-re a Keletitől) a munkaképes lakosság 80%-a ingázik, magamat is beleértve.
Hamarabb bent vagyok innen a munkahelyemen (40 per vonat + 20perc BKK) mint amikor pesti lakosként Budára jártam dolgozni. Azt bizony nem jártam meg kaputól-kapuig egy óra alatt.
Ráadásul az utazás nem improduktív idő, lehet tanulni, olvasni, gépezni, beszélgetni, aludni, kinek mi a szórakoztató.
Nevetséges, hogy azért fizetnek 120-140 ezer Ft-ot egyes vidékiek, hogy Budapesten lakjanak, utána a városon belül utaznak annyit, amivel már hazaértek volna.
A másik véglet meg, aki beköltözik egy kerületbe (mondjuk Óbudára) és megkérdezi, hogy Óbudán milyen munkalehetőség van. Na ezért, kár Budapestre költözni!
15-höz még:
Ez természetesen a buszra is igaz.
Vagy busszal le lehet menni a vonathoz.
.... vagy korábban indulni.
Mindent lehet, csak akarni kell, nem csak sírni és tehetetlenkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!