Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Valaki tud segíteni hogy is...

Valaki tud segíteni hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Örököltem nagyszüleim után egy zártkerti szőlőst.

Ez 1/1 arányban a nagyapám nevén volt, viszont földhivatalban nagyon furcsán van bejegyezve. A helyzet az, hogy régen az egész sor egy emberé volt, ami most 10-15 kertre van felosztva. És a földhivatalban 536/3917-ed rész van beírva. Ez mit jelent? Hogy tudom eladni? Illetve a terület is 4096 m2 van írva miközben a miénk ebből kb. csak 780. Pontosan azt sem tudjuk a miénk ebből mekkora.

2016. júl. 3. 19:37
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
78%

Akik ennek részesei,azok osszák el egymás közt,kinek melyik rész jut ebből.Itt szokott a gubanc lenni,mert mindenki a jobbat szeretné .Ha sikerül megoldani ezt,akkor e területet

ki kell földmérővel méretni,majd ügyvéden keresztül elkülönöttetni a föld hivatalban .Máris tiszta lappal lehet túladni rajt .A föld hivatalban be van jegyezve ,kinek mekkora ebből a tulajdona .

2016. júl. 3. 19:57
 2/21 A kérdező kommentje:
De hogy hogy akik ennek a részesei? Nekem fogalmam sincs kik a szomszédok. Örökös meg egyedül én vagyok.
2016. júl. 3. 19:59
 3/21 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem ez az osztatlan közös tulajdon (a földhivatali lapon). És szerintem a földhivatalban érdeklődj az ügyintézőnél. Ja, és simán hirdetnek ilyeneket. Így is, merthogy te a nagyapád nevén lévő 536/3917-ed részt fogod eladni, a többi x/3917-ed részt nem. Nem hinném, hogy itt bármi teendőd lenne a többi tulajdonossal, merthogy ez a tied. Ez nem föld, hanem zártkert(földnél lenne az, hogy a jobb részekért vita folyik). Arról viszont, hogy pontosan mennyi a tied, mi áll a tulajdoni lapon (pl. kérd ki, betekintés, stb.), és hogy én ezt jól írtam-e le, tehát, hogy így van-e, és mi a menete az eladásnak, azt tényleg kérdezd meg a földhivatalban. Felvilágosítás ingyenes.
2016. júl. 4. 08:07
 4/21 A kérdező kommentje:
Amikor meghalt a papa voltam én a földhivatalban meg is kérdeztem az ügyintézőcsajt, hogy szerinte ez hogy van, fingja nem volt róla. Olyasmit mondott, hogy szerinte a szomszédoknak elővásárlási joga van vagy mi és hogy ügyvéd útján mindenkit egyesével fel kel keresni és megkérdezni, hogy nem kell e nekik. De nem volt benne biztos. Szerinted, ha egy ingatlanost megbízok az elintézi ezeket a dogokat vagy elküld az anyámba? Úgy tudom minden közvetítőnek vannak saját ügyvédeik és akkor nem nekem kell keresni, ha egyáltalán kell.
2016. júl. 4. 14:25
 5/21 A kérdező kommentje:

Zárkert igen, így van pontosan megfogalmazva a hagyatéki leltáron:

Az xy hrsz. alatt nyilvántartott, zártkerti, szőlő, gazdasági épület építésjogilag rendezetlen épület megnevezésű, 4096 m2 alapterületű ingatlan 536/3917-ed része.

Amúgy ez az építésjogilag rendezetlen épület dolgot sem tudom micsoda, de nem hangzik jól.

Ja és a földhivatalban a nőci azt sem mondta meg, hogy ebből az enyém pontosan mekkora. Lehet hogy csak egy béna ügyintézőt fogtam ki, nem tudom.

2016. júl. 4. 14:29
 6/21 anonim ***** válasza:
86%

Ez a zártkert osztatlan közös tulajdonban van, tehát Te résztulajdont örököltél. A mértékét Te magad írtad le, "536/3917-ed része", tehát a teljes terület kb 13,7% a tied.

Eladhatod a részed, de a szomszédoknak valóban elővásárlási joga van és mivel zártkertről van szó, egyéb szabályok is vonatkoznak az értékesítésére.

