Tojás árusításához kell engedély? Kérem hozzáértő válaszoljon!
Tartok tyúkokat, van sok tojás, és arra gondoltam, hogy el kéne adni folyamatosan. Addig nem merek belefogni, amíg nem tudom, hogy ez csak így, hogy viszem, adnak érte pénzt, törvényes-e. Legyetek szívesek segíteni.
Ha kell hozzá engedély, akkor kérlek titeket mondjátok meg, hogy ez hogy jár, hol kell bejelentenem. Jönnek átvizsgálni az állományt? (itt szalmonellára gondolok vagy hasonló betegségekre)
Higéniailag is átnézik az ólat, és ahol mosom a tojásokat, stb?
A válaszokat előre is köszönöm!
Nekem 100 tyúk volt és mikor a környéken megtudták, soha nem volt elég a tojás.
Mosod a tojást? Minek? Attól házi, hogy koszos:) Van rajta egy vékony védőréteg, te meg lemosod?
Régen 50 tyúk alatt nem kellett címkézni a tojást, de az árusító helyen fel kellett tüntetni minden adatot. Egyébként a tojást nem szabad mosni, mert megsérül a természetes védőrétege. Anno volt ilyen kitétel mikor még mi árultuk (2012-ig foglalkozott ezzel a édesapám):
"2. A kistermelő egészséges állattól származó, friss, ép, nem repedt, nem törött, szennyeződéstől mentes tojást árusíthat. Keltetett, mosott, főtt tojás nem értékesíthető."
Évente nézte az állatorvos az egész tojóállományt. Mivel árult nyúlhúst, rendszeresen ellenőrizték hogy minden tiszta-e, az eszközöket, a tárolókat, mindent. Viszont csak a feldolgozó helyiséget, a tyúkoknál nem emlékszem, hogy jártak volna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!