Lakásvásárlás után költözés előtti teendők?
Adott vettem egy lakást. A bank az eladónak az én részemről a napokban folyósít.
Mi a teendőm ezután hogy a számlák az én nevemre szóljanak illetve hogy ezen a címen legyek bejelentve. Már mindent elintézte hosszú hetes intézkedések során már csak ennyi lenne.
Folyósitás után mikorra lesz az én nevem tulajodonosként bejegyezve a földhivatalba illetve ezeket a dolgokat gondolok most csak az uj lakcim bejelentésre ezt mint a helyi önkormányzatnál megtehetem ?
Szüleimmel lakom jelenleg és ahol házat vettem ugyan abban a városban van. Mihamarabb szeretnék költözni
Nálunk volt egy kör, miután megérkezett a pénz, együtt körbenéztünk, hogy minden ki van ürítve, rögzítettük az óraállásokat (leírtuk, és le is fényképeztük), és írtunk egy birtokbaadási jegyzőkönyvet. A volt tulaj átadott minden kulcsot. Lehet kérni igazolást is tőle arról, hogy mindenki kijelentkezett a címről, ezzel megelőzhetők későbbi kellemetlenségek. Együtt mentünk átíratni a közüzemi dolgokat, ott előttem kifizette azt, ami még az ő fogyasztása volt. El lehet intézni nélküle is, de akkor tényleg kell az adásvételi és ez a birtokba adási-átvételi jegyzőkönyv (vannak minták a neten is hozzá), abba bele kell írni az óraállásokat, aláírjátok és le is tanúztatjátok.
A földhivatali átírást nálunk az ügyvéd intézte, ez benne volt a díjában, van átfutási ideje, amíg a végleges bejegyzés megtörténik, ha jól rémlik, 1-2 hónap volt, mire megkaptam az értesítést. Az okmányirodában vagy kormányablaknál pedig te már önállóan bejelentheted az adásvételivel igazolva az új lakcímedet. Ha nem kértél a volt tulajtól erre vonatkozóan igazolást, akkor azért nem árt leellenőrizni, hogy szerepel-e másvalaki is még ugyanazon a címen, nehogy meglepetés érjen a későbbiekben.
A helyzet az nagyapámé volt a ház de ő meghalt. 3 fiáé lett a ház 3 részre oszlott. 1/3 rész a fateromé. Elajándékozási cimen ezt megkaptam tőle. Mivel a ház a városban van ahol jelenleg lakom a szüleimmel a másik 2 tulaj pedig Budapesten nekik semmilyen névre szóló akármilyük sem volt a házhoz. csak résztulajdonosok voltak. Minden számla faterom nevén volt mivel mi fizettük a számlákat a másik 2 tesó mint amint mondtam csak résztulajdonos volt. Tőlük vettem meg a házat. 2018.01.22-én voltam a bankban szerződéskötés stb és mondták pár nap múlva folyósitanak a 2 tesónak.
Jelen esetben már bejelentkezhetek a címre ? mert mint mondtam a folyósitás folyamantban. Illetve ha már megtörtént mennyi idő mig az én nevemen lesz teljesen a ház ?
mert ha most szeretném a számlákat is a nevemre iratni akkor ahhoz kell tulajdoni lap ? irta az egyik kommntelő hogy 1-2 hónap. ilyen sok idő lenne mig a nevemre lesz bejegyezve a ház ? gondolom ez kell közüzemi számlák átíratásához... addig ezeket át se tudom akkor iratni ? köszönöm a segitséget mindenkitől :)
8: Akkor az ügyvédet kérdezzed meg.
Mi a szerződésben rögzítettek szerint jártunk el, nem volt szükség más segítségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!