Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlan árverés?

Ingatlan árverés?

Figyelt kérdés

Ingatlan.com-on nézelődtem és sok ilyen és hasonló leírású lakást találtam. A hirdetésben szereplő ingatlan nyilvános árverésen, végrehajtási eljárás keretében vásárolható meg. Az ingatlan már a kikiáltási ár 70 %-ért, azaz 7.700.000,- Ft-ért (kikiáltási ár: 11.000.000,- Ft) megvásárolható!

Kb mennyiért kelhet el egy ilyen lakás? 11 ért? vagy a licitnél az ára föl vagy le fog menni?

2016. máj. 1. 14:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mondok neked egy példát. Kb. 10 napja vettem részt egy ilyen online árverésen (60 m2-es lakás, magasföldszint, Ny-Mo-i város, belváros). Előzetesen 7.300.000 volt a kikiáltási ár, a licit ennek 70%-áról indult. Előzetesen úgy gondoltam, hogy a kikiáltási ár körül fog végül elkelni. Kezdetben alig volt licitáló (általában már két hónappal az árverés lezárása előtt lehet licitálni), az 5.100.000-es minimálárról nagyon lassan felment kb. 5.800.000-ra két nappal a lezárás előtt. Aztán a lezárás előtti egy órában minden olyan licitáló beindult (én is), aki addig a háttérből figyelte a licitálást. A licitálás lezárása előtt 1 órával még 6.400.000-en volt a licit, még ekkor is azt hittem, hogy jó esélyem lehet az ingatlan megszerzésére. Aztán elszabadultak a licitek. Én 7.800.000 körül kiszálltam, de volt két licitáló, aki végül elment 8.500.000-ig. Mindez egy lelakott ingatlan volt, ami teljes felújításra szorult. Ugyanabban a lakásban (tégla) 8.600.000-ért és 9.400.000-ért árultak teljesen felújított lakásokat 3. és 4.emeleten. Olyan lakásra lehet esélyed csak, ami nem felkapott helyen van, vagy pl. panel felső emeletei, stb. Ott elképzelhető, hogy a kikiáltási ár közelében fog elkelni a lakás. Viszont keresett helyen lévő lakások licitjénél sokszor irreális összegekig tart a licit, van aki minden áron meg akarja szerezni az adott ingatlant, és az ilyenekkel nem lehet versenyezni.
2016. máj. 1. 22:52
 2/9 A kérdező kommentje:
Rengeteg kérdést kiírtam már ide gyakorira de eddig ez volt a legkorrektebb! Nagyon köszönöm!
2016. máj. 2. 10:14
 3/9 A kérdező kommentje:
legkorrektebb válasz *
2016. máj. 2. 10:14
 4/9 anonim ***** válasza:
84%
Hasznos volt számomra is ez az info, köszi! Mi is licitben vagyunk épp egy ingatlanra, ami a becsérték 70%-val indult. Licitáltunk 4.ként és az utánunk jövő hirtelen 2 m ft-val nagyobb ajánlatot tett. Teóriánk szerint ingatlan spekulánsok úgy viszik el a jobb lakásokat, hogy egyikük tesz egy alacsony ajánlatot, másikuk pedig egy irreálisan magasat, amit ép eszű ember már nem licitál túl. Minimum kettesével licitálnak, gyorsan, egymás után. Végül a magasabb ajánlatot tevő eláll a vásárlástól. Sok helyen ilyenkor a második legmagasabb ajánlatot tevő lép helybe. Bukják ugyan a beugrót, de így is kaszálnak. Nálunk még van 4 nap a licit végéig és már piaci ár körül jár az ingatlan. Reménykedünk benne, hátha szerencsénk van és gyorsabbak voltunk. Ismerjük az ingatlant, rokon lakásáról van szó. Megtekintés nem volt, nem engedtünk be senkit. Hihetetlen, hogy látatlanban valaki így túllicitálta és valós szándék van mögötte.
2016. máj. 27. 10:04
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok, elírtam az összeget. Nem 2 m ft-tal, hanem 4 m ft-tal licitáltak túl minket, így a kikiáltási ár fölé mentenek kétmillióval. Ez már abszurd szerintünk. Valakinek van még tapasztalata milyen trükköket vetnek be a spekulánsok?
2016. máj. 27. 10:10
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam az első választ. Egyre kevésbé hiszek abban, hogy árverés során fogok ingatlant vásárolni. Egy Nyugat-Magyarországi megyeszékhelyen szeretnék lakást venni. Már kb. 2-3 éve figyelem az árveréseket, azonban nagyon szerény a kínálat (gyakorlatilag 2-3 havonta kerül fel 1-2 olyan lakás, ami megfelelő lenne). Mivel nagy a kereslet, és a piac kicsi, ez alaposan felhajtja az árakat. Természetesen ez csak a keresett helyen lévő, jó fekvésű ingatlanokra vonatkozik.

