Egy eladott lakást/házat mennyire "illik" lecsupaszítani?
Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést, de kissé zaklatott vagyok.
Megvettünk egy házat ingatlanos nélkül egy családtól. Mai napon költöztünk, várnunk kellett rájuk néhány hetet, ők hétvégén költöztek ki.
azon nem lepődtem meg, hogy pl. a függönykarnisokat elvitték, de hidegzuhanyként ért, hogy a csillárok, lámpák helyén 1-1 villanykörte van, fürdőből, és a külön kialakított mellékhelyiségből hiányzik a mosdó...
Ezt így szokás csinálni? Meglepett, mert nem közölték előre, hogy úgy készüljünk, ezeket a dolgokat elviszik.
A mosdót talán nem, a többit viszont normális, hogy elvitték. Mi is olyant vettünk, amit költözés esetén nem akarnánk itt hagyni másoknak, nem ezért keresgettük, költöttünk rá.
A mosdót is csak abban az esetben vinném el, ha valami nagyon pöpec lenne, és szórakozni kellett a beszerzésével. De ebben az esetben is biztosan szólnék a leendő lakóknak, hogy mi marad, meg mi nem.
Szerintem inkább ez volt a bunkóság.
Azért zavar, mert nem közölték előre.
Fogalmam sem volt, hogy a csillárokat is szokás leszerelni. Nekem sem jutott eszembe, pedig a régi házban másfél évvel ezelőtt vettünk újakat mindenhova, ami nem kis összeg volt.
Nézd meg gyorsan az adásvételit. Gyakran bele van írva, hogy a megtekintett állapotban veszitek meg. Ha így van, akkor nincs joguk leszerelni. Sokan nem tudják, de vannak olyan részei a háznak, amelyek tartozékok, ilyenek pl. a villanykapcsolók, a mosdó, a WC, a kád, sőt még a konyhabútor is (mivel ez a bútor beépített). Ezeket csak abban az esetben vihetik csak el, ha úgy egyeztetek meg, minimum szóban, de inkább a szerződésben.
Ha úgy van ahogy gondoltam irány az ügyvéd!
Szerintem ezt meg kéne beszélni előre. Nem egy 500 forintos zoknit vesz az ember,hanem egy sok milliós lakást,házat.
Meg kéne beszélni ,hogy mi marad és mit visznek. Szerintem az a normális,ha gyakorlatilag mindent.Amit nem szoktak elvinni, az a beépített szekrények, konyhabútorok. + a fürdőhöz és a mosdóhoz sem nagyon szoktak nyúlni. Még ha a zuhanyfüggönyt vagy a szőnyegete stb elviszik, de a főbb elemeknek ott kéne maradni.
Mindenképpen beszélj velük.Karnis meg apróságok miatt én nem szólnék, de a mosdót nem kellett volna kompletten kiszedniük szerintem.Ez eléggé szarrágás kategória.
Nézd meg a szerződést. Egyébként fogalmam sincs mi az üzleti gyakorlat házvásárlás esetén (egy ügyvéd tud segíteni), de törvényileg ha valamelyik szerződő fél eltér az üzleti terület gyakorlatától a szerződésben, akkor arra KÖTELES felhívni a másik szerződő fél figyelmét erre, nem elég, hogy csak beleírja valahová a szerződésbe.
Máshonnan vett példa, csak hogy világos legyen: autó vásárlás esetén neked az autó felnijei is kellenek. Ha az eladó azt nem szeretné eladni, akkor muszáj erre felhívnia a figyelmedet. "Amúgy a felni nem jár hozzá, ugye tudod?".
Egyébként ilyenről még én sem hallottam, hogy valaki a mosdót vitte volna magával mindenestül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!