Nincs ház de mégis van?
Minap néztem egy házat, belterület, 1990 körüli építés lehet 60m2, de a tulajdoni lapon nem szerepel, azon csak egy üres telek van. Víz villany gáz csatorna bevezetve.
A jelenlegi tulajdonos szerint (pár éve vette) semmi papír nincs az ingatlanhoz.
Az eladó az elévülést hozta fel, azzal bírság nélkül bejegyeztethetem a földhivatalnál.
Az ingatlan építése nem felel meg a jelenlegi szabályoknak (távolság a szomszédoktól)
Mit lehet tenni ilyen esetben ha hivatalos formában be akarom jegyeztetni az ingatlant a tulajdoni lapra ?
Az elévülésre én is azt hallottam, hogy ha 10 évig nem kifogásolja semmilyen hivatal, akkor már nem bírságolhatnak és bontathatják le. Szerintem érdemes ügyvédnél rákérdezni. Már ha tényleg megveszed. Én - megmondom őszintén - azonnal ejteném az ingatlant, ha maga a ház engedély nélkül épült és nincs bejegyezve rendesen. Egyszerűen utálom a sumák dolgokat és az eladóban se bíznék többé.
Azért az elgondolkodtatna, hogy ha a jelenlegi tulaj csak pár éve vette, akkor:
1. Miért akarja most mégis eladni?
2. Amikor ő vette, akkor is rég túl voltak már a 10 év elévülésen. Vajon miért nem akarta ő rendezni a földhivatalnál a helyzetet?
Ha esetleg minden más szempontból nagyon jó vétel lenne az az ingatlan, akkor mondd meg az eladónak, hogy jegyeztesse be ő a földhivatalban ezt az építményt, és utána megvennéd (ha egyébként az árban már megegyeztetek). Ha húzódozni kezdene, vagy kifogásokat keresne, az nagyon gyanús lenne!
Több dolog is van amire figyelni kell!
A 10 éves elévülés csak abban az esetben igaz,ha minden építéskori hatályos jogszabálynak megfelel! (Fentmaradási engedélyt is csak ebben az esetbenkaphat)
Az épületfeltüntetés a földhivatalban "pikk-pakk"megvan. De kell hozzá az építéshatóság igazolása, amit csak akkor kapsz meg ha jogszerűen épült!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!