Vannak olyan ingatlanok is, amelyekhez messze a piaci ár alatt is hozzá lehet jutni, azonban ezek 99%-ban távol vannak a várostól, esetleg rossz környéken (ki szeretne bűnözők szomszédjában élni...) Továbbá ezekre az ingatlanokra a helyi lakók nem licitálnak, mivel egyrészt nincs megfelelő anyagi hátterük, másrészt többségüknek fogalma sincs arról, hogyan működik az elektronikus árverezés. Aki városhoz közeli településen szeretne pl. családi házat venni, annak lehet esélye.

Múlt héten én is ismét szerettem volna egy lakásra licitálni, ez viszonylag jó helyen volt, azonban tetőteres, harmadik emeleten. Végül nem is licitáltam, mivel itt is olyan harc volt a lakásért, amelybe nem volt esélyem beleszólni. Hozzátartozik, hogy elég magas volt a kikiáltási ár, úgyhogy elég komoly összeget el kellett utalni előlegként. Gyakorlatilag a licit lezárása előtt 5 perccel licitáltak rá az addigi egyetlen licitálóra, majd ezt követően indult be a harc a lakásért. Háromnegyed órán keresztül (az eredeti záró időpont ennyivel meghosszabbodott) egymásra licitáltak, öldöklő küzdelem zajlott a tetőtéri lakásért.

4-es válaszadónak: Igen, ezt én is tapasztaltam. A tetőtéri lakás után egy városközponti, harmadik emeleti lakásra is szerettem volna licitálni, azonban már pénteken (az utolsó nap, amikor még elküldhettem volna az előleget) is olyan szintet ért el a licit, ami nekem kb. az utolsó ajánlat lett volna. Mivel kedden ér véget az árverés, így minden bizonnyal piaci ár közelében, vagy az fölött fog elkelni az ingatlan.

A másik dolog: Hiába látok most is egy olyan lakást, ami nagyon alacsony kikiáltási árról indul, ha a környéken nincs hasonló árverezett ingatlan a városban. Már most látható, hogy erre rengetegen fognak licitálni, és végül olyan összegért fog elmenni, ami magasabb lesz a piaci árnál.

Ez az ingatlan spekuláció érdekes felvetés.

Tudomásom szerint vannak olyan "befektetők" is az árverezők között, akik a leendő tulajdonos megbízásából dolgoznak. Ezek a befektetők nyertes licit esetén saját számláról elutalják a pénzt a végrehajtó számlájára, majd ezután a tulajdoni lapra már a valódi tulajdonos adatai kerülnek, erre van valamilyen lehetőség. Ha ez megvalósul, akkor a valódi tulajdonos kifizeti a befektetőt, plusz jutalékkal is honorálja őt. (egy ilyen üzletnél minden bizonnyal akár százezres tétel is lehet ez).

