Megérné-e kozmetikázni a lakást?
Van egy debreceni, belvároshoz közeli kis lakásom, de szeretném eladni. Megérné-e kompletten felújítani, tehát fürdőszoba, konyha kompletten, nyílászáró cserék, ajtó cserék, stb. stb., tehát vagy 1-1.5M rákölteni, és úgy tovább eladni?
Vagy elég lenne-e csak kozmetikázni a dolgokon? Mitől függ-e az, hogy a lakásba tett pénz visszajön-e?
A fürdő és a konyha adja el a lakásokat többnyire. Főleg igaz ez mondjuk a panelokra, amik úgy is mind egyformák, nagyot variálni rajtuk nem lehet. Annyi, hogy ha eladást tervez az ember, akkor semleges dolgokban kell gondolkodni a felújításnál, hogy mi az, amire rosszat nem lehet mondani, nem azt kell nézni, hogy hú most neked épp mi jön be, meg mi az idei trend.
Mi a nyílászárókat is kicseréltettük, többel mentek el a nyílászáró cserélt lakások, mint amennyibe a csere került. A parkettázással, festéssel senkinek sincs baja, gyorsan házilag is megvan, ha már bent vannak akár akkor is meg tudják csinálni, de sokan nem akarnak ablakot bontatni, keresni valakit aki megcsinálja, ki tudja mennyi idő és milyen lesz stb. ezért többel adnak többet, mint amennyibe kerülne nekik megcsináltatni.
Amit a vevők nem szeretnek azok a nagyon vad dolgok, meg az ilyen tessék-lássék felújítások, mikor kifestesz, lerakod a diegoban kapható legolcsóbb bükks színű lamináltat a szobákba, a praktikerben kapható legolcsóbb szürke grest a konyha-előtérbe, a fürdőbe a legolcsóbb nagyon mű márvány hatású csempét, a konyhába meg azokat a gagyi élfóliázott 4 elemes konyhabútorokoat, amit 50-60 ezerért meglehet venni és akkor két millióval többet akarsz a felújított lakásért.
A túlzásokat se szeretik viszont, én pl. sok olyat látok, mikor a panel nappalijába meg hálójába ilyen gipszkartonból építenek polcokat világítással meg ilyenek és milyen extrán néz ki, ezért egy rakás pénzt akarnak kérni érte, de eszükbe se jut, hogy egy átlagos panelba költöző hozná a bútorait is, amiket rohadtul nem fog tudni elhelyezni a gipszkarton csodák miatt, így aztán hülye lesz egy rakás pénzt fizetni azért, amit verhet szét.
Ha rákeresel a neten arra, hogy neutral bathroom és neutral kitchen, akkor képet kapsz arról, hogy milyenben jó gondolkodni felújításnál, ha nem örökre akarsz ott lakni és majd el akarod adni. Még ha az embernek nem is ilyen ízlése van, hanem extrém dolgokat szeret, akkor is bele tudja magát képzelni, legalább egy ideig. Mikor anno én néztem lakásokat egy csomó olyan volt, amit hiába tök jó minőségben csináltak meg annyira vad színe volt, vagy annyira az sütött róla, hogy ez az ezredforduló után 5 évig volt iszonyatos nagy divat, hogy folyton úgy éreztem, hogy ezt azonnal szét kell verni, mert okádék. És így nem is érdekelt a lakás, mert hülye leszek olyan felújítást megfizetni, amit aztán verhetek szét. Pedig mi eredetileg olyat kerestünk, amivel lehetőleg nem lesz semmi dolgunk, csak sokan nem gondolkodnak előre, és túlzottan a saját ízlésükre formálják a lakást, aztán csodálkoznak az eredményen.
A komplett felújítás szerintem butaság, mert úgysem tudod a vevő ízlését, így kidobott pénz lenne. Én vevőként annak örülök legjobban, ha nincs bent pl. konyhabútor-és fürdőszobabútor, mert magam akarom kiválasztani. Honnan tudná az eladó, hogy én zuhanyt vagy kádat akarok, modernet vagy hagyományosat, stb.?
Legyen tisztasági festés, legyen kitakarítva a lakás, legyenek újak a nyílászárók, jó a fűtés és az elektronikai rendszer, vezetékek, szigetelés.
Keress rá amúgy a home staging-re, annak segítségével fillérek ráfordításával el tudsz adni egy lakást sokkal jobban, mint natúrban. Sokat segít az összhatáson, hogy otthonosnak van beállítva a lakás, így el tudja képzelni az ember milyen lenne. Nem kerül szinte semmibe, és sokkal jobb benyomást kelt, mint egy üres lakás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!