Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Örökölt,50% tulajoni részem...

Örökölt,50% tulajoni részem eladom családi házból, kell utána fizetnem bármit is?

Figyelt kérdés
2017. dec. 28. 11:20
 1/8 anonim ***** válasza:
Attól is függ, hogykinek adod el!
2017. dec. 28. 11:45
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Függ attól, hogy hány éve örökölted.

Attól is függ, hogy a pénzből veszel-e egy éven belül másik ingatlant.

2017. dec. 28. 11:48
 3/8 A kérdező kommentje:
Családon belűl
2017. dec. 28. 11:48
 4/8 A kérdező kommentje:
2010 ben örököltem, ingatlant idén nyáron vásároltam...
2017. dec. 28. 11:49
 5/8 anonim ***** válasza:

Kalkulátorok

[link]

Itt kiválasztod azt amelyik téged érint(a legelső lesz az elvileg), a többit leírják. Ha több részletben (évben) örökölted,akkor a 3.-at kell kitölteni. Ez csak információ jellegű kalkulátor.

[link]

Egy kis jogi fórum.

"Lakásingatlan esetén a szerzéstől számított 5 év, egyéb ingatlan esetén a szerzéstől számított 15 év elteltével szja-mentes az értékesítés." Szóval,ha több mint 5éve örökölted akkor nem kell szja-t fizetned.Viszont ügyvédi költséget meg hasonlókat biztos ki kell majd fizetni.

Azok alapján amit itt olvastam ha egyenesági rokonoktól örököltél,akkor elvileg egy értékbecslés szükséges(ezt öröklésnél talán kaptatok is) és ha abban az értékben vagy az alatt adod el akkor szja mentes lesz. Ha felette akkor a különbözet után illetéket/adót/ kell fizetned. Az,hogy ez az értékbecslés hány évig mondható hitelesnek nem tudom.

Az szja tovább csökkenthető ,a vagyonszerzési illeték és a hagyatéki eljárás díja(,közjegyzői költség) is a megszerzés költsége.(Számlát vagy valami hivatalos papírral kell rendelkezni ezekről. Ha van ilyen.Vagyonszerzési illeték általában vásárlásnál meg nem egyenesági öröklésnél van-ha jól értelmeztem)

De a kalkulátorba mindent leírnak a kis kérdőjelecskéknél. :)

2017. dec. 29. 13:00
 6/8 anonim ***** válasza:

Az,hogy a pénzből veszel-e másik ingatlant az eladás után fizetendő összegeket nem befolyásolja.

Az csak a vásárlás során keletkezett illetéket, amit lakástulajdon szerzéskor kell fizetned(ha veszel egy új házat). Az illetéktörvény 21.§-a szerint ha egy éven belül adsz el és veszel is lakást, akkor a két lakás forgalmi értékének a különbözete után kell csak illetéket fizetned, ha a vásárolt lakás értéke a kisebb, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetned.

Szóval ha az eladás után 1 éven belül veszel egy házat/lakást akkor még illetéket is spórolhatsz!Juhéééé :D

2017. dec. 29. 13:03
 7/8 anonim ***** válasza:

2010-es öröklés, elvileg lakóingatlan, tehát az 5év letelt, NEM KELL SZJA-t FIZETNI utána.

Akkor se kellene,ha túllőné a papírokban meghatározott árat és akkor se ,ha nem családtagnak adná el. Bár az utóbbi nem befolyásolja a dolgot.

Viszont az ügyvédi és földhivatali költségeket mindenképpen ki kell fizetni(60-65ezret írtak 1-2 oldalon csak ezekre.Ebből 50-55ezer az ügyvéd.Szerintem az ügyvédtől függ a költség.Vidéken lehet olcsóbban is megcsinálják ,nem tudom.)

És adás-vételnél mindenképp illetékköteles a dolog(ezt a vevő fizeti).

Illeték kalkulátor 2017.

[link]

Érdekesség:

Egyenesági rokon:

szülő-gyerek, nagyszülő-unoka vagy férj-feleség stb. A testvér unokatestvér már nem az! De adás-vételnél amúgy sem számít,hogy egyenesági rokon-e vagy sem.(Szerintem. Lehet tévedek.) De ön a testvérének adja el gondolom,tehát így sem esik bele az egyenesági rokon fogalmába.(És ha beleesne,az sem befolyásolná sem a szja mértékét,sem a járulákfizetési kötelezettséget. Csak az öröklésre és az ajándékozásra van hatása.Utóbbit értékesítési céllal-ellenértéket/szolgáltatást kérni érte- nem érdemes alkalmazni és nem is szabad.)

2017. dec. 29. 13:52
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, ment a pacsi :)
2017. dec. 29. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!