Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakásvásárlás után költözés...

Lakásvásárlás után költözés előtti teendők?

Figyelt kérdés

Adott vettem egy lakást. A bank az eladónak az én részemről a napokban folyósít.

Mi a teendőm ezután hogy a számlák az én nevemre szóljanak illetve hogy ezen a címen legyek bejelentve. Már mindent elintézte hosszú hetes intézkedések során már csak ennyi lenne.

Folyósitás után mikorra lesz az én nevem tulajodonosként bejegyezve a földhivatalba illetve ezeket a dolgokat gondolok most csak az uj lakcim bejelentésre ezt mint a helyi önkormányzatnál megtehetem ?

Szüleimmel lakom jelenleg és ahol házat vettem ugyan abban a városban van. Mihamarabb szeretnék költözni

2018. jan. 27. 10:06
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
54%
végig járod a szolgáltatókat és átiratod a számlákat a nevedre, új lakcím kártyát csináltatsz. Viszed a lakásvásárlást igazoló papírokat magaddal. Kitartást :)
2018. jan. 27. 10:18
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk volt egy kör, miután megérkezett a pénz, együtt körbenéztünk, hogy minden ki van ürítve, rögzítettük az óraállásokat (leírtuk, és le is fényképeztük), és írtunk egy birtokbaadási jegyzőkönyvet. A volt tulaj átadott minden kulcsot. Lehet kérni igazolást is tőle arról, hogy mindenki kijelentkezett a címről, ezzel megelőzhetők későbbi kellemetlenségek. Együtt mentünk átíratni a közüzemi dolgokat, ott előttem kifizette azt, ami még az ő fogyasztása volt. El lehet intézni nélküle is, de akkor tényleg kell az adásvételi és ez a birtokba adási-átvételi jegyzőkönyv (vannak minták a neten is hozzá), abba bele kell írni az óraállásokat, aláírjátok és le is tanúztatjátok.

A földhivatali átírást nálunk az ügyvéd intézte, ez benne volt a díjában, van átfutási ideje, amíg a végleges bejegyzés megtörténik, ha jól rémlik, 1-2 hónap volt, mire megkaptam az értesítést. Az okmányirodában vagy kormányablaknál pedig te már önállóan bejelentheted az adásvételivel igazolva az új lakcímedet. Ha nem kértél a volt tulajtól erre vonatkozóan igazolást, akkor azért nem árt leellenőrizni, hogy szerepel-e másvalaki is még ugyanazon a címen, nehogy meglepetés érjen a későbbiekben.

2018. jan. 27. 10:59
 3/17 anonim ***** válasza:
Nem lakás volt, hanem kisebb ház. Három részletben fizettünk, 1% először, kivette az ingatlanos a hirdetést, 10% a szerződéskötésnél (ügyvédi költség is), aztán az utolsó részlet. Mobillal fotóztuk le a vízórát, a villanyórát, elmentünk a szolgáltatóhoz. ELMÜ ügyfélszolgálat, DMRV, aztán kulcsátadás. Ez a birtokba adás! De egy hónap múlva jött az ELMÜ ellenőre, lefotózta a villanyórákat, jött a DMRV: csatorna bekötés, vízóra ellenőrzés. Aztán szerződéskötés az ELMÜ-vel. Aztán jött a beköltözés, ekkor mentünk el az önkormányzathoz, lakcímkártyát cserélni, kellett hozzá a ház szerződése. Egyben ekkor intéztük el a helyi adót is. És hónapokkal később jelentkezett a NAV (nem kellett illetéket fizetni). Utána a földhivatali értesítés a tulajdonjog bejegyzéséről. Ekkor derült ki, hogy az ELMÜ-nek a mellékutca felől 5 m2-re szolgalmi joga van (villanyoszlop miatt). De ez nem zavaró, gyakorlatilag benne van a kerítésben, az utcáról fel tudnak rá menni.
2018. jan. 27. 13:20
 4/17 A kérdező kommentje:

A helyzet az nagyapámé volt a ház de ő meghalt. 3 fiáé lett a ház 3 részre oszlott. 1/3 rész a fateromé. Elajándékozási cimen ezt megkaptam tőle. Mivel a ház a városban van ahol jelenleg lakom a szüleimmel a másik 2 tulaj pedig Budapesten nekik semmilyen névre szóló akármilyük sem volt a házhoz. csak résztulajdonosok voltak. Minden számla faterom nevén volt mivel mi fizettük a számlákat a másik 2 tesó mint amint mondtam csak résztulajdonos volt. Tőlük vettem meg a házat. 2018.01.22-én voltam a bankban szerződéskötés stb és mondták pár nap múlva folyósitanak a 2 tesónak.

Jelen esetben már bejelentkezhetek a címre ? mert mint mondtam a folyósitás folyamantban. Illetve ha már megtörtént mennyi idő mig az én nevemen lesz teljesen a ház ?

mert ha most szeretném a számlákat is a nevemre iratni akkor ahhoz kell tulajdoni lap ? irta az egyik kommntelő hogy 1-2 hónap. ilyen sok idő lenne mig a nevemre lesz bejegyezve a ház ? gondolom ez kell közüzemi számlák átíratásához... addig ezeket át se tudom akkor iratni ? köszönöm a segitséget mindenkitől :)

2018. jan. 27. 19:23
 5/17 A kérdező kommentje:
szóval akkor elég az adásvételi lap amit az ügyvéd előtt megkötöttünk ? a közüzemi számlák átirásához. gondolom ezzel igazolom hogy enyém a ház.
2018. jan. 27. 19:24
 6/17 A kérdező kommentje:
szóval akkor ha jól értem a kommenteket olvasva először lakcim bejelentés adásvételivel és régi lakcimkártya,okiratok utánna ha ez meg van közüzemi számlák átirásához pedig adásvételi és faterom. mivel jelenleg ő nevén vannak a számlák.
2018. jan. 27. 19:28
 7/17 anonim ***** válasza:
Olvasd el a szerződésedet, minden benne van.
2018. jan. 27. 20:09
 8/17 A kérdező kommentje:
Más tanácsára,tapasztalatára,segítségére van szükségem !
2018. jan. 27. 20:37
 9/17 anonim ***** válasza:
A lakcímet elméletileg azután intézheted, miután beköltöztél, gyakorlatilag akár hétfőn. Nekem semmi nem kellett hozzá, a régi tulaj már kijelentkezett, én, mint tulajdonos kitöltöttem és aláírtam a lakcímbejelentőt, és kész. Egyébként törvényi kötelezettség 3 napon belül bejelenteni a lakcímváltozást. A közüzemi szolgáltatókat pedig a ti esetetekben apáddal intézheted, ha az ő nevén voltak a számlák.
2018. jan. 27. 20:52
 10/17 anonim ***** válasza:

8: Akkor az ügyvédet kérdezzed meg.

Mi a szerződésben rögzítettek szerint jártunk el, nem volt szükség más segítségre.

2018. jan. 27. 20:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!