Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mit tehetünk ebben az esetben?

Mit tehetünk ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Tavaly vásároltunk egy ingatlant, 4 hónapja volt a birtokbavétel. (Legfelső emeleti téglalakás) Tegnap volt nálunk egy általunk ellenőrzésre kihívott gázszerelő, aki szerint a felszerelt cirkó illegálisan lett beépítve, teljesen szabálytalan. Az eladók szerint korábbi tulaj építtette ki, ők csak cserélték a cirkókazánt. Most nekünk be kell nyelnünk az egész engedélyeztetési, terveztetési és kiépítési költséget vagy perelhetjük az eladókat, akár a régebbi tulajokat szerintetek?
2018. febr. 6. 13:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Nekem azért fura ez a történet, mert amikor ingatlant vásároltunk (nem lakást, hanem házat) és leszerződtünk a szolgáltatókkal, utána a gáztól és a villanytól is kijöttek ellenőrzésre. Fényképeket is csináltak és nem kifogásoltak semmit, pedig addigra már egy gáztűzhelyet is betettünk az addig a beépített konyhabútor mögött levő, ledugózott gázvezetékre, azaz nem az az állapot volt, mint az előző tulajnál.

Ha hozzátok nem jött ki ellenőrzés, akkor miért akarjátok ti bolygatni a több évtizedes állapotot?

Működik a cirkó?

Igen!

Majd ha elromlik, akkor ti is cserélitek a készüléket és annyi.

2018. febr. 6. 13:48
 2/13 A kérdező kommentje:
Voltak kint, csak a gázórát fotózták le.
2018. febr. 6. 13:55
 3/13 anonim ***** válasza:

És még annyit:

A ti gázszerelőtök honnan veszi, hogy illegálisan lett beépítve?

A szabálytalanságról meg csak annyit, hogy ha eredetileg 20 éve szerelték, akkor az akkori szabályoknak biztos megfelelt, csak a szabályok azóta változtak.

Tökfölösleges nektek ezen izgatnotok magatokat, ha a kémény megfelelő és a "szabálytalanságok" miatt nem vagytok életveszélyben, akkor hagyd a fenébe, ne szabadíts a nyakadban egy meddő, évekig tartó - esetleg kétes kimenetelű - pereskedést, egy rahedli költséget a gázművek felé, ahogy jó volt eddig, jó lesz ezután is!

2018. febr. 6. 13:58
 4/13 anonim ***** válasza:

Hát ha meg voltak kint, akkor tudják, hogy a lakásban milyen gázkészülékek üzemelnek, erre elvben rá is kérdeznek, tehát az illegális telepítés már itt nem állja meg a helyét.

Ráadásul az elmúlt évek fogyasztása alapján nem is lehetne nekik bemesélni, hogy csak egy kétlapos gáztűzhely van a lakásban.

Az pedig, hogy csak a gázórát fényképezték le, az ő esetleges hiányosságuk, te az átvételkor történt helyszíni bejárással le vagy fedezve.

Én nagyon nem tudok olyan esetet, hogy valaki vesz egy használt ingatlant és elkezdi visszamenőleg boncolgatni, hogy a 20 évvel előtte beszerelt dolgokat adminisztratíve mennyire szabályosan csinálta valami előtte levő 3-ik tulaj.

2018. febr. 6. 14:05
 5/13 xswerdy ***** válasza:

amikor változik az előfizető, csak a gázórát fotózzák, nekem kint van a gázóra, a házba be se jöttek.

Készülék cserét is be kell jelenteni a szolgáltatónak. Ha teljesítményben stb. azonos a korábbival. Ha nem, akkor engedélyeztetni kell. Nem tudom, hogy miben rejlik a szabálytalanság, de lehetett a készülék csere szabálytalan, amitaz előző tulaj csináltatott.

2018. febr. 6. 15:44
 6/13 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy melyik szolgáltatónál ez hogy működik, nekem Tigáz volt még akkoriban és minden helységben amiben volt gáz lefotózták a vezetékeket és a készüléket.

A készülékcserét lehet hogy be kell jelenteni, de az emberek 99 %-a ezt nem teszi meg, mert nem is tudják.

Nekem már a 3-ik gáztűzhelyem van, ráadásul a férjem cserélte le amikor újat vettünk (annyi a művelet, mintha palackot cserélnénk, tehát nem egy agysebészet) de eszembe nem jutott, hogy ezt jelentgessem a szolgáltatónak.

Nem is értem a logikát, hogy miért is kellene?

2018. febr. 6. 15:58
 7/13 A kérdező kommentje:
Annyira nem értek az egészhez, csak hogy nem volt hajlandó átvizsgálni sem. A lényeg az volt, hogy a gyűjtőkéményre kötötték rá, nem csináltak sajátot.Én is kérdeztem ezt, hogy huszonpár éve nem lehet, hogy ez nem volt gond, de állítólag ilyet sosem lehetett volna. A közvetlen előttünk lakók csak kicseréltették a cirkót, nem ők építtették ki, a gázszerelő szerint ennek már akkor ki kellett volna derülnie. Viszont ha kihívunk hivatalos szakembert, azonnal elviszik a gázórát, és kisgyerekkel itt maradunk fűtés és melegvíz nélkül.
2018. febr. 6. 16:15
 8/13 anonim ***** válasza:

Én nem tudom ezt az ilyen kémény, olyan kémény dolgot, de nem lehet, hogy mivel a legfelső emeleten vagytok és más már fölöttetek nem csatlakozik bele, ezért lehetett?

Ez csak egy laikus tipp, de vannak itt kéményekhez értők, nekem is sokat segítettek, reméljük adnak tanácsot.

A házban érdeklődtél már, hogy kinek és mije megy bele ebbe a kéménybe?

Egyelőre ne szaladj a gázosokhoz, várj szakértő információkra

2018. febr. 6. 17:27
 9/13 anonim ***** válasza:

Itt azt írják, hogy valami ventilátor beszerelése után gyűjtőkéménybe is szerelhető cirkó:

[link]

Ez meg egy fórum, ahol ugyanez a probléma:

[link]

Ha mégis a pereskedés mellett döntesz, akkor időben kezdd el, nehogy elévüljön.

Vannak megoldások a gyűjtőkéményre is, de az nem két fillér, legalább azt az összeget állja az elődöd.

Bár ha van olyan kitétel a szerződésben, hogy megtekintett állapotban vetted és az eladó rejtett hibáról nem tud, akkor nehéz lesz bizonyítani, hogy tudott róla, hiszen azt mondod magad is, hogy nem tudott róla.

2018. febr. 6. 18:43
 10/13 A kérdező kommentje:
A házban az összes lakás konvektoros, nálunk van ez a cirkó, és radiátorok, amit a korábbi lakó építtetett át. Ő állítólag szakember volt, ezért nehéz elképzelnem, hogy szabálytalanul csinálta meg, csak hogy olcsóbbra kijöjjön. Mi is szeretnénk vmi hivatalos szakvéleményt, mielőtt bármit csináltatnánk, de nem akarjuk, hogy lekapcsoljanak a rendszerről, ha ez tényleg szabálytalan.
2018. febr. 6. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!