Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Házat vennék;mit kérdezzek?

Házat vennék;mit kérdezzek?

Figyelt kérdés
Egyedülálló nőként most tervek házat vásárolni. Néztem tégla és könnyűszerkezeteseket is. Sajnos teljesen új házat nem tudok megvenni, így mindenképp használtban gondolkodom. Ki is néztem párat, le is beszéltem találkozókat. Mire kell figyelnem? Mit kérdezzek? A kérdéseimre milyen választ kaphatok és abból mit lehet kiszűrni? Teljesen laikus vagyok és sajnos a környezetemben sincs senki, aki magammal vihetnék, de nem akarom, hogy egy dörzsölt eladó, vagy ingatlanos átverjen. Köszönöm a válaszokat!
2016. aug. 1. 10:31
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Keress egy "kőműves öreg-szakit", és ővele együtt menjetek háztűznézőbe. Inkább őneki fizess most pár ezret, mint rosszul választol, és utána százezreket is bukhatsz.

Nem mindegy hogy lakás, vagy kertes ház!

Nem kérdezni kell, hanem megnézni:

- fal töve penészedik-e, vagy szép kis faburkolat takarja a folyosón = rossz a ház szigetelése

- hátsó fal a szomszéd felől ki-be akar-e dőlni, meg van-e esetleg repedve

- padláson a tetőszerkezet, a gerendák, a cseréplécek állapota

- víz, szennyvíz hálózat hogyan van megoldva

Lakásoknál:

- csöpögő csapok, lefolyók állapota

- fűtőtestek, radiátorok mennyire öregek, állapotuk

- ha legfelső emelet, nézd meg a mennyezetet, esetleg beázás nyoma = rossz a tető szigetelés

Persze a lakásoknál a közös költség összege, miből tevődik össze, van-e benne felújítási költség-rész.

Társasháznál érdemes megkeresni a közös-képviselőt is és tájékozódni nála is ezekről a dolgokról.

Szóval inkább a "szaki", mint egyedül, minden szakmai hozzáértés nélkül.

Az ingatlanost ne kérdezd, ő nem szakember, neki az az érdeke, hogy minél több adás-vételt lebonyolítson, ha rosszul döntesz, az nem az ő baja lesz, hanem a tied!

2016. aug. 1. 10:47
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Két szakemberrel elmégy ha lehet építési vállalkozó de magasabb iskola végzettségű ép. mérnők.. Nem kell az eladónak tudnia kit vittél magaddal.
2016. aug. 1. 11:20
 3/9 anonim ***** válasza:

Használt ház vásárlásánál fontos, hogy nézesd meg a Tulajdoni Lapot és a Térképmásolatot is.

Kérdezz rá, hogy volt-e pl a későbbiekben hozzáépítés és ha igen, engedéllyel épült?

2016. aug. 1. 11:50
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Én három éve vettem, mire figyeltem?

Tető és vizesblokk állapota, repedések, beázások nyoma, kerítés, szomszédság.

Magammal vittem a statikus barátomat, aki azt is megmondta, süllyed-e az épület.

Én ingatlanossal jöttem-mentem, öt hónapig keresgéltem, de először döntsd el, milyet akarsz. Mekkora legyen, tetőteres-e vagy sem, közlekedés, boltok stb. Ha lejártál vagy tizet, akkor kezdheted besorolni, melyik lehet az első három. Hibátlant úgysem fogsz találni, kisebb hibákkal sokat. És aztán lehet, hogy találsz a neten egy még jobbat, vagy pedig valamelyik eladó meggondolja magát.

2016. aug. 1. 12:18
 5/9 anonim ***** válasza:

Néhány oldal, ahol keresgélhetsz.

[link]

[link]

[link]

2016. aug. 1. 12:21
 6/9 anonim ***** válasza:
59%

Mi a menete?

1. Kiválasztás, időpont egyeztetés az eladóval

2. Megtekintés (ingatlanossal is lehet, nem kell érte fizetni)

3. Tulajdoni lap és más dokumentumok, pl. energiatanúsítvány)

4. Szerződéskötés: ingatlanos ügyvédet te vidd, ő gondoskodik arról, hogy a NAV és a Földhivatalnál elintézze az ügyeket.

5. Egy % kifizetése

6. Kiköltözik az eladó határidőre

7. 10% kifzetése (szerződéskötéskor)

8. Teljes összeg kifizetése, közművek átírása, kulcsátadás.

9. Önkormányzatnál a szerződéssel bejelentkezés, lakcímkártya csere.

2016. aug. 1. 12:26
 7/9 anonim ***** válasza:
Bocs, a vételárnál elfelejtettem, hogy alkudj! Százezer le, vagy még több. Nem könnyű annak, aki nem szokott ehhez.
2016. aug. 1. 12:28
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2016. aug. 2. 07:32
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Megbízható ingatlanos az, aki ott is lakik a környéken, illetve az iroda ügyvédje. De érdemes az eladó ház melletti szomszédokat is alaposan kikérdezni és megnézni, lehetőleg romák mellé ne költözzél. Ha mást nem is teszek, de állandóan hangoskodnak, képtelenek halkan beszélni.
2016. aug. 2. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!