Mennyit lehet alkudni eh ház árából?
A felújított vályogházzal vigyázzál nagyon. Ha nincsen vízszigetelése,(te meg nem ismered ) akkor simán tönkre vághatták, ami 1-3 év múlva jön elő, a falak vizesedésében, vagy a laminált alatt hagyott rothadó hajópadlótól. Egy felújítás mindent eltakar. Ha elszúrták, akkor milliók lesznek a javítások.
Az alkudozás úgy kezdődik, hogy megnézed,tudnod kell mit kérdezzél, és gondolatba összegzed, mi a szar, mit kell átalakítanod, és az kb mennyi lesz. De ebből az árból a 0,9 simán lejön, csak többet mondjál, hogy tudj még te is engedni. Ők is annyival többet mondanak irányárba, mert mindenki alkudni fog.
Ha nincs vízszigetelés akkor hagyd ott. A meglétét meg ellenőrizd le a foglaló vagy előleg átadásakor(kis falkaparás), vagy kösd ki a szerződésben, hogy a tulaj garantálja a meglétét. mert így utána peres úton de lehet visszakérni pénzt.
"felsorakoztatol egy csomó problémát"
Ez egy klasszikus tévhit. Van, amikor pont az ellenkező hatást éred el és felbosszantod az eladót azzal, hogy lefikázod a hőn szeretett házát, s úgy lesz vele, hogy csak azért is megvédi, nem enged, te meg menj a ferde fäszba.
Egyébként tényleg vigyázza felújított vályoggal. Sőt, akármilyen régi felújítottal. Sokan csak szednek össze Mekk mestereket, akik nem is hallottak róla, hogy egy vályogot, vagy nem vályogot, de földes padlójút stb. hogy kell felújítani. Aztán pár év múlva meg kijön, hogy el lett bäszva az egész és örülhetsz, ha csak szar benne élni, nem rád akar dőlni.
Tedd úgy.
Az eresztúlnyúlás nagyon jó, a kőzetgyapot is (szerencse, hogy nem nikecell). A vízszigetelésre kérdezz rá, ez fontos mind a falak, mint a lakás aljzatában. A felvizesedés nem konkrétan a magas talajvíztől van. Hanem, a talajból párolgó nedvesség okozza, ami mindenhol van. A kő alapot én többre becsülném, mert a tégla idővel szétmállik a földben, akárcsak a malter amivel sok éve összekötötték. Mindezek mellett még lehet kiváló. Jó, hogy megnézettétek. Ahogy leírtad, nem is kevésbe kerülhetett a felújítás.
Minél régebb óta megvan egy-egy átalakítás, annál kisebb az esélye, hogy lesz valami probléma.
"a kőzetgyapot is (szerencse, hogy nem nikecell)"
Kifejtenéd hogy miért jobb a kőzetgyapot, mint az eps, azonkívül hogy tűzálló?
Vályogon nem jó az eps, mert az speciális eset. Nagyobb nedvességforgalmat bonyolít, mint egy másik típusú fal. Általában alulról sem vízszigeteltek, így onnan is kapják a nedvességet, nem csak a lakótérből. A nikecel ezt bent rekesztené, míg a kőzetgyapot nem. A nikecel nem engedi át a párát, a kőzetgyapot meg igen. Ha kifelé nem tud menni a nedvesség, megy befelé, jön a penész, a túl párás lakótér, a kellemetlenségek. És ez még a kisebb baj, de a falszerkezete is megy tönkre, mert a vályog nem bírja ha vizesedik. Azért lehet a falvakban annyi olyan házat lakni, hogy 100 éve lakták, szép volt, jó volt és mikor kihal belőle az özvegy mamika, nem sikerül eladni, nincs ki fűtse télen, a falak csak vizesednek, aztán 3-4 év múlva összerogy, mert tönkre megy a fal a víztől. Egy tégla vagy más házat max. a cigányok széthordanak, de nem málik szét a fal a víz miatt.
Normális esetben, tényleg a szellőzéssel távolítod el a párát a házból, nem a falakon keresztül jön-megy a nedvesség, de ez csak akkor igaz, ha nem egy alsó vízszigetelést nélkülöző vályog házról beszélünk.
Sztem a 10 fél teljesen korrekt. Nekem nagyon be szokott jönni a "és mennyi lenne az utolsó ára" kérdés, erre 10-ből kilencen kevesebbet mondanak a kiírtnál. Ne fikázd le, mert nem sok eladó szereti.
Egyik érdeklődő nálam is kezdte a fikázást, én meg megkérdeztem, ha ilyen sok gond van vele, miért akarja megvenni? Mondtam, hogy ne raboljuk egymás idejét, és elköszöntem. Később még hívott, de akkor már volt komoly vevőm.
Ha a 11,9 irányár, akkor meg eleve számít rá, hogy valamennyit alkudni fognak, kivéve ha vagy hatan meg akarják venni.
Ha készpénzes vevő vagy és írásban adsz vételi ajánlatot, amiben egy gyors fizetési ütemterv van (pl. 6 héten belüli átadással), akkor 10-10,8-t.
Ha csak úgy a "levegőbe ígérés" van szóban, tehát elméletileg beszéltek az árról, akkor mindig kevésbé alkuképes az ingatlan, mintha leírod dátummal, hogy mikor adod oda az ajánlott árat.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!