Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Családi ház vásárlás és lakás...

Családi ház vásárlás és lakás bérbeadás? 3 lehetőség. Hogyan érdemes?

Figyelt kérdés

Vidéken, jó környéken, van egy 2 szobás, 50 m2es lakásunk, amiből egy családi házba költöznénk. A lakást kb. 12-13milla körül tudnánk eladni, a házat 24-25milláért megvenni. A különbözetet ki tudnánk fizetni.

1.Az eladók hajlandók lennének beszámítani a lakásunkat, így nem maradna költségünk.

2.Érdemesebb független vevőnek eladni a lakást, mert egy beszámításos ügyletnél esetleg bukhatunk a lakás értékéből.

3. Megtartjuk a lakást és családi kölcsön és hitel segítségével kifizetjük a különbözetet, a lakást pedig kiadjuk albérletbe (kb 50+rezsiért menne).

Mindhárom pont egy kérdés valójában.

A 3 lehetőség közül melyiknek van leginkább értelme?

A 3. kérdés a legtöbb érzelmi ambivalenciát okozza. Nagyon szeretnénk megtartani a lakást, de félünk, h nem fizető albérlőt fogunk ki, vagy a hitel visszafizetése túlzottan megterheli a családi kasszát (jelenleg a családalapítás kellős közepében vagyunk (még min. 3-4 évig), de ha mindketten dolgoznánk, nem jelentene gondot a hiteltörlesztés).

2018. febr. 4. 17:15
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Én a 2-es, 5-ös hozzászólónak abban mindenképpen igazat adok, amit a kiadásról írt, a cserével kapcsolatban már inkább a többiek véleményét osztom, bár abban meg nincs tapasztalatom. Így én is inkább arra biztatnálak, hogy ha kiadod, akkor úgy próbáld meg kihozni, hogy 10%-ot termeljen éves szinte. Mindegy, hogy nem a meggazdagodás a cél, tudod, vannak olyan emberek, akiknek a karod kell, ha a kisujjadat nyújtod. Kiadsz egy olyan lakást 50-ér, amit ki lehetne 70-ér is, de könnyen lehet, hogy nem becsüli meg. Én azt mondom ,ha kiadsz, akkor a maximálisat kérd el, mert miért ne? Ha egyszer ennyiért megy a piacon. Mellékesen a magasabb bérleti díjat nagyobb valószínűséggel fogja olyan kivenni, aki tehetősebb, persze ez nem minden esetben igaz.

Aztán ott van Esztergom. Az egy olyan város, ahol igenis jó vételár/kiadás aránya, tehát ha azt mondod a lakásotok megér 12-13 millát, azt szívfájdalom nélkül 100-110+rezsiért adnám. Ahogy szintén a 2-es/5-ös írta, meg lehet csinálni, hogy több egyetemistát is odaveszel. 2-2 diák/szoba, 25/30 ezer ft per fő plusz rezsi ráeső része, és máris megvagy. Persze ha adózni is kívánsz utána más a helyzet, akkor úgy tudom, 85-nél többet nem igazán éri meg keresni kiadással. Az alatt ugyanis csak az SZJA-t kell fizetned, felette dupláját az EHO miatt.

Egyébként nehéz kérdés, hogy mit csinálnék, ha a lakás cserével nem kellene hitelhez nyúlnom. Ebben az esetben, és figyelembe véve, hogy szerinted mennyiért lehetne kiadni a lakást, én is inkább a csere mellett döntenék, legalább a családi házad hitel nélküli lenne. Mondom még egyszer, engem kizárólag a kevés albérleti díj tántorítana el a kiadástól, egyébként egy jó befektetésnek tartom az albérletezést. Nem a rossz bérlőtől való félelem. Azt meg lehet válogatni, ahogy fentebb is javasolták. Lehet kérni bérpapírokat, bele lehet foglalni sok mindent a szerződésbe nem fizetés esetére.

2018. febr. 6. 04:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!