Az is igaz, amit az utolsó bekezdésben írtál: A legtöbb esetben nincs megtekintési lehetőség, és gyakorlatilag látatlanban licitálunk ezekre az ingatlanokra, ami igen nagy kockázatot jelent. Ennek ellenére a nyertes licitek általában a piaci ár körül mozognak, még a nagy kockázat ellenére is. Érthető, hogy egy ilyen ingatlanra épeszű ember nem fog extra összegű licitet tenni, viszont olyan ember, aki látta, hogy miről van szó, az egész biztos hogy jóval bátrabban licitál. A mai világban pénzért mindent el lehet intézni, így ne legyenek kétségeink arról, hogy aki akarja, az meg fogja tekinteni azt az ingatlant, akár a végrehajtó segítségével is. (pl. az első licitálásomkor felhívtam a végrehajtói irodát, hogy mikor lehetne megtekinteni az ingatlant (a lapon azt irták bármikor), aztán azt kaptam válaszul, hogy menjek oda aztán kérjem meg az adóst, hogy mutassa meg. Persze esélyem se volt bejutni. Sajnos mindig vannak "egyenlőbbek", kiváltságosabb emberek, akikkel nem lehet versenyezni ilyen szempontból. Nekik kijönnek a végrehajtók az irodából, és velük már mindjárt engedékenyebb az adós is, így nyugodtan megnézhetik az ingatlant.

2016. máj. 28. 23:38
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Elkelt a lakás, a kezdő ár dupláján nyerték meg. Ketten verték fel az árat a becsérték + 4,5m ft -ig. Hihetetlen, hogy kell valakinek egy földszinti, sarki hideg panel lakás 12,5m ft ért, megtekintés nélkül (30 éves fürdőszobával), mikor 11-15 m ft között már vannak ugyanott full felújított lakások, amiből még alkudni is lehet.
2016. máj. 30. 22:38
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

#1 és #6-os válaszadó vagyok. Tegnap fejeződött be az az árverés, amiről a korábbi hozzászólásomban is írtam. Erre nem küldtem el az előleget, mivel nem láttam rá esélyt, hogy megszerezzem az ingatlant. Ny-magyarországi, belvárosi, 68 m2-es ingatlanról volt szó cirkófűtéssel, harmadik emeleten. A végrehajtó előzetesen 11 millió 300 ezer forintra értékelte az ingatlant, azonban 50%-ról indult a licit (gondolom az adósnak nem ez az egyetlen ingatlana van). Az első időszakban ezt a minimálárat adta meg egy licitáló, majd kb. egy héttel a vége előtt indultak be a licitek. 5 nappal a vége előtt már 8 milliónál járt a licit (mely 5 millió 650 ezerről indult), majd az utolsó napon a 8 millióról egészen 13 millióig jutottak el a licitálók. Volt olyan licitáló, aki nem a rendszer által megszabott (általában 1%-os) összeggel emelte a licitet, hanem lazán félmilliókat emelt az ajánlaton.

Ahogyan a korábbi hozzászólásban is írták, itt is jóval a kikiáltási ár fölött kelt el az ingatlan, gyakorlatilag piaci, vagy az feletti áron. Mindez egy kb. 60 éves épületben, ráadásul harmadik emeleti, lift nélküli lakásról van szó. A valódi ingatlanpiacon ennél olcsóbban lehet olyan, hasonló típusú lakásokat találni, amelybe rövid időn belül be lehet költözni, vétel előtt meg lehet tekinteni, illetve nem kell félni attól, hogy az adós bosszúból szétveri a lakást a kiköltözés előtt. Már arra is gondoltam, hogy a végrehajtó által megbízott ember is licitál közben, hogy így verjék fel az ingatlan árát, aztán ha véletlenül megnyeri, akkor 1-2 év múlva újra beteszik az árverezendő ingatlanok közé.

2016. jún. 1. 10:11
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Köszi az infót.
2016. jún. 1. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!