Mire számíthatok lakásvásárlásnál? Ez lesz az első.
Ismerősöm mondta nyár elején, hogy pár hónap és eladják a mamája lakását, mert hozzájuk költözik a családi házba.
Szóban megegyeztünk, hogy engem érdekelne az ingatlan, szól ha aktuális lesz.
Szólt is. Akkor derült ki, hogy a tulajnak tartozása van XY bank felé. Írtunk szándéknyilatkozatot, hogy én megvenném a lakást Z összegért. (Ami kevesebb mint a tartozás).
Igaz 3,5 hét után, de kaptunk választ, hogy mehet az adásvétel. Ha postai úton megérkezik a határozat, akkor mehetünk is ügyvédhez.
Mit kell vinnem magammal? Pénzen és személyes iratokon kívül?
Ha odamegyünk pl. 4 órára, az ügyvéd akkor írja meg a szerződést, kinyomtatja és mi aláírjuk?
Vagy korábban el kell küldeni neki az adatok, és mire megyünk csak az aláírás kell?
Mennyit szoktak fizetni az ügyvédnek?
A földhivatalban ki tud intézkedni? Én vagy az eladó?
A lakás ára rendelkezésemre áll, nem kell banki kölcsönre vagy ilyesmire várni.
Nem lett meghirdetve, nincs konkurencia sem.
Köszönöm a segítséget. :)
Ha kevesebbet adsz mint a tartozás, akkor az eladó kifizeti a különbséget a banknak?
Vagy átviszi a tartozást másik ingatlanra?
Mert nem hiszem hogy különben belemenne a bank.
A tartozás pontos összegét nem tudom.
Egy másik bankban érdeklődtem, ott azt mondták, ilyen esetben az eladó kifizeti a különbözetet.
Lehet, hogy az eladó úgy gondolta, mi majd átvállaljuk a tartozás többi részét? Ilyenről nem volt szó.
Csak hogy a bank elengedi neki a különbözetet.
Nincs olyan ismerősöm aki annál a banknál dolgozik.
Konkrétan az ügyről nem adnak tájékoztatást.
Általánosan kérdezve meg azért nem, mert ez "sok mindentől függ".
Ácsiácsi, csak óvatosan!!!!
Ilyen esetben első lépés az, hogy írtok egy Adásvételi Szándéknyilatkozatot (pénzt nem adsz át az Eladónak!!!!). A eladó benyújta a bankjába ezt a nyilatkozatot és megpróbál velük megalkudni. Három eset lehetséges.
1. A bank elengedi a fennmaradó tartozást.
2. A bank csak részben engedi el a fennmaradó tartozást.
3. Semmit nem enged el a tartozásból.
Az első 2 esetben a bank KIENGEDŐ NYILATKOZATOT állít ki, amiben meghatározza a pontos összeget, amit vár azért, hogy kiadja a jelzálog törlési engedélyt. Ezt kell odaadni az ügyvédnek, ő már tudja, mi ilyenkor az eljárási rend.
A 3. esetben a bank kiállít egy Tartozás Kimutatást és csak akkor törli le a jelzálogot a házról, ha a teljes összeg beérkezik hozzá.
Neked ilyen esetben az eladónak egyetlen fillért nem szabad adni, az ügyvédnek kell odaadni a vételárat ügyvédi letétbe, aki elintézi a tehermentesítést.
Ez így teljesen rendjén van, kb egy hónap szokott lenni, mire megszületik a Kiengedő nyilatkozat.
Ebben az esetben fizetheted a vételárat közvetlenül arra a számlaszámra, ami a Kiengedő Nyilatkozatban van, nem kell az ügyvédi letét, mert az felesleges plusz kiadás, de egy biztos, az eladónak egy fillért sem kell átadnod.
Köszönöm, ezt mondta is az eladó, hogy ő ebből nem kap egy fillért sem.
Akkor az ügyvédhez nem is kell pénz vigyek, csak amennyiért ő megírja az adásvételit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!