Sem az ingatlan irodák, sem az ügyvédek nem fogják helyetted felkutatni a tulajdonosokat. A Tulajdoni lap II részében fel van sorolva az összes tulajdonos és néhány adata (név, születési év, anyja neve, lakcím), azok alapján el lehet indulni.

Elméletileg elég, ha kiértesítitek a tulajdonosokat a megadott címeken és ha nem reagálnak rá 30 napon belül, akkor ezzel automatikusan lemondtak az elővásárlási jogukról, de ebben és a zártkert értékesítésére vonatkozó egyéb szabályokban már az ügyvéd fog segíteni.

2016. júl. 5. 07:54
 7/21 anonim ***** válasza:
86%
Előző vagyok. Szerintem az 536-od része a tied. azt írod, az van a tulajdoni lapon is. Akkor mondjuk ha megkérdezel egy ingatlannal foglalkozó ügyvédet, az megoldás lehetne. Tanácsadásért nem hiszem, hogy sokat kérnek. Az ingatlanos nem ügyintéző, az a helyzet, de eladni el fogja (idővel), bár én úgy láttam hogy a zártkertek lassan kelnek el. Jelenleg amúgy most jut eszembe, ezekre vonatkozik az új földtörvény. Itt lehet a gubanc. Namost, mivel az ingatlanosnak is fizetned kell, az ügyvédnek is, akkor is, ha az ingatlanos hozza, tehát spórolni nem fogsz tudni, szerintem, hogy tisztán láss, érdemes lenne egy ügyvédet felkeresned, és megkérni, hogy magyarázza el, hogy hány óra. Nem hiszem, hogy ezért túl sokat kérne. Viszont nagyon érdemes lenne, azért, hogy te tudjad. Nem akarok hülyeséget mondani, de mivel a földeladás menetét ismerem, és ugye az előbb eszembe jutott, hogy már a zártkertekre is vonatkozik a földtörvény, meg olvastam ezt azt, a helyzet a következő lehet: tényleg van elővásárlási joga a szomszédoknak, de nem kell megkeresned senkit. Ugyanis ki kell függeszteni (így hívják), azt hiszem a polgármesteri hivatalban, tehát jön egy vevő, és ezt a szerződést, vételi szándékot kell majd kifüggeszteni, és ha jól emlékszem, hat hónapra. Ez idő alatt, a szomszédok, amennyiben tudomást szereznek a vételi szándékról, jöhetnek, és mondhatják, hogy ők megveszik (gondolom ugyanannyiért), ez az elővásárlási jog. Ha nem jönnek (mert nem látták a kifüggesztést, miért látták volna), akkor eladod annak, aki a vételi szándékát kinyilvánította. Na. Mindenképp kérdezd meg, de most, hogy ez így leesett nekem, azt hiszem, ez a menete. Hosszú egy menet lesz, az biztos. Ja, ha egyből megkeresel egy szomszédot, és ő megveszi, azt is ki kell függeszteni, csak megspórolod azt az időt, amíg hirdeted, és várod a vevőt, és lehet, az ingatlanost is, merthogy te kerested meg a szomszédot. Nem tudom, zártkertben ebben a helyzetben hogy keresed meg, ha odamégy és látsz valakit arra, érdeklődj, nincs jobb ötletem. Mindenképp menj el egy ügyvédhez!
2016. júl. 5. 08:02
 8/21 anonim ***** válasza:
77%
Akkor én nem az előző voltam, hanem a hármas.
2016. júl. 5. 08:03
 9/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nyugodtabb nem lettem, de legalább nagyjából értem mi újság. Még régebben volt kint egy ingatlanos, azt mondta kb 800 ezret ér az egész kóceráj. Hát az ügyvédre meg a közvetítőre el fog menni ennyi. Igen, mindenképp ki kell kérnem a címeket és írnom nekik, mert ott szomszéd már nincs. Mármint teljesen kihalt az egész rész. A kutya se jár arra, de szó szerint.
2016. júl. 5. 13:11
 10/21 A kérdező kommentje:
Egyébként akkor mi van ha nem keresem meg a többieket és eladom úgy ahogy van? Mármint abban biztos vagyok h senki nem akarná megvenni, hiszen akiknek ott van még kertjük azok is szabadulnának meg tőle.
2016. júl. 5. 13:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!