Házat szeretnék venni hitelre! Az eladó csak 10%ot kér a szerződéskötéskor de nem akarja a szerződésbe beleirni hogy ezt a pénzt visszaadja ha esetleg a bank elutasitja a kérelmem! De kéne a ház! Mit tudok tenni ilyenkor? Van erre törvény v valami?
Ez az utolsó válasz nagyon zavaros.
Az a foglaló, amit a szerződésben a felek foglalónak minőstenek. A korábbi ptk-ban kötelező volt szerződéskötéskor átadni (amit előbb, vagy utóbb adtak át, azt egy esetleges peres ügyben átminősítette a bíróság előlegnek). Jelenleg lehet előbb is, később is adni a foglalót, de a szerződésből ki kell derülnie, hogy ez foglaló. A mértéke nincs kőbe vésve, de a 10% elég tipikus.
Egyes ingatlanközvetítőknél bevett gyakorlat, hogy az írásos ajánlat átvételekor elkérik az ajánlott vételár 1-2%-át, mint ajánlati biztosítékot. Állítólag az eladók rugalmasabbak, ha ezt az összeget is meglobogtatják az ajánlat átadásakor. Nem tudom, ezt milyen papírral veszik át az ingatlanosok, és mennyire van részletesen szabályozva, hogy mikor jár vissza. Nem tudom, erre gondolsz-e, mint szerződés előtti foglalóra, mindenesetre én szerződéskötés előtt soha egy fillért nem adok, se ingatlanosnak, se a tulajnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!