Valaki tud segíteni hogy is van ez?
Örököltem nagyszüleim után egy zártkerti szőlőst.
Ez 1/1 arányban a nagyapám nevén volt, viszont földhivatalban nagyon furcsán van bejegyezve. A helyzet az, hogy régen az egész sor egy emberé volt, ami most 10-15 kertre van felosztva. És a földhivatalban 536/3917-ed rész van beírva. Ez mit jelent? Hogy tudom eladni? Illetve a terület is 4096 m2 van írva miközben a miénk ebből kb. csak 780. Pontosan azt sem tudjuk a miénk ebből mekkora.
Akik ennek részesei,azok osszák el egymás közt,kinek melyik rész jut ebből.Itt szokott a gubanc lenni,mert mindenki a jobbat szeretné .Ha sikerül megoldani ezt,akkor e területet
ki kell földmérővel méretni,majd ügyvéden keresztül elkülönöttetni a föld hivatalban .Máris tiszta lappal lehet túladni rajt .A föld hivatalban be van jegyezve ,kinek mekkora ebből a tulajdona .
Zárkert igen, így van pontosan megfogalmazva a hagyatéki leltáron:
Az xy hrsz. alatt nyilvántartott, zártkerti, szőlő, gazdasági épület építésjogilag rendezetlen épület megnevezésű, 4096 m2 alapterületű ingatlan 536/3917-ed része.
Amúgy ez az építésjogilag rendezetlen épület dolgot sem tudom micsoda, de nem hangzik jól.
Ja és a földhivatalban a nőci azt sem mondta meg, hogy ebből az enyém pontosan mekkora. Lehet hogy csak egy béna ügyintézőt fogtam ki, nem tudom.
Ez a zártkert osztatlan közös tulajdonban van, tehát Te résztulajdont örököltél. A mértékét Te magad írtad le, "536/3917-ed része", tehát a teljes terület kb 13,7% a tied.
Eladhatod a részed, de a szomszédoknak valóban elővásárlási joga van és mivel zártkertről van szó, egyéb szabályok is vonatkoznak az értékesítésére.
Sem az ingatlan irodák, sem az ügyvédek nem fogják helyetted felkutatni a tulajdonosokat. A Tulajdoni lap II részében fel van sorolva az összes tulajdonos és néhány adata (név, születési év, anyja neve, lakcím), azok alapján el lehet indulni.
Elméletileg elég, ha kiértesítitek a tulajdonosokat a megadott címeken és ha nem reagálnak rá 30 napon belül, akkor ezzel automatikusan lemondtak az elővásárlási jogukról, de ebben és a zártkert értékesítésére vonatkozó egyéb szabályokban már az ügyvéd fog segíteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!