Mi hajtja fel ténylegesen az ingatlanárakat?
Itt most nem a mindenhol olvasható, általános okokra vagyok kíváncsi (jó gazdasági környezet, alacsony kamatok, stb) Számomra ezek nem magyarázzák meg ezt az óriási emelkedést, mert az árnövekedés mértéke közel nincs összhangban a gazdaság növekedésével. Szóval kell, hogy legyen valami még.
Azt olvastam, hogy a jelenlegi ingatlanboomban a vevők 75-85%-a készpénzes vásárló. Emellett tény, hogy a havi átlag nettó bér 150 ezer Ft körül mozog. Honnan lett “hirtelen” min. 20-30 millió forintja az embereknek? Ha egyéb megtakarításaikat ingatlanba fektetik, akkor se stimmel. Ennyi embernek lenne 20-30 milliója elfekvőben? És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy jelenleg Bp-n a 20-30 millió a minimum, középkategóriás 100 nm-es lakás (egy családnak) inkább 50-60 millió. Ha ez pénz az előző lakás eladásából származik, akkor meg nem kéne, hogy nőjön a piac, ami miatt az áraknak se kéne drasztikusan emelkednie.
Ha ingatlanlufi van kialakulóban, mikor várható ennek a kidurranása?
Ezzel az a baj, hogy Magyarországon nem "ingatlanboom" ment végbe, hanem az árak lassan felkapaszkodtak a válság előtti reálértékükre.
Értsd: 8 éven át voltak az árak alacsonyabbak, mint az normális lenne, nem pedig most magasabbak a "normálisnál". Minimális csökkenés várható, de a reálérték alá maximum az évek múltával és az infláció növekedésével fog esni fokozatosan (ahogy ez a válság után is történt). Ha viszont nincs szerencséd, stagnálni fognak az árak a reálérték közelében. További emelkedés a piackutatók szerint nem várható, maximum Budapesten és ott sem jelentős mértékben.
Szerintem a népességvándorlás. Most már mindenki minimum Budapesten képzeli el az életét. Szinte csak itt van munka, csak itt van normális fizu, minden fiatal idejön. Vidéken még mindig kapsz 3millióért házat. Ezért elszálltak az albérletárak, emiatt a lakásárat, emiatt a házárak. Ez a kereslet része.
Másrészt pedig a gazdasági válság miatt nehezebb volt hitelhez jutni 2008 után, így befagyott a piac 5-6 évre. Egy ilyen után mindig megugrik a kereslet.
Szerintem 3 dolog:
- iszonyat olcsó hitel
- alig épültek új lakások
- európai viszonylatban alacsony árak
A külföldön dolgozóktól viszonylag sok pénz kerül be a hazai piacra...
A korrupciós pénzekből egy bizonyos rétegnek igen jelentős befektetési összegei keletkeznek...
A magas jövedelműeknek az egykulcsos adó miatt hirtelen évente több millió Ft "felesleges" pénze lett. Ezen a pénzen ingatlanokat vásárolnak, és ez a kereslet felhajtja az árakat. (Hogy aztán jó pénzért kiadhassák az alacsony jövedelműeknek, akik az egykulcsos adón inkább csak buktak...)
A turisztikai célú hasznosítás szűkíti a lakóingatlanok kínálatát, ez különösen Budapesten árfelhajtó hatású.
A CSOK-on keresztül tízmilliókkal ajándékozzák meg az eladókat, hiszen ennyivel tudják emelni az árakat, "a vevő úgyis meg tudja fizetni" alapon.
A CSOK nagyon sokat lendített, viszont nem ez volt a fő mozgatórugó. Számtalan olyan dolog történt ami miatt szépen visszakúsztak az ingatlanárak.
Az első, hogy akármilyen felmérést néz az ember, a Magyaroknak sokkal több a megtakarított vagyona. Sokan írnak ide hogy persze az hogy lehet, meg csak a gazdagok vesznek x lakást. Egyáltalán nem. Nekem egy vasam sincs félretéve. De a nagyobb ismerettségi körömből nem 1 nem 2 embernek van már 25 évesen félretéve annyi pénze hogy lakást vegyen, de még nem megy el otthonról, mert minek.
Mivel többet tudnak megtakarítani a háztartások többet tudnak kifizetni az albérletért, drágábban tudnak házat venni. És ugye aki nem tudta eladni az ingatlan befektetéseit a válság alatt, szép csendben várta a megfelelő alkalmat, és bumm. Orbán és társai szép lassan döntöttek erről arról, ilyen kedvezmény olyan támogatás stb, és ezért éri meg építeni lakóparkokat is stb.
Közgáz hallgató vagyok, tisztába vagyok a gazdasági hátterével is, de ezt had ne részletezzem korán reggel. Egyébként nagyon sok oka van, tényleg, elszegényednek alfödlön, kénytelen feljönni vidékről, már nagyobb a kereset az ingatlanokra, sok a diák, egyre többen hajlandóak a belvárosba költözni 1-1 munka miatt.
Akárki akármit mond, mesterségesen lett létrehozva a buborék, meglovagolva az átlag polgárok megtakarításait, befektetési kedvét, és hitelképességüket. 173.000 a nettó átlag kereset ha jól tudom, ezzel sokkal szebb összeget adnak a bankok, hiába szigorítottak a sok bedőlt hitel miatt, most is nyomják a hiteleket orrba szájba.
Engem is idegesít egyébként mert szerettem volna házat venni így hogy megszületett a kisfiam, persze hitelre, de ez nagyot fog durranni, ebben biztos vagyok. Ez nem maradhat így sokáig. A legrosszabb amikor kiadják az albit Pesten 100.000-ért, felmegy az ingatlan ára, olvassa valahol hogy pesten 30%-ot emelkedett, akkor hoppá, jön az isteni sugallat, többet ér a ház kiadom 150-180-ért. És kiadja annyiért, és van aki kiveszi mert lakni kell valahol... Ez a pofátlanság határa. Tatabányán is kerestem albit, találtam egy átlagos 1,5 szobás lakást, semmi extra, konyhabútor aztán kb ennyi. Semmi gépesítés. Festés ráfért volna, de mégis a kérdésemre h mennyi 80 volt a válasz, mert h egekben a lakások ára és nem is tudom mit mondott h ez is hány milliót ér. Elvannak borulva az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!